Εξοργισμένος με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα δηλώνει ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν.

Όπως είπε την Κυριακή σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

«Είμαι εξοργισμένος με τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατήγγειλε ουσιαστικά τη συνεργασία και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήμουν αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να επέλθει συμφωνία. Εντούτοις η προαναγγελία ενός δημοψηφίσματος επί των προτάσεων της ΕΕ, των προτάσεων της ευρωζώνης, με την προτροπή της απόρριψης, συνιστούν μια μη εποικοδομητική πράξη».

Αντιθέτως ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα υποστήριζε, όπως λέει, ένα δημοψήφισμα με αντικείμενο «τα όσα προτείνουμε ή θα μπορούσαμε να προτείνουμε στους Έλληνες»:

«Ένα ανοιχτό δημοψήφισμα όπου οι Έλληνες θα μπορούν να αποφασίσουν: Το θέλουμε αυτό ή όχι; Το δημοψήφισμα όμως που προφανώς σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας δεν έχει αυτό το χαρακτήρα, αντιθέτως είναι ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα κατά των εταίρων».

«Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες»

Ο Τόμας Όπερμαν υποστηρίζει μάλιστα ότι ήταν λάθος που δεν είχε δοθεί η δυνατότητα στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. «Ήταν λάθος γιατί με μια τέτοια απόφαση θα έδινες στους Έλληνες πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επί του προγράμματος με συνέπεια να υπήρχε μια διαφορετική πολιτική νομιμοποίηση. Δεν είμαι κατά ενός δημοψηφίσματος επί των προτάσεων που συζητούνται στην παρούσα φάση, ωστόσο ο κ. Τσίπρας θέλει το δημοψήφισμα αυτό γιατί ο ίδιος δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες. Ο ίδιος λέει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τα σχέδια των θεσμών, το αφήνει λοιπόν στην κρίση του λαού προτρέποντας τους πολίτες να το απορρίψουν».

Ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικοτολογίες, όπως λέει, περί πιθανού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, πόσο μάλλον που δεν είναι ακόμη γνωστό το ακριβές αντικείμενό του. «Αποφασιστικής σημασίας στην παρούσα φάση είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε πλέον συνομιλητή στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας ωθεί τους ανθρώπους στον πανικό. Οι πολίτες είναι εκείνοι που υποφέρουν». Ο Τόμας Όπερμαν τονίζει ότι συμπάσχει με τους Έλληνες που αναζητούν στην παρούσα φάση προσανατολισμό:

«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι έτοιμος να αναλάβει ευθύνες, αντιθέτως μεταφέρει τα πάντα στην Κομισιόν και την ευρωζώνη. Πρόκειται, κατά την άποψή μου, για μια τελείως ανεύθυνη συμπεριφορά».

Ο Τσίπρας θέλει χρήματα χωρίς αντάλλαγμα

Όπως τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή. Προϋπόθεση βέβαια, όπως λέει, να επιστρέψει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γιούνκερ, Σουλτς, Μέρκελ και Σόιμπλε προσπάθησαν να επιτύχουν ένα συμβιβασμό και να χτίσουν γέφυρες.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την κυβέρνηση αυτή. Εδώ και μήνες οι πλούσιοι βγάζουν τα λεφτά τους από τη χώρα και τα μεταφέρουν στο εξωτερικό και η σοσιαλιστική κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί άπραγη. Και τώρα ο κ. Τσίπρας θέλει χρήματα από την Ευρώπη, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει, σε αντάλλαγμα, σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα. Αλληλεγγύη ναι, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα αντάλλαγμα. Αυτό θα πρέπει να είναι η μεταρρυθμιστική βούληση της ελληνικής κυβέρνηση και αυτό το απορρίπτει ο Τσίπρας».

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.