ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΣΗΜΕΡΑ: Ευαγγέλιο και Απόστολος της Τρίτης 23 Απριλίου 2024. Εβδομάδα προ των Βαΐων. Βουβή ή Κουφή Εβδομάδα. Γιορτή σήμερα: Άγιος Γλυκέριος και Άγιος Γεώργιος ο Κύπριος. Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρα, εφέτος μεταφέρεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, 6 Μαΐου 2024. Διαβάστε σχετικά με την εορτή του Αγίου Γεωργίου και πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Την πρώτη εβδομάδα των νηστειών αναγιγνώσκονται τα Ευαγγέλια των Παννυχίδων.

Τις υπόλοιπες εβδομάδες των νηστειών δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τις Παρασκευές, εσπέρα, έχουμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τελευταία των νηστειών πριν την μεγάλη εβδομάδα, είναι η εβδομάδα προ των Βαΐων και ονομάζεται βουβή ή κουφή εβδομάδα.

Εφέτος την Δευτέρα της ΣΤ’ Εβδομάδας Νηστειών (22 Απριλίου 2024) λόγω της μεγάλης εορτής της μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Συκεώτη και Επισκόπου Αναστασιουπόλεως αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό απόσπασμα.

Το τυπικό κατά τη εβδομάδα προ των Βαΐων

Κάθε ημέρα, εσπέρας, από Δευτέρα έως Πέμπτη των λοιπών εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την εσπέρα της Μεγάλης Δευτέρας της Μεγάλης Τρίτης διεξάγεται η ακολουθία του μεγάλου αποδείπνου ως εν τω Ωρολογίω χωρίς ευαγγέλιο κατά τις διατάξεις του τυπικού. Σχετικά με τους κανόνες υπάρχουν κατά τόπους και κατά Ιερές Μονές διάφορα τυπικά.

Την Τετάρτη προ των Βαΐων Προοιμιακός – Τά, «Πρός Κύριον». Εἰς τό, «Κύριε, ἐκέκραξα…» ἱστῶμεν Στίχους Ι’.

Την Παρασκευή προ των Βαΐων ο εσπερινός μετά προηγιασμένης, ψάλλεται η ακολουθία του Αγίου Λαζάρου «ᾨδήν ἐπινίκιον…», ως εν τω Τριωδίω. Μετά τῶν Εἱρμῶν αὐτοῦ μετά στίχου· «Δόξα σοι, ὁ Θεός ἡμῶν, δόξα σοι». Την εσπέρα, το Μικρό απόδειπνο. Μετά το Άξιον Εστί ψάλλεται ο εν τω Τριωδίω κανών του Αγίου Λαζάρου μετά στίχου:

Δόξα σοι, ο Θεός ημών, δόξα σοι.

Εις το τέλος του Κανόνος επαναλαμβάνεται ο Ειρμός της Θ’ Ωδής· «Ἐποίησε κράτος, ἐν βραχίονι αὐτοῦ…».

Το πρωί, οι ακολουθίες πάσαι ως προδεδήλωται.

Οι εσπερινοί Παρασκευή μετά προηγιασμένης και το Μικρό Απόδειπνο. Ενώ Δευτέρα εσπέρας αναγιγνώσκεται το Μέγα Απόδειπνο ως είθισται.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, Τρίτη 23 Απριλίου 2024 07.50 το πρωί.

Διαβάστε επίσης την γιορτή σήμερα 23 Απριλίου: Άγιος Γεώργιος ο Κύπριος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.