Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Για πολλούς είναι ασύνδετο και ίσως παράλογο να συνδέει κανείς τα γεγονότα αυτών των ημερών στην Τουρκία με τις εκατόμβες των θυμάτων και με την γενικότερη μεγάλη αναστάτωση του αποτυχόντος πραξικοπήματος που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα που θα οδηγήσει, με την μεγάλη πρόκληση που είχε γίνει με την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο ιερό σύμβολο ου Χριστιανισμού, την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης.

Όμως μια σειρά γεγονότων ακολουθεί άμεσα αυτή την μεγάλη μουσουλμανική βεβήλωση στον ναό της Αγίας Σοφίας, που καταλήγει στο σημερινό χάος βαμμένο με το αίμα εκατοντάδων ανθρώπων, ένα χάος που συνεχίζεται με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Στις 10 Ιουλίου είχαμε γράψει ότι ο Ιμάμης καθηγητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ο Fatih Koca είχε δηλώσει στα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ ότι από την αρχή που είχε επιλεγεί να διαβάσει το ezan μέσα στην Αγία Σοφία μετά από τόσες δεκαετίες που ο ναός λειτουργούσε σαν μουσείο και κάνεις δεν τολμούσε να το επαναφέρει σαν μουσουλμανικό τζαμί, αισθάνθηκε παρά την μεγάλη του πείρα σε άλλα τζαμιά σαν μουεζίνης, (και για αυτό είχε επιλεγεί), μεγάλη ταραχή που θα βρίσκονταν αντιμέτωπος με τον ιερό αυτό χώρο.

Την ώρα που απήγγειλε το μουσουλμανικό ezan
τα γόνατα του άρχισαν να τρέμουν ενώ ο απέραντος εσωτερικός χώρος του επέβαλλε μεγάλο δέος και προς στιγμή αισθάνθηκε ότι θα σωριάζονταν κάτω από το βάρος του χώρου.

Τελικά αφού κατάφερε να ψάλει το μουσουλμανικό τυπικό, κατέβηκε από την εξέδρα εξουθενωμένος και δέχτηκε τα συγχαρητήρια των πιστών που βρίσκονταν εκεί κατά παράβαση των ίδιων των τουρκικών νόμων που έχουν καθορίσει με σαφήνεια ότι ο χώρο αυτός είναι μουσείο και δεν επιτρέπεται να γίνονται θρησκευτικές τελετές.

Από εκεί και πέρα τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν με καταπληκτική ταχύτητα λες και κάποιο «αόρατο» χέρι είχε ανοίξει την κάνουλα και άρχισε να τρέχει το «κόκκινο» νερό της κάθαρσης.

Δυο μέρες μετά, στις 12 Ιουλίου είχαμε γράψει ότι επέκειτο γενικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως προανήγγειλαν τότε τα τουρκικά ΜΜΕ, για τις αναμενομένες ετήσιες κρίσεις που θα γίνουν το χρονικό διάστημα 1-4 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρονταν, 325 ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί αναμένονταν να αποστρατεύουν από τις ετήσιες κρίσεις με την κατηγορία ότι είχαν αναπτύξει δράση υπέρ του γνωστού ισλαμιστή ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν, που σήμερα ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα περί τις 106 στρατηγούς, ναύαρχους και πτεράρχους, αναμένονταν να αποστρατευτούν αποχωρώντας από τις ένοπλες δυνάμεις σε μια μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών, καθώς παράλληλα επιδιώκονταν η μείωση του αριθμού των στρατευσίμων και η δημιουργία ενός σταθερού επαγγελματικού στρατού.

Στις 14 Ιουλίου συνεχίστηκε αυτός ο «χείμαρρος» δημοσιευμάτων που προετοίμαζε την ατμόσφαιρα για την μεγάλη “έκρηξη”.

Την ήμερα εκείνη έγραψαν τα τουρκικά ΜΜΕ ότι μετά την αιφνιδιαστική σύλληψη δυο ναυάρχων στην Σμύρνη, τώρα όπως είχε γίνει γνωστό από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Şafak, ανακαλύφθηκε νέα μεγάλη συνομωσία ανατροπής του Ερντογάν με συνέπεια να καθαιρούνται 18 στρατηγοί ενώ ο γενικός εισαγγελέας ετοιμάζονταν να απαγγείλει κατηγορίες για συνωμοσία προς ανατροπή του πολιτεύματος της ισλαμικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες εκείνης της ημέρας, στο στόχαστρο εκτός από τους 18 στρατηγούς γεγονός που είχε χαρακτηριστεί σαν «σφαγή των στρατηγών», άλλοι 30 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί ήταν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης οι οποίοι όπως είχε γίνει γνωστό ήταν προσκείμενοι στον εξόριστο ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν με τον οποίο ο Ερντογάν από το 2010 βρίσκεται σε ανελέητο πόλεμο.

Εκτός από αυτούς, οι ανακρίσεις όπως αναφέρονταν αναμένονταν να διευρυνθούν γιατί το κύκλωμα επιρροής του Φετουλάχ Γκιουλέν που φαίνονταν να είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι στην αρχή είχε θεωρηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα έντονο κλίμα καχυποψίας μέσα στις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες αφού εκκαθαριστήκαν από τα κεμαλικά στοιχεία με τις συνωμοσίες Ergebekon και Balyoz, τώρα αντιμετώπιζαν έντονο το πρόβλημα των φίλα προσκειμένων αξιωματικών στον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το πρωί της 15ης Ιουλίου και λίγες ώρες πριν εκραγεί το πραξικόπημα ενώ κάνεις δεν φαντάζονταν το τι θα γίνει, είχαμε γράψει προβλέποντας ότι έρχεται «θύελλα» :

«Ασυνήθιστο όργιο φημών έχει προκαλέσει στην τουρκική πρωτεύουσα η εξαφάνιση του Ερντογάν, καθώς από τις 9 Ιουλίου έχει να παρουσιαστεί και να κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση και μάλιστα σε μια περίοδο πολύ σημαντικών εξελίξεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό πεδίο».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε να δώσει σημεία ζωής από τις 9 Ιουλίου, ενώ η τελευταία επίσημη εμφάνιση του σε συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο ήταν με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 30 Ιουνίου.

Η τελευταία εμφάνιση του Ερντογάν είχε γίνει στις 9 Ιουλίου, στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία και έκτοτε, όπως έγραψε χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Sözçü,… αγνοείται η τύχη του.

Ακολούθησαν τα γνωστά τραγικά γεγονότα του αιματοβαμμένου πραξικοπήματος.

Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή από εκείνη την ήμερα που έγινε η μουσουλμανική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας.

Γιώργος Λακαφώσης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.