Ο ορθόδοξος επίσκοπος Σεβάστειας Atallah Hanna απεύθυνε έκκληση στις παλαιστινιακές αρχές να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων βυζαντινής εκκλησίας του 4ου μ,Χ αι. που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Γάζα.

Στην ανοιχτή επιστολή ο επίσκοπος μεταξύ άλλων αναφέρει:

Ενώ το Υπουργείο Awqaf – της λατρείας-επιδόθηκε στο να χτίσει ένα εμπορικό κέντρο στην Παλαιστίνη στην κεντρική πόλη της Γάζας, κατά τη διάρκεια της διάνοιξης των θεμελίων εντοπίστηκαν ευρήματα ορθόδοξης βυζαντινής εκκλησίας που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ..

Οι πολιτικοί μηχανικοί πρότειναν να μετατραπεί ο σχεδιασμός αλλά το υπουργείο συνέχισε τα έργα χωρίς καμιά μετατροπή και αποτελεί έκπληξη αυτό το γεγονός …καθώς το έργο αυτό στοχοποιεί όχι μόνο της χριστιανική κληρονομιά που συνδέεται με αυτή τη χώρα, αλλά και την εθνική κληρονομιά λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί αποτελούν ουσιαστικό μέρος …..του έθνους και του λαού μας στη γη μας.

Ζητάμε από τους λειτουργούς της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, να ληφθούν μέτρα και δράσεις που ν΄αποσκοπούν στη διατήρηση αυτής της εθνικής χριστιανικής κληρονομιάς….
Καλεί τον πολιτικό επικεφαλή της Χαμάς τον Ισμαήλ Χανίγια και όλους τους αδελφούς στην αγαπημένη Λωρίδα της Γάζας να εργαστούν για να διατηρηθεί αυτή η ιστορική κληρονομιά, η οποία δείχνει τη μακρά ιστορία αυτού του τόπου, και την πνευματική, ανθρωπιστική και πολιτιστική συνέχεια.

Εκφράζουμε την ανησυχία και τη θλίψη μας και την αγωνία για αυτήν την αμέλεια που συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των ανασκαφών που έφεραν στο φως ιστορικά ευρήματα που χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., και παρακαλώ οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι να αναλάβουν άμεση δράση για την προστασία αυτών των κειμηλίων που προβάλουν τη πνευματική και ιστορική σημασία της Παλαιστίνης…


 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΩΥΣΟΓΛΟΥ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.