Τις λεπτομέρειες από την Πατριαρχική επίσκεψη στις Σέρρες επιχειρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που εξέδωσε ανακοίνωση για την προ ημερών παρουσία του κ.κ.Βαρθολομαίου στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Λαβών έλαιον εκ της καλλιελαίου της Μητρός Εκκλησίας και αναστάσιμον φως εκ Φαναρίου η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης ημών, συνοδευόμενος δε υπό των Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, των Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και Μ. Αρχιδιακόνου κ. Ανδρέου, του Ιερολ. Διακόνου της Σειράς κ. Γρηγορίου και των Εντιμ. κ.κ. Νικολάου Μαγγίνα, Δημοσιογράφου-Φωτογράφου, Πέτρου Μπαζγκάρλο, εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου και Νικολάου Σείσογλου, εκ της εν τη Πόλει ομογενούς Νεολαίας, επραγματοποίησεν επίσημον επίσκεψιν εις την Ιεράν Μητρόπολιν Σερρών και Νιγρίτης, από 17ης μέχρις 21ης Άπριλίου 2015, ανταποκριθείς θετικώς εις, εν καιρώ, απευθυνθείσαν Αυτώ πρόφρονα πρόσκλησιν υπό του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεολόγου. Σκοπός του Πατριαρχικού ταξειδίου ήτο ο εορτασμός της ιεράς μνήμης του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Νικήτα του νέου, συμπολιούχου Σερρών, αλλά και η πνευματική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχου μετά των εν ταίς περιοχαίς των Νέων Χωρών ευσεβών τέκνων της Μεγάλης Εκκλησίας.

Την μεσημβρίαν της Παρασκευής της Διακαινησίμου, 17ης Απριλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, καθ᾿ οδόν προς το αεροδρόμιον, συνοδευόμενος δε υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, επεσκέφθη τον τάφον του ποτε Προέδρου της Τουρκίας Turgut Özal όπου και κατέθεσεν ανθοδέσμην επί τη συμπληρώσει 22 ετών από του θανάτου του. Εκεί συνηντήθη εκ συμπτώσεως μετά του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Εξοχ. κ. Ahmet Davutoğlu, προς ον εδήλωσεν ότι είναι εύγνωμον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον προς τον εκλιπόντα διά την χορήγησιν, έπειτα από την επί 46 συναπτά έτη άρνησιν των ιθυνόντων, αδείας ανεγέρσεως και ανοικοδομήσεως του αποτεφρωθέντος Πατριαρχικού Οίκου (1941-1987).

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης ημών μεταβάς εις τον Διεθνή Αερολιμένα και προπεμφθείς υπό του Σεβ. Πατριαρχικού Επιτρόπου Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Πρωτοσυγκελλεύοντος, ανεχώρησε δι᾿ ιδιωτικής πτήσεως εις Χρυσούπολιν Καβάλας. Την Α. Θ. Παναγιότητα υπεδέξαντο εν τω Αερολιμένι κατά την άφιξιν Αυτής ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος ο οποίος και προσετέθη εις την Πατριαρχικήν Συνοδείαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, η Δήμαρχος Καβάλας Ευγεν. κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας—Θράκης Εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης μετά Συμβούλων εκ της Περιφερείας, ο Υποστράτηγος-Διοικητής της 20ης Μεραρχίας Ενδοξ. κ. Βασίλειος Δοκμετσόγλου, ο Ταξίαρχος-Γενικός Διευθυντής Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Ενδοξ. κ. Νικόλαος Μενεξίδης, ο Σμήναρχος-εκπρόσωπος του Διοικητού του αεροπορικού αποσπάσματος Χρυσουπόλεως Εντιμ. κ. Γεώργιος Γαβριηλίδης και πλήθος πιστών. Ακολούθως ο Πατριάρχης μετά της Συνοδείας Αυτού ανεχώρησαν διά την Ιεράν Μητρόπολιν Σερρών και Νιγρίτης.
Εις τα ενόρια του Δήμου Εμμανουήλ Παπά την Α. Θ. Παναγιότητα ανέμενον ο Δήμαρχος της περιοχής Εντιμ. κ. Δημήτριος Νότας μετά πλήθους ευσεβούς λαού επιφυλάξαντος θερμοτάτην υποδοχήν. Εις την προσφώνησιν του κ. Δημάρχου απήντησεν ο Πατριάρχης ημών επιδαψιλεύσας τοις παρούσι την στοργήν, τας ευχάς και τον αναστάσιμον χαιρετισμόν της Μητρός Εκκλησίας.

