Το Ευαγγέλιο της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου 2018. Η Ορθοδοξία σήμερα τιμά τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Κατά Λουκά: Τα δύο θεμέλια. Η θεραπεία του δούλου ενός εκατόνταρχου. Ευαγγελικό απόσπασμα ημέρας από πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο ΣΤ'(6) 46-49

Τί δέ με καλεῖτε Κύριε Κύριε, καὶ οὐ ποιεῖτε ἃ λέγω;
πᾶς ὁ ἐρχόμενος πρός με καὶ ἀκούων μου τῶν λόγων καὶ ποιῶν αὐτούς, ὑποδείξω ὑμῖν τίνι ἐστὶν ὅμοιος·
ὅμοιός ἐστιν ἀνθρώπῳ οἰκοδομοῦντι οἰκίαν, ὃς καὶ ἔσκαψε καὶ ἐβάθυνε καὶ ἔθηκε θεμέλιον ἐπὶ τὴν πέτραν· πλημμύρας δὲ γενομένης προσέρρηξεν ὁ ποταμὸς τῇ οἰκίᾳ ἐκείνῃ, καὶ οὐκ ἴσχυσε σαλεῦσαι αὐτήν· τεθεμελίωτο γὰρ ἐπὶ τὴν πέτραν.
ὁ δὲ ἀκούσας καὶ μὴ ποιήσας ὅμοιός ἐστιν ἀνθρώπῳ οἰκοδομήσαντι οἰκίαν ἐπὶ τὴν γῆν χωρὶς θεμελίου· ᾗ προσέρρηξεν ὁ ποταμός, καὶ εὐθὺς ἔπεσε, καὶ ἐγένετο τὸ ρῆγμα τῆς οἰκίας ἐκείνης μέγα.

Νεοελληνική Απόδοση

Τα δύο θεμέλια

«Και τι με καλείτε: Κύριε, Κύριε, και δεν κάνετε όσα λέω;
Καθένας που έρχεται προς εμένα και ακούει τα λόγια μου και τα εφαρμόζει θα σας υποδείξω με ποιον είναι όμοιος:
όμοιος είναι με άνθρωπο που οικοδομεί οικία, ο οποίος έσκαψε και βάθυνε και έθεσε θεμέλιο πάνω στο βράχο. Και όταν έγινε πλημμύρα, όρμησε ο ποταμός πάνω στην οικία εκείνη, αλλά δεν μπόρεσε να τη σαλέψει, γιατί οικοδομήθηκε καλά.
Αλλά εκείνος που άκουσε και δεν εφάρμοσε είναι όμοιος με άνθρωπο που οικοδόμησε οικία πάνω στη γη χωρίς θεμέλια. Σ’ αυτήν την οικία όρμησε πάνω ο ποταμός και ευθύς κατάπεσε, και το ρήγμα της οικίας εκείνης έγινε μεγάλο».

3 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Διαβάστε τη βιογραφία του Αγίου Διονυσίου τον Αρεοπαγίτη τον πολιούχο της Αθήνας.

Κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο Ζ'(7) 1

Ἐπεὶ δὲ ἐπλήρωσε πάντα τὰ ρήματα αὐτοῦ εἰς τὰς ἀκοὰς τοῦ λαοῦ, εἰσῆλθεν εἰς Καπερναούμ.

Νεοελληνική Απόδοση

Η θεραπεία του δούλου ενός εκατόνταρχου

Επειδή συμπλήρωσε όλα τα λόγια του που έπρεπε να πει στα αυτιά του λαού, εισήλθε στην Καπερναούμ.

2 και 3 Οκτωβρίου στην Κίσσαμο της Κρήτης βρίσκονται ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών, Ιεροσολύμων, Κύπρου, Αλβανίας, Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, όπως επίσης και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Δείτε τις ιστορικές στιγμές στα θυρανοίξια του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού με Βαρθολομαίο, Παυλόπουλο και Χιλιάδες Λαού.
Δείτε επίσης το αποκλειστικό από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online με τα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως στην Κίσσαμο – Συγκίνηση στο Αννουσάκειο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.