ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ

Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Την άποψη πως καθοριστικό ρόλο στην ήττα του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα έπαιξαν οι Τούρκοι όπως στην εποχή των εξεγέρσεων των γενίτσαρων εξέφρασε Τούρκος καθηγητής. 

Σαν μια άλλη ιδιότυπη  «Γραμμή Μαζινό» φαίνεται πως λειτούργησαν στην πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος καλώντας τους πολίτες να υποστηρίξουν τη νόμιμη κυβέρνηση, οι Τούρκοι . Οι μουσουλμάνοι κληρικοί έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ήττα του πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης προς 16 Ιουλίου, σύμφωνα με τον γνωστό Τούρκο πολιτικό επιστήμονα, καθηγητή διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Galatasaray της Κωνσταντινούπολης.Emre Őktem

Λίγο μετά την επιθετική προσπάθεια ομάδας του στρατού να καταλάβει την εξουσία στη χώρα, το Εθνικό Γραφείο Θρησκευμάτων διέταξε ότι τους  ιμάμηδες όλων των τζαμιών να άρχισουν να διαβάζουν την προσευχή, ώστε να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση. Όπως αναφέρθηκε , οι ιμάμηδες προέτρεπαν επίσης τους μουσουλμάνους να βγουν στους δρόμους, προκειμένου να δείξουν την υποστήριξή του στην κυβέρνηση και στις αρχές.

‘Οι δράσεις αυτές των θρησκευτικών ηγετών έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη νίκη επί των πραξικοπηματιών. Δεν ξέρω αν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη τουρκική ιστορία πάντως η τελευταία φορά που συνέβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήταν όταν ο Σουλτάνος έκανε μια ​​έκκληση προς τους ιμάμηδες για βοήθεια κατά τη διάρκεια εξέγερσης των γενίτσαρων”, υπογραμμίζει ο επιστήμονας.

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.