Εν Σέρραις την Κεφαλήν της Ορθοδοξίας υπεδέχθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων εκ προσώπου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Σεβ. Μητροπολίται Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Δράμας κ. Παύλος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ευγεν. κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Δήμαρχος Σερραίων Εντιμ. κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Αντιστράτηγος- Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Ενδοξ. κ. Ηλίας Λεοντάρης, Βουλευταί, εκπρόσωποι των σωμάτων Ασφαλείας, του Τ.Ε.Ι. Μακεδονίας κ. α. .

Τον Πατριάρχην προσεφώνησεν εις την πλατείαν Ελευθερίας ο Δήμαρχος Σερραίων ευχαριστήσας διά την ευλογητήν έλευσιν Αυτού εις Σέρρας, του Πατριάρχου αντιφωνήσαντος επικαίρως. Μετά ταύτα εσχηματίσθη λιτανευτική πορεία μέχρι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Εκεί τον Πατριάρχην του Γένους ανέμενον νέοι της Ιεράς Μητροπόλεως υποδεχθέντες Αυτόν εν ασμασιν, ο δε επικεφαλής αυτών προσέφερε τη Α. Θ. Παναγιότητι εκ μέρους πάντων Σταυρόν ευλογίας προσφωνήσας δι᾿ ευλαβών λόγων. Ο Πατριάρχης απήντησε και ηυλόγησεν αυτούς. Ηκολούθησε Δοξολογία, εις το τέλος της οποίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης προσεφώνησε διά λόγων θερμών την Α. Θ. Παναγιότητα καλωσορίσας Αυτήν εις τας αυλάς και εις την καρδίαν της Επαρχίας των Σερρών. Ο Πατριάρχης αντιφωνών εξέφρασε την πατρικήν Αυτού χαράν διά την εν μέσω των Αρχιερέων, των αρχόντων, του ευαγούς κλήρου και του ευλαβούς λαού, του κατακλύσαντος την τε πλατείαν και τον ως άνω Ιερόν Ναόν, παρουσίαν Αυτού, επικαλεσάμενος επί πάντας την αναστάσιμον χαράν και την ευλογίαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ακολούθως ο Πατριάρχης μετά της τιμίας Αυτού συνοδείας μετέβη εις το παρακείμενον Επισκοπείον, ένθα ο Ποιμενάρχης επαρουσίασεν εις Αυτόν τους άρχοντας της πολιτείας, του νομού και της πόλεως των Σερρών. Το εσπέρας παρετέθη δείπνον εις το κατάλυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου (ξενοδοχείον Filippos Xenia) υπό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την επομένην, Σάββατον, 18ην Απριλίου, η Α. Θ. Παναγιότης μεταβάσα εις τον Μητροπολιτικόν Οίκον ετέλεσε τον Αγιασμόν των Εγκαινίων του νέου Πνευματικού Κέντρου «Διακονία του Λόγου» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, μετά τον οποίον απηυθύνθη διά πατρικών λόγων προς την χριστιανικήν νεολαίαν. Είτα ετέλεσε τα εγκαίνια της εκθέσεως ιερών εικόνων των Νεομαρτύρων προερχομένων εκ διαφόρων περιοχών της Ελλάδος, φιλοξενουμένης εις το εκκλησιαστικόν κειμηλιαρχείον «Ψυχής Άκος», ένθα και εξεναγήθη υπό του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ελλογιμ. κ. Παναγιώτου Σκαλτσή. Εις την συνέχειαν επεσκέφθη τον συστεγαζόμενον εκκλησιαστικόν ραδιοφωνικόν σταθμόν «Ράδιο Κιβωτός» ένθεν και απηύθυνε σεπτόν Πατριαρχικόν Μήνυμα προς ωφέλειαν των ακροατών. Ακολούθως, η Α. Θ. Παναγιότης μετέβη εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν των Αγίων Θεοδώρου του Τήρωνος και Θεοδώρου του Στρατηλάτου, όπου προσεκύνησε τον τάφον του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Σερραίου, την ιεράν εικόνα της Παναγίας της Πονολυτρίας καθώς και την τιμίαν κάραν του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου.

