Υπήρξε ο αρχιτέκτονας του Ισλαμικού Κράτους, ο άνθρωπος που του έδωσε δομή και οργάνωση.

Σχεδίασε με τρομακτική λεπτομέρεια όχι μόνο τις στρατιωτικές κινήσεις, αλλά, κυρίως, τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο θρησκευτικός φανατισμός στην εδραίωση ενός Χαλιφάτου.

Στα σχέδια του Χάτζι Μπακρ, το Ισλάμ και η πίστη δεν αναφέρονται καν, ούτε η σαρία, παρά μόνο ως το κατάλληλο μέσο για να αποκτήσει το Ισλαμικό Κράτος πειθήνια εκτελεστικά όργανα. Οταν κάνει λόγο για «αναγκαστικούς προσηλυτισμούς» στο Ισλάμ χρησιμοποιεί τη λέξη «εφαρμογή»

Ο Χάτζι Μπακρ ήταν μια σημαίνουσα προσωπικότητα στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, μέχρι τον θάνατό του σε ενέδρα ανταρτών το 2014, ωστόσο ελάχιστοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν πραγματικά ότι ήταν ο βασικός ενορχηστρωτής της προέλασης της οργάνωσης.

Τα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του μετά τον θάνατό του, και τα οποία έχει στη διάθεσή του το περιοδικό «Spiegel», αποδεικνύουν πως ο Σαμίρ Αμπέντ αλ Μοχάμεντ αλ Κλεϊφάουι -όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- ήταν η κινητήριος δύναμη του Ισλαμικού Κράτους.

Υπήρξε επί δύο δεκαετίες υψηλόβαθμος αξιωματούχος στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν και έμαθε καλά πώς μπορεί κανείς να χτίσει ένα δίκτυο παρακολούθησης και ταυτόχρονης τρομοκράτησης του πληθυσμού.

Οταν οι Αμερικανοί διέλυσαν τον ιρακινό στρατό, ο Χάτζι Μπακρ ήρθε σε επαφή με την Αλ Κάιντα του Ιράκ, ενώ στη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ έκανε πολύ χρήσιμες διασυνδέσεις για τη συνέχεια.

Απείχε πολύ από τον θρησκευτικό φανατισμό, ωστόσο γνώριζε πολύ καλά τη χρησιμότητά του, και, όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα, τον αξιοποίησε ως το σημαντικότερο όπλο για την επικράτηση του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν ήταν ισλαμιστής, ήταν πάρα πολύ έξυπνος, αποφασιστικός και εξαιρετικά οργανωτικός» λένε στο γερμανικό περιοδικό άνθρωποι που τον γνώριζαν πριν από την πτώση του Σαντάμ.

Στα σχέδια που είχε καταστρώσει, το Ισλάμ και η πίστη δεν αναφέρονται καν, ούτε η σαρία, παρά μόνο ως το κατάλληλο μέσο για να αποκτήσει η οργάνωση πειθήνια εκτελεστικά όργανα.

Οταν κάνει λόγο για «αναγκαστικούς προσηλυτισμούς» στο Ισλάμ χρησιμοποιεί τη λέξη «εφαρμογή», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η τζιχάντ διαθέτει τεράστια δύναμη έλξης και θα μπορούσε να φέρει πρόθυμους νέους από την περιοχή αλλά και από όλο τον κόσμο.

Ο Χάτζι Μπακρ, εξάλλου, ήταν ο άνθρωπος που έφερε στην κορυφή του Χαλιφάτου τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι το 2010, όταν η Αλ Κάιντα έχασε σχεδόν σύσσωμη την τότε ηγεσία της. Το πέτυχε, μιλώντας σε κάθε ένα από τα ηγετικά στελέχη που κρύβονταν ξεχωριστά, και υποστηρίζοντας ότι οι άλλοι έχουν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Οσοι συνέχιζαν να αρνούνται, εξαφανίζονταν χωρίς να αφήσουν ίχνη μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή λεπτομέρεια, περιλαμβάνουν ένα αναλυτικό σχέδιο για το αρχικό στάδιο του Ισλαμικού Κράτους: την ίδρυση μικρών «πυρήνων» κατασκοπείας, που θα δρούσαν σε χωριά και πόλεις ως «ισλαμικές αποστολές».

Ακόμη υπήρχαν λεπτομερείς καταγραφές για τις περιοχές που θα έπρεπε να «ανοιχθούν», δηλαδή να καταληφθούν για να ανοίξει ο δρόμος για την προέλαση, οργανογράμματα με αντίπαλες μυστικές υπηρεσίες στην περιοχή και σχεδιασμός ξεχωριστών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και εκείνα που θα ήταν επιφορτισμένα με στοχευμένες δολοφονίες και απαγωγές.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.