Γραφουν Mπεάτε Χίνριχς/Διογένης Δημητρακόπουλος

Η καθολική εκκλησία θέλει να επανεξετάσει τη σκληρή της στάση σχετικά με το γάμο και την οικογένεια. Νέοι επιστήμονες από τη Γερμανία πραγματοποίησαν μία παγκόσμια έρευνα σχετικά με το θέμα.

«Βρίσκουμε την παρότρυνση του Πάπα Φραγκίσκου καταπληκτική. Με αφορμή αυτό ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε.» λέει ο νέος επιστήμονας Τομπίας Ροτ. Χθες στο Βερολίνο έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μίας παγκόσμιας δημοσκόπησης με συμμετέχοντες 10.000 καθολικούς. Πως μεταχειρίζεται η καθολική εκκλησία τους ομοφυλόφιλους και τους διαζευγμένους που ξαναπαντρεύονται; Που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις;
Αυτά ήταν κάποια από τα ερωτήματα της έρευνας που απασχολούν εδώ και καιρό τους κύκλους της καθολικής εκκλησίας. Η πρωτότυπη παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου αύξησε τις προσδοκίες. Στα τέλη του 2014 στην σύνοδο των επισκόπων όταν ρωτήθηκε για το θέμα της οικογένειας στο Βατικανό, ενθάρρυνε τους επισκόπους:«Ρωτήστε τους πιστούς!» Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του Λάιμπνιτς για τις Κοινωνικές Επιστήμες οι νεαροί επιστήμονες θέλησαν να βρουν τις απαντήσεις μέσω ενός αναλυτικού ερωτηματολογίου, γραμμένο σε απλή γλώσσα.
Χάσμα μεταξύ διδασκαλίας και ζωής
Οι ερευνητές ταξίδεψαν για τους σκοπούς της έρευνας σε Ευρώπη, Η.Π.Α., Ασία και Αυστραλία, θέτοντας τα ερωτήματα σε επτά γλώσσες. Τα συμπεράσματα έδειξαν πως πολλοί καθολικοί επιθυμούν μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της εκκλησίας τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές επικρατεί ένα χάσμα μεταξύ της επίσημης διδασκαλίας της καθολικής εκκλησίας και της πραγματικότητας της ζωής.
 
Στη Γερμανία το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και δε λέει όχι στους γάμους ομοφυλοφίλων. Σε ότι αφορά την απαγόρευση του δεύτερου γάμου όσων έχουν πάρει διαζύγιο η πλειονότητα σε Η.Π.Α., Γερμανία και Βραζιλία είναι υπέρ του «ανοίγματος» της καθολικής εκκλησίας σε αυτό το θέμα. «Οι πιστοί επιθυμούν ένα νέο προσανατολισμό στην πράξη. Ο πυρήνας της εκκλησίας θέλει μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η Σάρα Ντέλερε, μία εκ των ερευνητών.

Είναι όμως αντιπροσωπευτική αυτή η δημοσκόπηση; Όπως τονίζει η Άννα Ροτ, συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας, η έρευνα δίνει μία γενικότερη θέαση της κατάστασης, που δεν υπήρχε εως τώρα σε αυτή την μορφή. Τα αποτελέσματα της βρήκαν τη θετική ανταπόκριση των καθολικών πιστών στη Γερμανία, που θεωρούν ότι αποτελεί μία καλή επιστημονική βάση στην οποία μπορούν στηριχτούν οι επιθυμητές μεταρρυθμίσεις.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα σε περιοδικό των Ιησουιτών (θρησκευτική καθολική αδελφότητα) στη Γερμανία, ενώ οι ερευνητές είχαν ουσιαστική συζήτηση με τον καθολικό επίσκοπο στο Όσναμπρουκ. Τον Οκτώβριο θα γίνει η παρουσίαση της στο Βατικανό, όπου θα γίνει αντικείμενο συζήτησης σε ένα εκκλησιαστικό κύκλο μαθημάτων.
 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.