Εις τον προαύλιον χώρον του ως άνω Ναού ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ανέγνω Τρισάγιον προ των γυμνών οστέων (τοποθετηθέντων υπ᾿Αυτού υπό το ανεγερθέν μνημείον) του αειμνήστου Μητροπολίτου Σερρών κυρού Αποστόλου (Χριστοδούλου), του εξ Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου έλκοντος την καταγωγήν, ως και προ του τάφου του αειμνήστου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου (Ξύδα), του εκ Πριγκήπου Κωνσταντινουπόλεως. Μετά τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν η Α. Θ. Παναγιότης, συνοδευομένη πάντοτε υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου, μετέβη προσκυνηματικώς εις την Ιεράν Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Μικρόν προ της Ιεράς Μονής τον Σεπτόν Καθηγούμενον του Μεγάλου Μοναστηρίου του Γένους ανέμενε σύμπασα η αδελφότης, με επί κεφαλής την Ηγουμένην Φεβρωνίαν Μοναχήν. Διά πομπής ωδηγήθη εις το Καθολικόν ένθα και εψάλη Δοξολογία, εις το τέλος της οποίας η Ηγουμένη Φεβρωνία δι᾿ ευλαβούς προσλαλιάς καλωσώρισεν εις τα ίδια τον Οικουμενικόν Πατριάρχην, Όστις κατά την αντιφώνησίν Του επεστήριξε διά των πατρικών Αυτού συμβουλών τον πνευματικόν αγώνα των ενασκουμένων μοναζουσών και ηυλόγησε το εν τη Ιερά Μονή επιτελούμενον έργον. Μετά το τέλος της Δοξολογίας έψαλε Τρισάγιον προ του σκήνους της λίαν πρωί ως άλλης μυροφόρου δραμούσης προς συνάντησιν του Αναστημένου Κυρίου μακαρία τη λήξει γενομένης μοναχής Θεοδώρας εις το παρεκκλήσιον του Καθολικού. Κατόπιν ο Πατριάρχης ενεκαινίασε την ανακαινισθείσαν Τράπεζαν και το μαγειρείον της Μονής και ηυλόγησε το προφρόνως παρατεθέν επίσημον εν αυτή άριστον ανταλλαγεισών καταλλήλων προπόσεων μεταξύ Αυτού και του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Εις το πέρας του γεύματος ο Παναγιώτατος εξεναγήθη εις τους χώρους της Ιεράς Μονής και είτα επέστρεψεν εις το εν Σέρραις κατάλυμα Αυτού.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας η Α. Θ. Παναγιότης εχοροστάτησε κατά τον Μ. Πανηγυρικόν Εσπερινόν επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου νέου Ιερομάρτυρος Νικήτα του Σερραίου εις τον ομώνυμον Ιερόν Ναόν τη παρουσία και συμπροσευχή των Σεβ. Μητροπολιτών Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Σύρου κ. Δωροθέου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και του επιχωρίου Αρχιερέως κ. Θεολόγου. Με την ευλογίαν του Σεβ. Μητροπολίτου Βερροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος, ολίγον ενωρίτερον είχε κομισθή, προς τιμήν της Α. Θ. Παναγιότητος, εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Νικήτα η ιστορική και θαυματουργός Ιερά Εικών της Υπεραγίας Θεοτόκου εκ του Όρους Μελά, φιλοξενουμένη, ως γνωστόν, εις το όρος Βέρμιον, την οποίαν και προσεκύνησεν ο Οικουμενικός Πατριάρχης εισερχόμενος εις τον Ναόν. Ούτω συνηντήθησαν, εν κατανύξει και βαθεία συγκινήσει, εν γη ουχί αλλοτρία η πρόσφυξ Ποντία Θεοτόκος και ο κανονικός Προστάτης της Ποντικής Μονής Σουμελά. Προ του τέλους του Εσπερινού ο Πατριάρχης ωμίλησε προς το συρρεύσαν μέγα πλήθος των πιστών. Ηκολούθησε δείπνον εις το εστιατόριον «Ευ ζην».

