Το Ευαγγέλιο της Τρίτης 23 Απριλίου 2024. Εβδομάδα προ των Βαΐων. Βουβή ή Κουφή Εβδομάδα. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Γλυκέριος ο γεωργός. Ο Άγιος Γεώργιος ο Κύπριος ο Νεομάρτυρας. Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος και Μεγαλομάρτυρας (Μετατίθεται Δευτέρα της Διακαινησίμου). Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα. Εξαίρεση κατά την ΣΤ Εβδομάδα νηστειών, εφέτος η Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, που αναγιγνώσκεται Ευαγγέλιο λόγω της εορτής του Αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρα, εφέτος μεταφέρεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, 6 Μαΐου 2024. Διαβάστε σχετικά με την εορτή του Αγίου Γεωργίου και πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Την πρώτη εβδομάδα των νηστειών αναγιγνώσκονται τα Ευαγγέλια των Παννυχίδων.

Τις υπόλοιπες εβδομάδες των νηστειών δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τις Παρασκευές, εσπέρα, έχουμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τελευταία των νηστειών πριν την μεγάλη εβδομάδα, είναι η εβδομάδα προ των Βαΐων και ονομάζεται βουβή ή κουφή εβδομάδα.

Εφέτος την Δευτέρα της ΣΤ’ Εβδομάδας Νηστειών (22 Απριλίου 2024) λόγω της μεγάλης εορτής της μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Συκεώτη και Επισκόπου Αναστασιουπόλεως αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό απόσπασμα.

Διαβάστε γιατί αυτή η εβδομάδα ονομάζεται κουφή ή βουβή.

Το τυπικό κατά τη εβδομάδα προ των Βαΐων

Κάθε ημέρα, εσπέρας, από Δευτέρα έως Πέμπτη των λοιπών εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την εσπέρα της Μεγάλης Δευτέρας της Μεγάλης Τρίτης διεξάγεται η ακολουθία του μεγάλου αποδείπνου ως εν τω Ωρολογίω χωρίς ευαγγέλιο κατά τις διατάξεις του τυπικού. Σχετικά με τους κανόνες υπάρχουν κατά τόπους και κατά Ιερές Μονές διάφορα τυπικά.

Την Τετάρτη προ των Βαΐων Προοιμιακός – Τά, «Πρός Κύριον». Εἰς τό, «Κύριε, ἐκέκραξα…» ἱστῶμεν Στίχους Ι’.

Την Παρασκευή προ των Βαΐων ο εσπερινός μετά προηγιασμένης, ψάλλεται η ακολουθία του Αγίου Λαζάρου «ᾨδήν ἐπινίκιον…», ως εν τω Τριωδίω. Μετά τῶν Εἱρμῶν αὐτοῦ μετά στίχου· «Δόξα σοι, ὁ Θεός ἡμῶν, δόξα σοι». Την εσπέρα, το Μικρό απόδειπνο. Μετά το Άξιον Εστί ψάλλεται ο εν τω Τριωδίω κανών του Αγίου Λαζάρου μετά στίχου:

Δόξα σοι, ο Θεός ημών, δόξα σοι.

Εις το τέλος του Κανόνος επαναλαμβάνεται ο Ειρμός της Θ’ Ωδής· «Ἐποίησε κράτος, ἐν βραχίονι αὐτοῦ…».

Το πρωί, οι ακολουθίες πάσαι ως προδεδήλωται.

Οι εσπερινοί Παρασκευή μετά προηγιασμένης και το Μικρό Απόδειπνο. Ενώ Δευτέρα εσπέρας αναγιγνώσκεται το Μέγα Απόδειπνο ως είθισται.

23 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Κυπρίου και του Αγίου Γλυκερίου του Μάρτυρα. Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για το θαύμα του Αγίου Γεωργίου σε μία Τουρκάλα.

Δείτε στο βίντεο για τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου του Κυπρίου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.