Την Κυριακή, ο δήμος του Ρέικιαβικ ψήφισε υπέρ του μποϊκοτάζ σε όλα τα ισραηλινά προϊόντα ‘μέχρι να απελευθερωθεί η κατοχή της Παλαιστίνης’ και υποσχέθηκε να συνεχίσει το εμπάργκο ‘εφ’ όσον η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών συνεχίζεται’.

Η ψηφοφορία είναι μέρος του κινήματος ‘ Μποϊκοτάζ, Απόσυρση των Επενδύσεων και των Κυρώσεων’ (BDS) κατά της πολιτικής του Τελ Αβίβ, που ξεκίνησε το 2005 με πάνω από 170 παλαιστινιακές οργανώσεις που πίεζαν για «διάφορες μορφές μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ, μέχρι να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Από τότε, χιλιάδες εθελοντές σε όλον τον κόσμο ενώθηκαν με το BDS για να βοηθήσουν την προώθηση της παλαιστινιακής υπόθεσης. Η κίνηση της Ισλανδίας επικρίθηκε με σφοδρότητα από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την ως ‘αδικαιολόγητη’.

Η δράση αυτή έρχεται καθώς ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο ετοιμάζονται για μια συνάντηση στην Τυνησία για να συζητήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κινήματος BDS.

Η συνάντηση έχει τίτλο ‘Το μποϊκοτάζ ως στρατηγική για την αντιμετώπιση της ισραηλινής κατοχής και του απαρτχάιντ: Σημερινή πραγματικότητα και φιλοδοξίες’, διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Μελετών Πολιτικής στην πρωτεύουσα της Τύνιδας από τις 4 έως τις 6 Αυγούστου.

 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.