Την πρωίαν της Κυριακής του Θωμά, 19ης Απριλίου, η Α. Θ. Παναγιότης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερόν Ναόν του συμπολιούχου Σερρών Αγίου Νικήτα συμπαραστατούμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Σύρου κ. Δωροθέου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και του Σεβ. Ποιμενάρχου. Κατά την Πατριαρχικήν Θείαν Λειτουργίαν παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Εις το τέλος τον τε Οικουμενικόν Πατριάρχην και τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας προσεφώνησεν εορτίως ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης εκφράσας από μέρους του ιερού κλήρου και του πιστού λαού του Θεού την μεγίστην χαράν και τιμήν της τοπικής Εκκλησίας διά την παρουσίαν αμφοτέρων των υψηλών επισκεπτών, προσενεγκών εις τον Πατριάρχην του Γένους αντίγραφον της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικήτα και τεμάχιον εκ των σεβασμίων Λειψάνων του Προκατόχου Αυτού Μάρτυρος Γρηγορίου του Ε´. Εις την αντιφώνησιν Αυτού ο Πατριάρχης ανεφέρθη εις το μαρτύριον του Αγίου Νικήτα αλλά και εις τα μαρτύρια των συγχρόνων Χριστιανών εν Μέση Ανατολή. Ηκολούθησε δεξίωσις εν τη ενοριακή αιθούση.

Την μεσημβρίαν της ιδίας ημέρας ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπολος μετέβη εις το κατάλυμα της Α. Θ. Παναγιότητος και έσχε μετ᾿ Αυτής την πρώτην επίσημον συνάντησιν μετά την πρόσφατον ανάληψιν των νέων αυτού καθηκόντων. Εις την ανταλλαγήν δώρων ο Πατριάρχης ημών συνεκίνησε τον Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας διά μιάς ευγενούς και στοργικής χειρονομίας χαρίσας αυτώ, πλην άλλων, εις πλαίσιον αντίγραφα των Υπομνημάτων εκλογής του μακαριστού Μητροπολίτου Γαλλίας κυρού Μελετίου (Καραμπίνη) εις Επίσκοπον Ρηγίου και εις Μητροπολίτην Γαλλίας, θείου εκ μητρός του Προέδρου υπάρξαντος. Ακολούθως παρετέθη υπό της Ιεράς Μητροπόλεως το επίσημον άριστον εις την αίθουσαν του Ξενοδοχείου, προσκληθέντων απάντων των φορέων και των Αρχών του Νομού και της πόλεως και προπόσεων ανταλλαγεισών μεταξύ του αμφιτρύονος Σεβ. Μητροπολίτου, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

Το εσπέρας της ιδίας ο Πατριάρχης ημών αφίχθη εις το Επισκοπείον των Σερρών όπου προσήλθον προς υποβολήν σεβασμάτων και εκζήτησιν της Πατριαρχικής ευχής αι Μοναστικαί Αδελφότητες της Επαρχίας, πνευματικοί και πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σωματεία της ευρυτέρας περιοχής καθώς και διάφοροι φορείς της πόλεως και του Νομού. Αργότερον, η Α. Θ. Παναγιότης επεσκέφθη το Διοικητήριον των Σερρών ένθα και υπεδέξατο Αυτήν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Εξοχ. κ. Απόστολος Τζιτζικώστας μετά του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών Εντιμ. κ. Ιωάννου Μωϋσιάδου, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Δήμαρχος Σερραίων Εντιμ. κ. Πέτρος Αγγελίδης και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού και των σωμάτων Ασφαλείας. Εις την ομιλίαν αυτού ο Εξοχ. κ. Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσώρισε τον Υψηλόν Επισκέπτην των Σερρών, Ούτος δε ηυχαρίστησε διά καταλλήλων λόγων. Αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης και η Συνοδεία Αυτού μετέβησαν εις την αίθουσαν «Αστέρια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και παρηκολούθησαν την προς τιμήν της Α. Θ. Παναγιότητος διοργανωθείσαν εκδήλωσιν με θέμα: «Η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες», κατά την οποίαν η παιδική Ορχήστρα-χορωδία καθώς και η νεανική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως απέδωσαν χριστιανικά ασματα και προεβλήθη σύντομος τηλεταινία περιλαμβάνουσα την έξέλιξιν του πνευματικού έργου εν Σέρραις κατά τα τελευταία έτη.
Εις το δείπνον, παρατεθέν υπό του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας προς τιμήν του Παναγιωτάτου εν τω καταλύματι Αυτού, ο Πρόεδρος Ελλογιμ. κ. Δημήτριος Πασχαλίδης ανέγνωσε την ομόφωνον απόφασιν του Τμήματος όπως ανακηρύξη τον Προκαθήμενον της Ορθοδοξίας επίτιμον Πρόεδρον του ως άνω επιστημονικού Ιδρύματος, του Πατριάρχου ευχαριστήσαντος διά καταλλήλου προσλαλιάς.

