Μεγάλη Τετάρτη (27.4.2016) το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την ετήσια συμβολική κρατική χρηματικά ενίσχυση για τις θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία.

Σχεδόν σταθερό όπως και τα προηγούμενα χρόνια το ποσό αλλά με δύο λεπτομέρειες ακόμη. Ασήμαντες μεν ως προς το μέγεθος συμβολικές δε ως προς το συμβολισμό.

Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για ασήμαντες διότι ας φανταστεί κανείς ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία (Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqiperise) στην επίσημη αναφορά στην κρατική ονομασία το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τις 200 χιλιάδες Δολάρια. Με βάση τη προκαταρκτική σύμφωνη γνώμη το ποσό θα ενταχθεί στα προβλεπόμενα έξοδα για τη μισθοδοσία των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας και επίσης για τους εκπαιδευτικούς σε ιδρύματα που τελούν υπό τη φροντίδα της.

Κάπως έτσι δηλώνουν και οι καθολικοί και η Μουσουλμανική κοινότητα της Αλβανίας. Ένα πρώτο χαρακτηριστικό που αναφέρουμε αφορά στου Μπεκτασίδες (Kryegjyshata Boterore Bektashiane) η οποία επωφελείται το ποσό των περίπου 100 χιλιάδων Δολαρίων για την κατασκευή του τέμενος, Τεκέ στο Αργυρόκαστρο. Πρόκειται ουσιαστικά για πρόκληση καθώς ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας αυθαίρετα και χωρίς καμιά προκαταρκτική συζήτηση ή συμφωνία παρεμβαίνει σε Ορθόδοξους ναούς και με το πρόσχημα των αναστηλώσεων στην ουσία τους δημεύει, εδώ τους εμπιστεύεται χρήματα για να κατασκευάσουν τέμενος. Πέραν των άλλων το κράτος χάνει έτσι και την επιβεβλημένη απ’ το Σύνταγμα ουδετερότητα.

Έχουμε ξαναγράψει και για την περίπτωση του μεγάλου τζαμιού που κατασκευάζουν οι Τούρκοι στα Τίρανα αλλά και για τον Τεκέ των Τιράνων και τώρα στο Αργυρόκαστρο ότι η επιμονή για εμπλοκή της πολιτείας στη χρηματοδότηση των κτισμάτων αυτών στοχεύει στην ουσία στον έμμεσο χρωματισμό του κράτους.

Επιπλέον για τον προκείμενο Τεκέ υφίστανται και ενστάσεις που σχετίζονται με την καταλληλότητα του οικοδομήματος, την παραβίαση βασικών κανόνων της πολεοδομίας, αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αλλά και οι προηγούμενες αυθαίρετες ενέργειες της κοινότητας των Μπεκτασί που έχει επιφέρει τεράστιες ζημιές στον αρχαιολογικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά στο σημείο που κατασκευάζεται το κρατικό αυτό Τέμενος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής κρατικής επιχορήγησης των θρησκευτικών κοινοτήτων αφορά στην αλλαγή του ποσού μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Καθολικής ώστε να λαμβάνουν ίσο ποσό. Όπως προαναφέρθηκε ούτε το συνολικό ποσό και ούτε η διαφορά μεταξύ τους είναι κάτι που πρέπει να σταθεί κανείς να το αναλύσει με αναφορά ειδικά στις ανάγκες τους που καλύπτονται από άλλους τρόπους αναζήτησης πόρων. Αλλά στεκόμαστε στο συμβολισμό που επίσης ενέχει το πειρασμό της Κυβέρνησης να αναφερθεί στην μη αναγνωρισμένη απ’ το διεθνή παράγοντα Απογραφή των μεγεθών των θρησκευτικών κοινοτήτων. Για την ιστορία έστω η κρατική χορηγία έχει: Komuniteti Myslimani Shqiperise 31 416 000 Lek, Kisha Orthodhokse Autoqefalee Shqiperise 25 872 000 Lek, Kisha Katolikene Shqiperi25 872 000 Lek. Kryegjyshata Boterore Bektashiane 25 840 000 Lek.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.