«Επιστολή προς τους απατεώνες της ισλαμοφοβίας που παίζουν στα χέρια των ρατσιστών» (Lettre aux escrocs de l’islamophobie qui font le jeu des racistes). Τελευταία διαθήκη; Αντικείμενο για προβληματισμό; Διαιώνιση της αντιπαράθεσης; Τι από όλα αποτελεί το βιβλίο με τον παραπάνω τίτλο ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας στο γαλλικό περιοδικό «Charlie Hebdo»;

Ο Charb, όπως ήταν γνωστός ο σατιρικός σχολιαστής Stéphane Charbonnier και εκδότης του «Charlie Hebdo», δύο ημέρες πριν δολοφονηθεί, ολοκλήρωσε ένα μικρό βιβλίο. Αυτό δημοσιεύθηκε στην Γαλλία την περασμένη εβδομάδα και ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση.

Στις 5 Ιανουαρίου ο 47χρονος εκδότης του Charlie Hebdo, ολοκλήρωσε τη συγγραφή μικρού βιβλίου και δύο ημέρες αργότερα ήταν νεκρός, δολοφονημένος από τους αδελφούς Kouachi όταν αυτοί επιτέθηκαν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο ανατολικό Παρίσι. Τα αδέρφια Kouachi τον αναζήτησαν με το όνομά του, όταν επιτέθηκαν στα γραφεία του περιοδικού για να “εκδικηθούν τον Προφήτη”. Τον πυροβόλησαν πρωτο με τα αυτόματα όπλα τους πριν στραφούν σε άλλα μέλη του προσωπικού του περιοδικού.

Ο Stéphane Charbonnier ήταν σκιτσογράφος και συγγραφέας, υποστηρικτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Υπό την καθοδήγησή του το Charlie Hebdo περιέπαιξε με αρκετά επιθετικό τρόπο τόσο τον Καθολικισμό όσο και τον Ιουδαϊσμό, καθώς και το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Tο βιβλίο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα , αποτελεί μια παθιασμένη απόρριψη των ισχυρισμών ότι, όσο ήταν εκείνος υπεύθυνος για την επιμέλεια της ύλης, το Charlie Hebdo ήταν «ρατσιστικό» ή “Ισλαμοφοβικό”.

Στο βιβλίο ο Charb υπερασπίζεται με σθένος τη δημοσίευση των σκίτσων του χλευασμού του ριζοσπαστικού Ισλάμ και τις καρικατούρες για τον Προφήτη Μωάμεθ. Ισχυρίζεται ότι η λέξη «ισλαμοφοβία» είναι μια παγίδα, που στήθηκε από μια ανίερη συμμαχία των ριζοσπαστών μουσουλμάνων και των απερίσκεπτων φιλελεύθερων δυτικών μέσων ενημέρωσης. Το πραγματικό ζήτημα, λέει, είναι ο ρατσισμός και το Charlie Hebdo δεν ήταν ποτέ ρατσιστικό έντυπο …

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.