Την Δευτέραν, 20ην Απριλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη εις το Πνευματικόν Κέντρον της Ιεράς Μητροπόλεως. Προσφωνηθείς υπό του οικείου Ποιμενάρχου προσεκλήθη εις το βήμα αφού πρώτον ανεγνώσθη το ομόφωνον ψήφισμα των Ιερέων της Μητροπόλεως υπέρ της επαναλειτουργίας της υπέρ την τεσσαρακονταετίαν σιωπώσης γεραράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Η Α. Θ. Παναγιότης ωμίλησεν εποικοδομητικώς προς τους ευλαβεστάτους Ιερείς και τους συνεβούλευσε και ενεδυνάμωσεν εις την περαιτέρω συνέχισιν των προσπαθειών των διά την διαποίμανσιν του λαού του Θεού.
Το εγγύς τω Πνευματικώ Κέντρω 1ον Γυμνάσιον Σερρών ήτο ο επόμενος σταθμός της Πατριαρχικής επισκέψεως. Πρόκειται δι᾿ εν σχολείον με πλουσίαν ιστορίαν, το μεγαλοπρεπές κτήριον του οποίου ανηγέρθη δαπάναις των αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου Ζ’ (Ζερβουδάκη) και Γρηγορίου Ρακιτζή εν έτει 1928. Τον Πατριάρχην υπεδέξαντο ενθουσιωδώς οι μαθηταί με επικεφαλής τον Διευθυντήν του Σχολείου Ελλογ. κ. Γεώργιον Γάλλον. Εις την επίσημον αίθουσαν τον Πατριάρχην προσεφώνησεν εκπρόσωπος του Διευθυντού Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως. Εις τον χώρον των αθλοπαιδιών, καταλλήλως προς τούτο διαμορφωθέντα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρηκολούθησεν εκδήλωσιν των μαθητών διαλαμβάνουσαν κυρίως θεατρικήν παράστασιν με θέμα τον βίον των εν Εφέσω Αγίων επτά Παίδων. Ο Πατριάρχης εις την ομιλίαν Του κατέθεσεν εκτός κειμένου την βαθείαν Αυτού συγκίνησιν επί της υποθέσεως της θεατρικής παραστάσεως συγχαρείς τους συντελεστάς αυτής και προσκαλεσάμενος τους «επτά Παίδας» όπως συνοδεύσωσιν Αυτώ εις το προσεχές ταξείδιον Αυτού εις Έφεσον διά την εορτήν του Μαθητού της Αγάπης Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (8 Μαΐου).

