«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μελετάει προσεκτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την προετοιμασία της Πανορθοδοξου Συνόδου η οποία προγραμματίζεται να συγκληθεί στην Κρήτη», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής για τις σχέσεις με την Κοινωνία και τον Τύπο κ. Βλαντιμίρ Λεγκόιντα. 

Όπως σημειώνει ο κ. Λεγκόιντα, όμως, στο Πρακτορείο Τας «χωρίς την πλήρη συμμετοχή των τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών η Πανορθόδοξη Σύνοδος χάνει την σημασία της».

Συγκεκριμένα ο κ. Λεγκόιντα δηλώνει ότι: «Η Εκκλησία της Αντιοχείας αποφάσισε να μην πάει στη Σύνοδο μετά την τελευταία δήλωση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Η Εκκλησία της Γεωργίας έχει την πρόθεση να συζητήσει προβλήματα της προετοιμασίας της Πανορθοδόξου Συνόδου στη δική της Ιερά Σύνοδο. Ενώ αρνήθηκε την συμμετοχή της η Εκκλησία της Βουλγαρίας. Πολλοί πιστοί της Εκκλησίας μας εξέφρασαν την θλίψη ότι το Φανάρι στην πραγματικότητα αγνόησε την σημασία της αρχής της Πανορθόδοξης ομοφωνίας της Συνοδικότητας η οποία αποκλείει την δυνατότητα ατομικών αποφάσεων». Στην συνέχεια προσθέτει οτι «τα γεγονότα των πρόσφατων ημερών δείχνουν ότι οι τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν ερωτηματικά για τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις της Συνόδου. Γίναμε μάρτυρες των αποφάσεων από την Βουλγαρική και ύστερα από την Αντιοχειανή Εκκλησία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κρίση στην προετοιμασία ενός πανορθοδόξου γεγονότος διότι χωρίς πλήρη συμμετοχή η Σύνοδος χάνει την σημασία της. Λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις συνθήκες που αλλάζουν καθημερινά η απόφαση να συγκληθεί η Μεγάλη Σύνοδος δεν φαίνεται να είναι του παρόντος».

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.