Θερμό μήνυμα αγάπης προς τους πιστούς που βρέθηκαν στο Φανάρι για την Ανάσταση απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μια ξεχωριστή μέρα αγάπης.

Συγκεκριμένα είπε:

Χριστός ανέστη, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,

Η μητέρα σας Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι ευτυχής που κι᾿ εφέτος, αυτή την κλητή και αγία ημέρα, βρίσκεσθε μέσα στην αγκαλιά της, εδώ εις το άσβεστο Φανάρι της Ορθοδοξίας και του Γένους, ερχόμενοι «εκ δυσμών και βορρά και θαλάσσης και εώας» διά να λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός. Καί είναι ανέσπερον το φως του Φαναρίου επειδή πηγάζει από την πηγή του φωτός, τον Αναστάντα Χριστόν, ο Οποίος σκορπίζει αφειδώς αυτό το φως της σωτηρίας προς δικαίους και αδίκους, προς πιστούς και απίστους, προς πλουσίους και πτωχούς –διότι θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν.

Είμαστε όλοι χαρούμενοι απόψε, παρά τις τραγικότητες που μας περιβάλλουν, παρά τα δράματα του κόσμου. Διότι το φως και η δύναμις της Αναστάσεως του Χριστού αποτελούν πηγή αισιοδοξίας και ρεαλισμού και ελπίδας. Ξαναζούμε και ανανεώνουμε αυτήν την ελπίδα κάθε χρόνο σαν απόψε, όταν ο Πατριάρχης βγαίνη από το ιερό βήμα και την Αγία Τράπεζα, που συμβολίζει τον τάφο του Χριστού, και θριαμβευτικά ψάλλη: Δεύτε, λάβετε φως! Καί με αυτές τις λέξεις, το φως της ακοίμητης κανδήλας φωτίζει ολόκληρη την Εκκλησία η οποία περίμενε μέσα στο σκοτάδι. Είναι ακριβώς η πεποίθησίς μας ότι το φως του Χριστού είναι πιο ισχυρό και πιο φωτεινό από οποιοδήποτε σκοτάδι στην καρδιά μας, στο περιβάλλον μας και στον κόσμον όλον. Το μήνυμα της «άλλης βιοτής» δεν κρύβεται και η Ανάστασις είναι η μόνη βεβαιότητα που η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, αιώνες τώρα, την ζη με συνέπεια, προσπερνώντας και υπερβαίνοντας τόσες και τόσες κουστωδίες.

Αδελφοί μου,

Τω καιρώ εκείνω, όταν εσταύρωναν τον Χριστό «σκότος εγένετο επί πάσαν την γην» ενώ ήταν «έκτη ώρα», δηλαδή δώδεκα το μεσημέρι. Τώρα εδώ, ενώ είναι βαθειά μεσάνυχτα και σκοτάδι παντού, εμείς μόλις προ ολίγου «είδομεν το φως το αληθινόν», το φως της αναστάσεως. Είναι αυτό το φως που εκπέμπουν οι ιερές εικόνες των Εκκλησιών μας και συμβολίζουν οι αναστάσιμες λαμπάδες που κρατάτε στα χέρια σας∙ είναι το φως της βασιλείας του Θεού. Όλοι εμείς οι Χριστιανοί καλούμεθα να γίνουμε χαρμόσυνοι μάρτυρες αυτού του φωτός εις τον κόσμον που το έχει σήμερα τόση ανάγκη. Ας μην αμελήσουμε. Θα το επιτύχουμε με τη ζωή μας και με το παράδειγμά μας ως «τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας».

Σε λίγο θα ξεχυθήτε μέσα στις λεωφόρους και τις ατραπούς και μέσα στους πολλαπλούς κόσμους αυτής της κοσμόπολης. Καί ύστερα, θα πάρετε τον δρόμο της επιστροφής έκαστος εις τα ίδια. Αλλά η Πόλις θα σας ακολουθή, κατά τον αλεξανδρινό που ήταν και Κωνσταντινουπολίτης. Καί το φως του Φαναρίου, το χάδι, το ιλαρό βλέμμα αυτής της μαρτυρικής, της σταυροαναστάσιμης μητέρας σας Εκκλησίας, κι᾿ αυτό θα σας συνοδεύη, παντού και πάντοτε, εγγύς και μακράν, σήμερα και αύριο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα μας έλθετε και πάλι. Ξανά και ξανά. Θα σας περιμένουμε! «Μιά πόλις άλλη -δεν- θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή», για να παραφράσουμε τον ποιητή.
Καλή αντάμωσι, λοιπόν!

Ολόθερμες ευχές και αγάπη πολλή και σε όλους, τους αδελφούς μας που μας ακούν και μας βλέπουν αυτή την στιγμή σε όλο τον κόσμο. Είμαστε όλοι αδιάσπαστα ενωμένοι γύρω από τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο στην κοινή πίστι μας στον αναστημένο Χριστό, στην αγάπη, στην ελπίδα.

Καλή Πασχαλιά! Χριστός ανέστη!

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.