Το Ευαγγέλιο της Τρίτης 31 Μαρτίου έως Παρασκευής 3 Απριλίου 2020. Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα. Εξαίρεση κατά την Ε Εβδομάδα νηστειών, εφέτος η Τετάρτη, που αναγιγνώσκεται Ευαγγέλιο λόγω της εορτής της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Την Δευτέρα (9 Μαρτίου 2020) λόγω της μεγάλης εορτής της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στη λίμνη της Σεβαστείας αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Την Τρίτη της Γ’ Εβδομάδας Νηστειών (17 Μαρτίου 2020) λόγω της μεγάλης εορτής της μνήμης του Οσίου Αλεξίου αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Την περασμένη Τετάρτη της Δ’ Εβδομάδας Νηστειών λόγω εθνικής εορτής (25η Μαρτίου) με τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Εξαίρεση αποτελεί επίσης η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Κλίματος (30 Μαρτίου) και της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας(1 Απριλίου), κατά την Ε’ Εβδομάδα των νηστειών, εφέτος (2020), όπου αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα προς τιμή μνήμης.

Το τυπικό κατά τη Ε’ Εβδομάδα νηστειών

Σήμερα Δευτέρα και την Παρασκευή (εξαιρείται η Τετάρτη λόγω της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου), στην α ώρα αντί των στίχων «Τα διαβήματά μου κατεύθυνον…», ψάλλουμε «Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν» τρις.

Σε πολλούς ναούς είθισται, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες του Τριωδίου, η προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού τη Δευτέρα και την Τετάρτη να γίνεται την α’ ώρα, ενώ την Παρασκευή να γίνεται όχι την α’ αλλά τη θ’ ώρα μεθ’ ην αίρεται ο Τίμιος Σταυρός στο Ιερό Βήμα.

Ενώ την Τρίτη, μετά τις συνηθισμένες ακολουθίες στον εσπερινό δεν ψάλλεται η Ακολουθία του Μηναίου αλλά μόνη του Τριωδίου.
Το καθ’ ημέραν Μεσονυκτικόν ως είθισται, μετά το β΄ Τρισάγιον, το Προεόρτιο Απολυτίκιο· «Σήμερον τῆς παγκοσμίου χαρᾶς…» και μετά το γ΄, το Κοντάκιο· «Ἐπελεύσει Πνεύματος…»

Το πρωί, οι ακολουθίες πάσαι ως προδεδήλωται.

Οι εσπερινοί Παρασκευή μετά προηγιασμένης. Ενώ Δευτέρα εσπέρας αναγιγνώσκεται το Μέγα Απόδειπνο ως είθισται.

Την Παρασκευή οι E Χαιρετισμοί της Θεοτόκου με τον Ακάθιστο ύμνο, άνευ ευαγγελίου.

31 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Υπατίου του Επισκόπου Γαγγρών και Ιερομάρτυρα. Δείτε σε βίντεο το βίο, το μαρτυρικό θάνατο για την πίστη του και το Απολυτίκιο του Αγίου Υπατίου του Επισκόπου Γαγγρών, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.