Μόλις πριν από έναν μήνα συγκλόνισε η είδηση ότι τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, ζωσμένα με εκρηκτικά σκόρπισαν τον θάνατο στην Νιγηρία. Όλα τους, στρατολογημένα από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, που στόχο έχει να εξαλείψει κάθε χριστιανικό στοιχείο από τις περιοχές που ελέγχει.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από το 2009, περίπου 8.000 παιδιά έχουν απαχθεί από την Boko Haram. Και σύμφωνα με μια έκθεση της UNICEF, τουλάχιστον 117 από αυτά τα παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί ως βομβιστές αυτοκτονίας από το 2017 – και πάνω από το 80% από αυτά είναι κορίτσια.

Οι μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις είναι συγκλονιστικές: Οι Χριστιανικές κοινότητες στη Νιγηρία ζουν κάτω από ένα καθεστώς τρόμο. Εξτρεμιστές εισβάλλουν στα σπίτια τους, καίνε τα χωριά τους, βιάζουν τις γυναίκες και τα μικρά κορίτσια, βασανίζουν, δολοφονούν και καταστρέφουν εκκλησίες.

Προ ημερών τρομοκράτες της Boko Haram εισέβαλαν στο χριστιανικό χωριό Καλαγάρι στο βόρειο Καμερούν , παίρνοντας οχτώ γυναίκες ομήρους και κόβοντας τα αυτιά τους πριν την απελευθέρωσή τους.

Βομβιστής ετών 7

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας από το Πανεπιστήμιο του Yale από τους 134 βομβιστές αυτοκτονίας, των οποίων η ηλικία έχει ταυτοποιηθεί, το 60% ήταν έφηβοι και παιδιά.

Ο νεότερος τρομοκράτης που έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί ήταν μόλις 7 ετών. Η Boko Haram χρησιμοποίησε τέσσερις φορές περισσότερα κορίτσια από αγόρια. Η Ellen Chapin, ερευνήτρια στο Yale δήλωσε στο CNN πως η οργάνωση έχει στρατολογήσει 42 έφηβα κορίτσια και 23 μικρά κορίτσια (12 ετών και κάτω), σε σύγκριση με 11 εφήβους και 5 μικρά αγόρια.

«Ας είμαστε σαφείς: τα παιδιά αυτά είναι τα θύματα και όχι οι δράστες», λέει ο Μanuel Fonten, περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη δυτική και τη κεντρική Αφρική. «Η παραπλάνηση των παιδιών και ο εξαναγκασμός τους να διαπράξουν θανάσιμες πράξεις είναι μία από τις πιο φρικτές πλευρές της βίας στη Νιγηρία και στις γειτονικές χώρες», προσθέτει. Επιπλέον, τα παιδιά που γεννήθηκαν από αναγκαστικούς γάμους ή ως συνέπεια της σεξουαλικής βίας «αντιμετωπίζουν επίσης τον στιγματισμό και τις διακρίσεις» στα χωριά τους και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων.

Οι 112 Χριστιανές που ακόμα αγνοούνται
Έχουν περάσει πέντε χρόνια και πλέον χρόνια από τις 14 Απριλίου του 2014 όταν ο κόσμος μάθαινε για την απαγωγή 230 κοριτσιών από δημόσιο σχολείο στο χωριό Τσιμπόκ της Νιγηρίας.
Οι περισσότερες Χριστιανές.
«Είναι μια σκληρή δοκιμασία για μένα. Υπάρχει στον τόπο μας μια παροιμία που λέει ότι οι φρέσκες πληγές είναι πάντα πολύ οδυνηρές. Κάθε φορά που μιλάω για το κοριτσάκι μου αισθάνομαι τόσο πόνο στην καρδιά μου» τονίζει μια μητέρα περιγράφοντας αυτόν τον εφιάλτη των 1.825 ημερών που δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Ενώ τα περισσότερα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Νιγηρία είχαν κλείσει από το φόβο των επιθέσεων από την ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ, το σχολείο του Τσιμπόκ είχε ανοικτές τις πόρτες του για τα 3.000 κορίτσια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν Χριστιανοί.

Μαχητές της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στο σχολείο, απήγαγαν 230 κορίτσια μέσα σε καρότσες φορτηγών και έβαλαν φωτιά στο σχολείο.
Σαράντα επτά κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια ή μετά την απαγωγή τους. Οι μαρτυρίες τους συγκλονιστικές: βία, ξυλοδαρμοί, βιασμοί στο όνομα του Αλλάχ.

Κάποιες δολοφονήθηκαν, κάποιες πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα, κάποιες είναι σύγχρονες δούλες ικανοποιώντας τις άρρωστες ορέξεις των μαχητών της Μπόκο Χαράμ.

«Μοναδική μας ελπίδα ο Θεός. Στον Χριστό προσευχόμασταν συνεχώς, να μας βοηθήσει. Κι η πίστη μας αυτή μας κράτησε ζωντανές, μας βοήθησε να μην τρελαθούμε από όλη αυτή τη βιαιότητα.
Κι ενώ όσες έχουν καταφέρει να διαφύγουν ή έχουν απελευθερωθεί δίνουν τη δική τους μάχη για να απαλλαγούν από τους εφιάλτες τους, 112 μικρές Χριστιανές κρατούνται ακόμα.

Για γυναίκες όπως η Yanna Gana , η οποία έχει χάσει την κόρη της Ριφκάτου, μοναδική της ελπίδα είναι ο Θεός, και νιώθουν ευγνωμοσύνη για τις εκατομμύρια προσευχές από όλο τον κόσμο:

«Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο: Είμαι ειλικρινά ευγνώμων για την προσευχή και την υποστήριξή σας. Όλος ο κόσμος ξέρει για την ιστορία μας» και προσθέτει: «Λόγω της κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε, δεν είχαμε που να στραφούμε, εκτός από το Θεό. Φωνάζουμε και προσευχόμαστε. Προσευχόμαστε για τις κόρες μας όταν βγαίνουμε έξω, όταν καθόμαστε μέσα, όταν κοιμόμαστε. Ποτέ δεν παύουμε να προσευχόμαστε. »
«Μέσα από αυτή την πίστη μπορέσαμε να είμαστε ισχυροί. Πιστεύω ότι ο Θεός θα κάνει ένα θαύμα, και τα κορίτσια θα απελευθερωθούν».

Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία», πραγματοποιεί από το 2009 αιματηρή εξέγερση στη βορειοανατολική Νιγηρία. Απήγαγε χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Στόχος της κυρίως οι Χριστιανές, τις οποίες πουλά σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, ή βασανίζει.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, που άρχισε το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 27.000 ανθρώπους στη χώρα αυτή, έχει εκτοπίσει 1,8 εκατομμύριο πολίτες κι έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες–στον Νίγηρα, στο Καμερούν και στο Τσαντ.

Ο αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου. Υπολογίζεται ότι η οργάνωση διαθέτει 6.000 με 8.000 μαχητές. Στόχος της οργάνωσης είναι να απαγορεύσει δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με το δυτικό τρόπο ζωής, ενώ από το 2009 έχει ως στόχο να εγκαθιδρύσει στη Νιγηρία ένα ισλαμικό χαλιφάτο, ανατρέποντας την κυβέρνηση της χώρας.

orthodoxia agency

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.