Να ανεβάσει εντυπωσιακά τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, και μάλιστα με ανακοίνωση που στρέφεται ευθέως κατά του ύπατου θεσμού της, του Προέδρου της Δημοκρατίας, επέλεξε η Τουρκία, λίγες ώρες μετά τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Βερμίου και τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, με τις οποίες καλούσε τη γείτονα να αναγνωρίσει τη «στυγερή γενοκτονία» και «να ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη».

Η Άγκυρα ισχυρίζεται επίσης ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, όπου δεν πραγματοποιήθηκε φέτος η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, «παραποιεί την πραγματικότητα, μια που η μονή παραμένει προσωρινά κλειστή λόγω επισκευαστικών εργασιών».

Με αφορμή τις δηλώσεις Παυλόπουλου, οι Τούρκοι επανέρχονται στις αιτιάσεις τους περί «απάνθρωπων πολιτικών και πολιτικών αφομοίωσης έναντι των μειονοτήτων» ενώ προειδοποιούν για τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Οι δηλώσεις του Προέδρου Παυλόπουλου για την υποτιθέμενη γενοκτονία, είναι μια δημαγωγία που δεν έχει σχέση με τη σοβαρότητα ενός ανώτατου κρατικού αξιωματούχου και την καλή θέληση.

Επίσης, η δήλωση Παυλόπουλου για τη Μονή της Σουμελά στην Τραπεζούντα παραποιεί την πραγματικότητα, μια που η μονή παραμένει προσωρινά κλειστή λόγω επισκευαστικών εργασιών.

Στον Έλληνα αξιωματούχο, που προσπαθεί να κρατήσει στην επικαιρότητα τους ισχυρισμούς για τη γενοκτονία του Πόντου, οι οποίοι δεν έχουν κανένα νομικό και ιστορικό έρεισμα, εμπλέκοντας το θέμα αυτό στην πολιτική, θα θέλαμε να θυμίσουμε τις απάνθρωπες πολιτικές και τις πολιτικές αφομοίωσης που εφάρμοσε το δικό του κράτος από της ίδρυσεώς του, εναντίον όλων των μειονοτήτων.

Αυτές οι δηλώσεις, που αναζωπυρώνουν το εθνικό και θρησκευτικό μίσος φανατικών κύκλων στην Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας και των Τούρκων, δεν συνάδουν με το πνεύμα της φιλίας και της καλής γειτονίας και δεν βοηθούν τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.