Το Ευαγγέλιο της Παρασκευής 8 Μαρτίου 2019. Παρασκευή της Τυρινής. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Θεοφύλακτος ο Επίσκοπος Νικομήδειας. Ο Άγιος Ερμής ο Απόστολος. Ο Όσιος Δομέτιος. Δεν τελείται Θεία Λειτουργία.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Σήμερον όπως και την περασμένη Τετάρτη σύμφωνα με αρχαίο έθος της Εκκλησίας δεν τελείται Θεία Λειτουργία.

Κατ’ έθος επικράτησαν εις άπασαν την Ορθόδοξον Εκκλησία, την Τετάρτη και την Παρασκευή της Τυρινής εβδομάδας ούτε τελεία Θεία Λειτουργία ούτε προηγιασμένη τελείται, εκτός αν τύχει στις ημέρες αυτές μνήμη εορταζόμενων Αγίων οπότε καταλιμπάνεται η ακολουθία του Τριωδίου και ψάλλεται μόνο για τον Άγιο. Τελείται δε η Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου.

Σήμερα δεν τελείται Θεία Λειτουργία. Στον Όρθρο της ημέρας η Θ’ ωδή των κανόνων του Τριωδίου είναι συνήθως ελλιπής. Υπάρχει δε πλήρεις μόνο η στη νέα έκδοση του Τριωδίου υπό της Αποστολικής Διακονίας επιμέλεια του αοιδίμου Ιερέως Κωνσταντίνου Παπαγιάννη.

Όρθρος

Κανόνες: Η α’ και γ’ Ωδή του α’ Κανόνος της Παρακλητικής του βαρέος ήχου μετά του Ειρμού αυτής, του Μηναίου άνευ του Ειρμού και τού Τριωδίου άνευ του Ειρμού.

Ειρμός γ’ Ωδής: Εκ του Τριωδίου· «Οὐρανίας ἁψῖδος…»

Μεσῴδιον Κάθισμα: Τού Οσίου εκ του Μηναίου· «Ἐξασκήσας ὁσίως…», μετά του Σταυροθεοτοκίου αυτού· «Τόν Ἀμνόν καί Ποιμένα…».
Η δ’ Ωδή του α΄ Κανόνος της Παρακλητικής μετά του Ειρμού αυτής, του Μηναίου άνευ του Ερμού και του Τριωδίου άνευ τού Ειρμού.
Ή ε’ Ωδή του Τριωδίου μετά του Ειρμού αυτής και των δύο Τριωδίων του Τριωδίου άνευ του Ειρμού.
Η ς’ Ωδή του α’ του Κανόνος τής Παρακλητικής μετά του Ειρμού αυτής, του Μηναίου άνευ του Ειρμού και του Τριωδίου άνευ του Ειρμού.

8 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Θεοφύλακτου του Επισκόπου Νικομήδειας. Διαβάστε για το βίο την εξορία και την τεράστια προσφορά στην Εκκλησία του Οσίου Θεοφύλακτου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.