Μετά το Γυμνάσιον ο Πατριάρχης μετέβη εις το Μαξίμειον Πνευματικόν Κέντρον της Ιεράς Μητροπόλεως ένθα και επεσκέφθη την Βιβλιοθήκην, τας αιθούσας της εκθέσεως αλλά και διδασκαλίας Βυζαντινής Αγιογραφίας. Εν συνεχεία προσεκύνησεν εις τον ενοριακόν Ναόν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και ενεκαινίασε το παρακείμενον νέον Κοινωνικόν Παντοπωλείον της Ιεράς Μητροπόλεως «Κιβωτός Αγάπης».
Την μεσημβρίαν ο Παναγιώτατος ηυλόγησεν εις το εν Ακροπόλει Σερρών εστιατόριον «Citizen» το προς τιμήν Αυτού παρατεθέν άριστον υπό του Δημάρχου Σερραίων Εντιμ. κ. Πέτρου Αγγελίδου, τη συμμετοχή των επισήμων φορέων και Αρχών του τόπου.
Το εσπέρας της ιδίας ημέρας η Α. Θ. Παναγιότης, συνοδευομένη υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Ξάνθης κ. Παντελεήμονος και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, μετέβη εις την κωμόπολιν της Νιγρίτης. Εις τον προαύλειον χώρον του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου τον Πατριάρχην υπεδέχθησαν οι Σεβ. Μητροπολίται Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, η Δήμαρχος Ευγεν. κ. Αγνή Δουβίτσα και τοπικοί παράγοντες. Εις το τέλος της Δοξολογίας τον Πατριάρχην προσεφώνησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης και η Δήμαρχος Νιγρίτης, Αυτού αντιφωνήσαντος καταλλήλως. Ηκολούθησε δεξίωσις εις την ενοριακήν αίθουσαν.

Μετά την Νιγρίταν ο Παναγιώτατος μετέβη εις Τερπνήν Σερρών όπου ετέλεσε τον αγιασμόν των εγκαινίων της Στέγης φιλοξενίας ηλικιωμένων, ανεγερθείσης υπό του Άρχοντος Χαρτουλαρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και ευεργέτου της Μητροπόλεως Σερρών Εντιμολ. κ. Δημητρίου Αναστασιάδου, ευχαριστήσαντος τον Πατριάρχην διά την επιδαψιλευθείσαν τιμήν της προσωπικής Αυτού παρουσίας και ευλογίας του έργου και της οικογενείας αυτού. Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης μετά της Συνοδείας Αυτού μετέβη και προσεκύνησεν εις τον ενοριακόν Ιερόν Ναόν των Τριών Ιεραρχών της Τερπνής, τον οποίον είχεν εγκαινιάσει εν έτει 2001, ανεγερθέντα και πάλιν υπό του ανωτέρω διαληφθέντος φιλογενούς Άρχοντος της Μεγάλης Εκκλησίας. Επιστρέψας εις Σέρρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ετίμησε διά της υψηλής Αυτού παρουσίας την συναυλίαν παραδοσιακών ασμάτων της Μικράς Ασίας αποδοθέντων υπό των χορωδιών των αυταδέλφων Μουσικολ. κ. Γρηγορίου και κ. Πέτρου Παπαεμμανουήλ τη συμμετοχή της γνωστής αοιδού Ευγεν. κ. Αρετής Κετιμέ. Η εκδήλωσις αύτη διωργανώθη εις την αίθουσαν Τελετών του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας. Τον Πατριάρχην καλωσώρισεν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελλογιμ. κ. Δημήτριος Πασχαλούδης και απήντησε διά βραχέων η Α. Θ. Παναγιότης.
Το εσπέρας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχου ημών ανεπίσημον δείπνον εις το Επισκοπείον αυτού.

