Στη Βιέννη χτυπά από σήμερα ο παλμός της διπλωματίας για αναζήτηση διεξόδου από τη συριακή κρίση με το Ιράν να συμμετέχει για πρώτη φορά στις συνομιλίες.

Κι ενώ η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει το νότιο της Συρίας για να εξοντώσεις τζινατιστές, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και Ε.Ε μεταβαίνουν στην αυστριακή πρωτεύουσα όπου θα έχουν σήμερα και αύριο συνομιλίες. Στην διάσκεψη έχουν προσκληθεί και χώρες του Κόλπου, όπως η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Εμιράτα, το Ιράκ και ο Λίβανος.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ απομακρύνουν το σενάριο «μακροπρόθεσμης, μεγάλης έκτασης» χερσαίας επιχείρησης στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στη Βιέννη, απούσες θα είναι η συριακή κυβέρνηση αλλά και η συριακή αντιπολίτευση. Το Ιράν, που έχει συνταχθεί με τις κυβερνήσεις της Μόσχας και της Δαμασκού, κάθεται για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τη συμφωνία των «Έξι» για τα πυρηνικά.

Καθώς το ζήτημα στο διπλωματικό πεδίο είναι η αναζήτηση πολιτικής μετάβασης στη Συρία, το αγκάθι παραμένει ο ρόλος του Άσαντ. Ο ίδιος, που μέχρι πρότινος έλεγε πως η επανεκλογή του πέρυσι δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την παρουσία του τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, είχε πρόσφατα εμφανιστεί ανοικτός σε διεξαγωγή εκλογών «όταν εξαλειφθεί η τρομοκρατία», και με τον ίδιο υποψήφιο, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την αντιπολίτευση. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, παρομοίασε χαρακτηριστικά πριν την Βιέννη, την αναζήτηση διεξόδου στη Συρία ως «αναζήτηση διεξόδου από την κόλαση». Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι, που προειδοποίησε μεταξύ άλλων πως η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται ενώπιον μιας νέας παγίδευσής της σε μία σύγκρουση, εξέφρασε την ελπίδα πως η εμπλοκή όλων των ξένων παραγόντων «μπορεί να δημιουργήσει τον απαραίτητο πολιτικό χώρο» ώστε να ξεκινήσει η πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν για τη Συρία μακροπρόθεσμες, μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις όπως στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ, για συνέχιση των επιδρομών και διατήρησης της ικανότητας περιορισμένων επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος.

Κι ενώ το συριακό θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στη Βιέννη, στη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς, Νικολά Σαρκοζί.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.