Στην άναρχη Λιβύη, ένοπλοι που πρόσκεινται στην τζιχαντιστική ISIS προσπαθούν να διευρύνουν τον έλεγχό τους 

Ένοπλοι που πρόσκεινται στην τζιχαντιστική ISIS και έχουν καταλάβει τον έλεγχο της Σύρτης στην χαοτική Λιβύη εκτέλεσαν, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, δεκάδες μέλη φυλής που εξεγέρθηκαν εναντίον τους -κρεμώντας σορούς λίγων εξ αυτών σε κεντρικά σημεία για «παραδειγματισμό».

Σύμφωνα με αναφορές μαρτύρων που επικαλούνται το Reuters και το Associated Press, τα περιστατικά κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με τις αναφορές, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 70.

Ομάδα κατοίκων από τη φυλή Φερτζάνι, μαζί με ενόπλους άλλης ένοπλης οργάνωσης που δρα στην περιοχή, προσπάθησαν να εξεγερθούν απέναντι στους υποστηρικτές της ISIS, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν επεκτείνει τον έλεγχό τους στην περιοχή.

Την θρυαλλίδα φαίνεται πως αποτέλεσε η δολοφονία ενός ιμάμη, από την ίδια φυλή, που είχε καλέσει τους κατοίκους να μην υπακούσουν στους τζιχαντιστές και να αρνηθούν να πληρώσουν το «φόρο» εξ ονόματος του λεγόμενου «χαλίφη της Βαγδάτης».

Ωστόσο, ο βαρύς οπλισμός των τζιχαντιστών δεν άφησε περιθώρια στην απόπειρα εξέγερσης. Οι υποστηρικτές της ISIS σκότωσαν κατοίκους αδιακρίτως, σύμφωνα με τις αναφορές, ακόμη και γυναικόπαιδα. Εκτός από την επέμβαση με βαρύ οπλισμό, φέρονται ακόμη και να πυρπόλησαν τοπικό ιατρικό κέντρο.

Κάτοικοι ανέφεραν πως τουλάχιστον τέσσερις αποκεφαλισμένοι σοροί κρεμάστηκαν σε στύλους. Το Reuters αναφέρει πως φωτογραφίες ανεπιβεβαίωτης γνησιότητας που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο έδειχναν δύο τέτοιες σορούς.

Τα περιστατικά είναι μία χαρακτηριστική πτυχή του χάους που επικρατεί στη Λιβύη, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στο βορρά να διεκδικούν τον έλεγχο της χώρας και διάφορες περιοχές στα ενδότερα να μοιάζονται ή να περνούν από τον έλεγχο της μίας ένοπλης ομάδας στην άλλη -στη χώρα δραστηριοποιούνται ομάδες που ξεκινούν από ενόπλους της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι και φτάνουν μέχρι υποστηρικτές της ISIS, περνώντας από ένα σχετικά ποικιλόμορφο φάσμα ισλαμιστικών και σαλαφιστικών ομάδων. 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.