Το Ευαγγέλιο της Τετάρτης 6 Απριλίου 2022. Ε Εβδομάδα Νηστειών. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Ευτύχιος ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Οι Άγιοι εκατόν είκοσι Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Περσία. Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Το τυπικό κατά τη Ε’ Εβδομάδα νηστειών

Οι ακολουθίες Μεσονυκτικού, Όρθρου, Ωρών μετά των μακαρισμών και του Εσπερινού της επομένης, όπως προδεδηλώνεται, κατά την τάξη της Τεσσαρακοστής.

Ο Εσπερινός χωρίς Ευαγγέλιο

Ο εσπερινός τελείται μετά των προηγιασμένων κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Τις υπόλοιπες ημέρες χωρίς προηγιασμένη, εκτός αν τύχει μνήμη εορταζόμενου Αγίου.

Σε άλλες Ιερές Μονές και περιοχές, οσάκις εν τω αποδείπνω λέγεται κανονικά κανών εκ του Μηναίου, το Θεοτοκάριο παραλείπεται.

Σε ορισμένες Εκκλησίες συμψάλλονται ανφότεροι οι κανόνες του Θεοτοκαρίου και του Μηναίου.

Γνωρίζετε τι είναι ο Μεγάλος Κανόνας; Πότε ψάλλεται και γιατί ονομάστηκε έτσι;

Την Τετάρτη Εσπέρας

Ο Μέγας Κανών μετ’ Αποδείπνου.

Αναγιγνώσκεται το Μικρό Απόδειπνο μέχρι του: «Ἄξιόν ἐ¬στιν…» και εν συνεχεία ψάλλεται ο Μέγας Κανών, ποίημα Ανδρέου Κρήτης, μετά των Ειρμών αυτού και μετά του στίχου: «Ἐλέησόν με ὁ Θεός, ἐλέησόν με», τα Τροπάρια εκάστης Ωδής της Οσίας Μαρίας μετά στίχου: «Ὁσία τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν», του Αγίου Ανδρέου μετά στίχου: «Ἅγιε τοῦ Θεοῦ, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν», το Τριαδικό εις το Δόξα και το Θεοτοκίο εις το Και νυν.

Στο τέλος της ΣΤ’ Ωδής ψάλλεται το Κοντάκιο: «Ψυχή μου, ψυχή μου…» αργά και επίσης αργά στο τέλος της θ΄ Ωδής, ψάλλεται ο Ειρμός αυτής: «Ἀσπόρου συλλήψεως…», μετά Τρισάγιο. Το Κοντάκιο: «Ψυχή μου, ψυχή μου…» (χύμα) και η λοιπή Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου. Απόλυσις μικρά το: «Εὐξώμεθα…» και το: «Δι’ εὐχῶν…».

Την Παρασκευή οι E Χαιρετισμοί της Θεοτόκου με τον Ακάθιστο ύμνο, άνευ ευαγγελίου.

6 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Γρηγορίου του Σιναΐτου και του Αγίου Ευτυχίου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τον βίο την εορτή και την προσευχή που έσωσε το λαό από θανατηφόρα επιδημία του Αγίου Ευτυχίου του Θαυματουργού.

Δείτε σε βίντεο τον βίο τη νοερά προσευχή, τη μοναστική άσκηση σε δύσβατα μέρη και την κοίμηση του Αγίου Γρηγορίου του Σιναΐτου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.