Το Ευαγγέλιο της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2020. Παρασκευή της Τυρινής. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής. Η Αγία Κυράννα η Νεομάρτυς. Ο Άγιος Προτέριος ο Ιερομάρτυρας και Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας. Ο Άγιος Ιωνάς ο Λέριος ο Μοναχός. Δεν τελείται Θεία Λειτουργία.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Σήμερον όπως και την περασμένη Τετάρτη σύμφωνα με αρχαίο έθος της Εκκλησίας δεν τελείται Θεία Λειτουργία.

Κατ’ έθος επικράτησαν εις άπασαν την Ορθόδοξον Εκκλησία, την Τετάρτη και την Παρασκευή της Τυρινής εβδομάδας ούτε τελεία Θεία Λειτουργία ούτε προηγιασμένη τελείται, εκτός αν τύχει στις ημέρες αυτές μνήμη εορταζόμενων Αγίων οπότε καταλιμπάνεται η ακολουθία του Τριωδίου και ψάλλεται μόνο για τον Άγιο. Τελείται δε η Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου.

Σήμερα δεν τελείται Θεία Λειτουργία. Στον Όρθρο της ημέρας η Θ’ ωδή των κανόνων του Τριωδίου είναι συνήθως ελλιπής. Υπάρχει δε πλήρεις μόνο η στη νέα έκδοση του Τριωδίου (έκδοση Αθήνα 2014) υπό της Αποστολικής Διακονίας επιμέλεια του αοιδίμου Ιερέως Κωνσταντίνου Παπαγιάννη.

Όρθρος

Κανόνες: Η α’ και γ’ Ωδή του α’ Κανόνος της Παρακλητικής του βαρέος ήχου μετά του Ειρμού αυτής, του Μηναίου άνευ του Ειρμού και τού Τριωδίου άνευ του Ειρμού.

Ειρμός γ’ Ωδής: Εκ του Τριωδίου· «Οὐρανίας ἁψῖδος…»

Μεσῴδιον Κάθισμα: Τού Οσίου εκ του Μηναίου· «Ἐξασκήσας ὁσίως…», μετά του Σταυροθεοτοκίου αυτού· «Τόν Ἀμνόν καί Ποιμένα…».
Η δ’ Ωδή του α΄ Κανόνος της Παρακλητικής μετά του Ειρμού αυτής, του Μηναίου άνευ του Ερμού και του Τριωδίου άνευ τού Ειρμού.
Ή ε’ Ωδή του Τριωδίου μετά του Ειρμού αυτής και των δύο Τριωδίων του Τριωδίου άνευ του Ειρμού.
Η ς’ Ωδή του α’ του Κανόνος τής Παρακλητικής μετά του Ειρμού αυτής, του Μηναίου άνευ του Ειρμού και του Τριωδίου άνευ του Ειρμού.

28 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Κυράννας της Νεομάρτυρος. Διαβάστε και δείτε για τον βίο, τα μαρτύρια, τα θαύματα, το Ιερό Λείψανο και το Απολυτίκιο της Αγίας Κυράννας.

28 Φεβρουαρίου τιμούμε και τον Όσιο Βασίλειο τον Ομολογητή, τον Άγιο Προτέριο τον Ιερομάρτυρα και Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας και τον Άγιο Ιωνά τον Λέριο.

Δείτε σε βίντεο για τον βίο, τις διώξεις, τα βασανιστήρια που υπέστη για την πίστη του και το Απολυτίκιο του Οσίου Βασιλείου.

Δείτε σε βίντεο για τον βίο, τα μαρτύρια και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Προτερίου.

Δείτε σε βίντεο για τον βίο και το μοναστήρι του Αγίου Ιωνά.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.