ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ: Σήμερα, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 (Ι’ Λουκά), κατά την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του Yani Kayakoparan.

Μητροπολίτης Προύσης

Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι

Πατριαρχικός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι 2023

Ιερά Μητρόπολη Προύσης

Η Μητρόπολη Προύσης είναι ιστορική επισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητρόπολη της Μικράς Ασίας που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Βρίσκεται στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά και έδρα της είναι η πόλη της Προύσας.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια στην περιοχή έδρασαν σημαντικές θεολογικές μορφές επισκόπων όπως ο Άγιος Πατρίκιος (3ος αι.) και ο Άγιος Τιμόθεος (4ος αι.).

Η μητρόπολη αναφέρεται ήδη από το 325, ως επισκοπή της Μητρόπολης Νικομηδείας. Το 1190 έγινε ξεχωριστή Μητρόπολη και στις 6 Απριλίου 1326 κατελήφθη από τους Οθωμανούς. Το 1922, με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Μητρόπολη απέμεινε χωρίς ποίμνιο και διατηρήθηκε μόνο ως τίτλος.
ο ναός των Ταξιαρχών στη Συγή, κοντά στα Μουδανιά της Προύσας.

Είναι μια από τις Μητροπόλεις που αναγεννήθηκαν επί του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το 2007, στον τίτλο του Μητροπολίτη προστέθηκε ο «υπέρτιμος και έξαρχος Βιθυνίας».

Διαβάστε όλα τα εκκλησιαστικά νέα από την Εκκλησία Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.