Την επιούσαν, Τρίτην, 21ην Απριλίου, ο Παναγιώτατος και οι μετ᾿Αυτού παρεκάθησαν εις πρόγευμα εν τω Μητροπολιτικώ Οίκω και εν συνεχεία ανεχώρησαν εκ Σερρών με προορισμόν την αρχαίαν Αμφίπολιν όπου εξεναγήθησαν εις τους νεοευρεθέντας θησαυρούς του υπεδάφους του Λόφου Καστά. Εκεί ο Πατριάρχης εγένετο δεκτός υπό του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, του Δημάρχου Αμφιπόλεως Εντιμ. κ. Κωνσταντίνου Μελίτου, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών Εντιμ. κ. Ιωάννου Μωϋσιάδου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Εξ Αμφιπόλεως ο Παναγιώτατος μετέβη εις την παρθενικήν πολιτείαν της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Λυδία η Φιλιππησία». Εκεί εγένετο δεκτός μετά εξαιρετικών τιμών υπό πλήθους συρρευσάντων πιστών και συμπάσης της Αδελφότητος με επικεφαλής την Ευγεν. δίδα Μαρίαν Κράλλη, η οποία και προσεφώνησε τον Πατριάρχην του Γένους εις το τέλος της επακολουθησάσης Δοξολογίας. Ο Πατριάρχης εις την απάντησιν Αυτού εξήρε το επιτελούμενον Ιεραποστολικόν έργον της Αδελφότητος και επεκαλέσατο επ᾿αυτήν την Χάριν του Αναστάντος Κυρίου. Ακολούθως ανέγνω Τρισάγιον προ του τάφου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Θεοφίλου Ζησοπούλου, πνευματικού πατρός και Ιδρυτού της Αδελφότητος γενομένου και επί θεοφιλεί ζήλω και προσπαθείαις διακριθέντος υπέρ της διαδόσεως του λόγου του Θεού. Εις την συνέχειαν ο Παναγιώτατος ηυλόγησε την παρατεθείσαν Τράπεζαν, απηυθύνθη διά λόγων οικοδομής και παρακλήσεως προς τας αδελφάς και διένειμεν αυταίς ευλογίας και αναμνηστικά της επισκέψεως.

Εκ του Αερολιμένος «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσουπόλεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανεχώρησε διά ιδιωτικής και πάλιν πτήσεως με προορισμόν την ιστορικήν Καθέδραν Αυτού, προπεμφθείς υπό των και υποδεξαμένων Αυτόν προσώπων με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτην Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιον. Εν τω Αερολιμένι της Πόλεως τον Παναγιώτατον ανέμενεν ο Σεβ. Επίτροπος Αυτού Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων.
Ούτως έσχον τα της Πατριαρχικής ιεραποδημίας εν τη Ιερά Μητροπόλει Σερρών. Ο ποιμήν συνηντήθη μετά του ποιμνίου. Ο πατήρ μετά των κατά πνεύμα τέκνων Αυτού. Διερχομένου δε Αυτού, έστω και εποχουμένου, εκ ρυμών και οδών, μέσω πόλεων και χωρίων, αυτά Τον υπεδέχοντο ενθουσιωδώς ραίνοντα μετ᾿ ανθέων, φέροντα κηρία και θυμίαμα εύοσμον, κροτούντα τας χείρας. Βρέφη αγκαλοφορούμενα εδιδάσκοντο το βίωμα του Γένους διά τον Πατριάρχην αυτού. Το τίμιον γήρας εν συγκινήσει ηγείρετο μετά σεβασμού προ του επιστηριγμού των ελπίδων. Νέοι και νεάνιδες ζωηρώς την συγκυρίαν ευφραίνοντο. Η αεί ζώσα παράδοσις του ευσεβούς ημών Γένους συνεχίζεται αδιακόπως.
Τελικώς, εν Σέρραις ο Δεσπότης εισήλθεν εις τας καρδίας του Χριστεπωνύμου πληρώματος μεθ᾿ ημέρας οκτώ από της Εγέρσεως και ουδείς ο απών. Ακόμη και Θωμάς ο λεγόμενος Δίδυμος ήτο εκεί. Ο Δεσπότης, ειρηνοποιός και ειρηνοδότης, ενδεδυμένος αναστάσιμον στολήν, διένειμεν εις πάντας Πνεύμα Άγιον και φως ανέσπερον εκ Φαναρίου. Εις τας χείρας Αυτού πάντως εμφανείς οι τύποι των ήλων της ιστορίας και εις την πλευράν Αυτού το έργον του Κεντυρίωνος. Όμως ο κλήρος και είδε και επίστευσεν, ο δε λαός περισσώς έκραζεν: «ο Κύριός μου, ευλογημένος ο ερχόμενος».

VARTHOLOMAIOS2015.JPG

VARTHOLOMAIOS-SERRES-2015.JPG

vartolomaios-oikoumenikosipatriarxis-serres-2015.jpg

vartolomaios-oikoumenikosipatriarxis-serres-20151.jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.