Το Ευαγγέλιο της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2024. Β Εβδομάδα Νηστειών. Εορτή της Ορθοδοξίας: Η Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη. Ο Άγιος Φιλητός ο Συγκλητικός και Λυδία σύζυγος αυτού οι Μάρτυρες. Ο Όσιος Παύλος ο Επίσκοπος Κορίνθου. Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα. Εξαίρεση κατά την Β Εβδομάδα νηστειών, εφέτος η Δευτέρα 25 Μαρτίου και Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, που αναγιγνώσκεται Ευαγγέλιο λόγω της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, αντίστοιχα.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Εφέτος την Δευτέρα της Β’ Εβδομάδας Νηστειών (25 Μαρτίου 2024) λόγω εθνικής εορτής (25η Μαρτίου) με τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Επίσης την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 λόγω της μεγάλης εορτής της της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, αναγιγνώσκεται στους ομώνυμους Ιερούς Ναούς ή/και προς τιμήν μνήμης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ αποστολικό και ευαγγελικό απόσπασμα.

Το τυπικό κατά τη Β’ Εβδομάδα νηστειών

Το πρωί

Οι ακολουθίες Μεσονυκτικού, Όρθρου, Ωρών μετά των μακαρισμών και του Εσπερινού της επομένης, όπως προδεδηλώνεται, κατά την τάξη της Τεσσαρακοστής.

Ο Εσπερινός χωρίς Ευαγγέλιο

Ο εσπερινός τελείται μετά των προηγιασμένων κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Τις υπόλοιπες ημέρες χωρίς προηγιασμένη, εκτός αν τύχει μνήμη εορταζόμενου Αγίου.

Γνωρίζετε τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία;

Περί των κανόνων εν το μεγάλο αποδείπνο

Κάθε ημέρα, εσπέρας, από Δευτέρα έως Πέμπτη των λοιπών εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την εσπέρα της Μεγάλης Δευτέρας της Μεγάλης Τρίτης διεξάγεται η ακολουθία του μεγάλου αποδείπνου ως εν τω Ωρολογίω χωρίς ευαγγέλιο κατά τις διατάξεις του τυπικού. Σχετικά με τους κανόνες υπάρχουν κατά τόπους και κατά Ιερές Μονές διάφορα τυπικά.

Το Τ.Μ.Ε., το τυπικό του τριωδίου, ορίζει μετά τη δοξολογία να ψάλλεται εκ του Θεοτοκαρίου μόνο ο ορισμένος Κανών της ημέρας ο εις τον ήχο της εβδομάδας. Αυτό τηρείται και σε πολλές ενορίες ιδίως νησιωτικών περιοχών.

Σε άλλες Ιερές Μονές και περιοχές, οσάκις εν τω αποδείπνω λέγεται κανονικά κανών εκ του Μηναίου, το Θεοτοκάριο παραλείπεται.

Σε ορισμένες Εκκλησίες συμψάλλονται ανφότεροι οι κανόνες του Θεοτοκαρίου και του Μηναίου.

Οι εσπερινοί μετά των προηγιασμένων και την Παρασκευή οι Β Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

27 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Ματρώνας της εκ Θεσσαλονίκης και των Αγίων Μαρτύρων Φιλητού του Συγκλητικού και Λυδίας συζύγου αυτού, Θεοπρεπίου και Μακεδόνος τέκνα αυτών, Αμφιλοχίου του Δουκός και Κρονίδου του Κομενταρησίου. Διαβάστε και δείτε σε βίντεο τα μαρτύρια, τα Ιερά Λείψανα, την Ιερά Μονή και την εορτή της Αγίας Ματρώνας της εκ Θεσσαλονίκης.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Φιλητού, Λυδίας και συν αυτών Μαρτύρων.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΑΜΟΥΡΕΛΗΣ 1 μήνα πριν

    ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!!! ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΧΡΟΝΟΥ.

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.