γενοκτονία των Αρμενίων
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία της Αρμενίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αρμενίας τιμά με αυτόν τον τρόπο τους νεκρούς. To ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE σας παρουσιάζει την εικόνα που εικονογραφήθηκε με αφορμή την 100η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε αγίους ανακηρύσσει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αρμενίας όλους τους μάρτυρες της Γενοκτονίας του 1915, σε μεγαλειώδη τελετή της Αγίας Έδρας στο Ετσμιατζίν της Αρμενίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της 100ης επετείου από την Αρμενική Γενοκτονία.

Στις 23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την αγιοποίηση των Αγίων Μαρτύρων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, εμφανίστηκε για πρώτη φορά η εικόνα των Αγίων Μαρτύρων.

Ως γενοκτονία των Αρμενίων ή και «Ολοκαύτωμα των Αρμενίων» αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σφαγές Αρμενίων είχαν είχαν γίνει και ενωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000.

Ωστόσο οι πλέον εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18)[4]. Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000[7].

Χατζηγιάννης Μ
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.