Μια ρωγμή στην Ανταρκτική που είναι πάνω από 160 χιλιόμετρα σε μήκος έχει αυξηθεί κατά 10 χιλιόμετρα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Εάν προσθέσουμε και τη ρωγμή του Σεπτέμβρη 17 χιλιομέτρων, έχουμε μια συνολική αύξηση 27 χιλιομέτρων σε λιγότερο από ένα μήνα.ρωμή παγετώνα λάρσεν γ
Η ρωγμή έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κομμάτι πάγου σχεδόν στο μέγεθος της μισής Κρήτης και κατευθύνεται δυτικά της Ανταρκτικής.
Καλύπτει συνολικά 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με βάθος 300 μέτρων ανήκει στη επιφάνεια πάγου με όνομα Λάρσεν Γ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές:

Είναι έτοιμη να σπάσει απότομα δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Το ρήγμα είναι πιθανό να σπάσει κατά τους προσεχείς μήνες. Αν δε συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελεί έκπληξη», είπε ο Άντριαν Λάκμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι της Ουαλίας, ηγέτης του πρότζεκτ Μίδα Βρετανίας, η οποία παρακολουθεί τις αλλαγές στους πάγους της Δυτικής Ανταρκτικής.

«Είναι τόσο κοντά στην αποκόλληση οπότε νομίζω ότι είναι αναπόφευκτη», συνέχισε.

Το παγόβουνο, αυτό κάθε αυτό, δε θα αυξήσει τη στάθμη των ωκεανών. Ανταρκτική ρωγμή παγετώνα αεροφωτογραφίαΑυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι ο κατακερματισμός του παγετώνα Λάρσεν Γ μετά την απόσχιση του τεράστιου παγόβουνου.
Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η αποσύνθεση των παγετώνων στην ενδοχώρα της Ανταρτικής.
Αυτοί ενεργούν ως γιγάντια φράγματα, αποτρέποντας τους παγετώνες από την ολίσθηση απευθείας στον ωκεανό.

Το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, όπου βρίσκεται ο Λάρσεν Γ, έχει αρκετό παγωμένο νερό για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη των ωκεανών κατά περίπου έξι μέτρα.
Αν οι παγετώνες υπό τον έλεγχο του Larsen C χυθούν μέσα στον Ανταρκτικό Ωκεανό, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατοστά.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί ήδη να έχει καταδικάσει μεγάλα κομμάτια της Δυτικής Ανταρκτικής σε αποσύνθεση.
Ωστόσο είναι άγνωστο αν η αποσύνθεση ολοκληρωθεί σε μερικούς αιώνες ή χιλιετίες.

Η αποσύνθεση και τα ρήγματα παγετώνων συμβαίνουν φυσικά, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη θεωρείται ότι επιτάχυνε τη διαδικασία.

Η θέρμανση των ωκεανών διαβρώνει υπογάστριο τους, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα τους αποδυναμώσει από πάνω.

Μετεγκατάσταση Ολόκληρης Βάσης

ερευνητική βάση Χάλλεϊ 6

Ερευνητική Βάση Χάλλεϊ 6

Την περασμένη εβδομάδα ο ερευνητικός σταθμός του Χάλλεϊ 6 αναγκάστηκε να κλείσει τη βάση της υπό τον φόβο ότι βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του μεγάλου ρήγματος.

Το συγκλονιστικό βίντεο δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ρωγμή στον πάγο.

Το ανησυχητικό βίντεο ανάγκασε τη βρετανική ερευνητική βάση να μετεγκατασταθεί 22 χιλιόμετρα μακρύτερα και να κλείσει τις πόρτες της για το χειμώνα.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.