Το Ευαγγέλιο της Δευτέρας 6 Απριλίου έως Παρασκευής 10 Απριλίου 2020. Η εβδομάδα αυτή ονομάζεται κουφή ή βουβή και είναι η εβδομάδα προ των Βαΐων. Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Την Δευτέρα (9 Μαρτίου 2020) λόγω της μεγάλης εορτής της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στη λίμνη της Σεβαστείας αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Την Τρίτη της Γ’ Εβδομάδας Νηστειών (17 Μαρτίου 2020) λόγω της μεγάλης εορτής της μνήμης του Οσίου Αλεξίου αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Την Τετάρτη της Δ’ Εβδομάδας Νηστειών λόγω εθνικής εορτής (25η Μαρτίου) με τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Εξαίρεση αποτελεί επίσης η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Κλίματος (30 Μαρτίου) και της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας(1 Απριλίου), κατά την Ε’ Εβδομάδα των νηστειών, εφέτος (2020), όπου αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα προς τιμή μνήμης.

Το τυπικό κατά τη εβδομάδα προ των Βαΐων

Κάθε ημέρα, εσπέρας, από Δευτέρα έως Πέμπτη των λοιπών εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την εσπέρα της Μεγάλης Δευτέρας της Μεγάλης Τρίτης διεξάγεται η ακολουθία του μεγάλου αποδείπνου ως εν τω Ωρολογίω χωρίς ευαγγέλιο κατά τις διατάξεις του τυπικού. Σχετικά με τους κανόνες υπάρχουν κατά τόπους και κατά Ιερές Μονές διάφορα τυπικά.

Την Τετάρτη προ των Βαΐων Προοιμιακός – Τά, «Πρός Κύριον». Εἰς τό, «Κύριε, ἐκέκραξα…» ἱστῶμεν Στίχους Ι’.

Την Παρασκευή προ των Βαΐων ο εσπερινός μετά προηγιασμένης, ψάλλεται η ακολουθία του Αγίου Λαζάρου «ᾨδήν ἐπινίκιον…», ως εν τω Τριωδίω. Μετά τῶν Εἱρμῶν αὐτοῦ μετά στίχου· «Δόξα σοι, ὁ Θεός ἡμῶν, δόξα σοι».Την εσπέρα, το Μικρό απόδειπνο. Μετά το Άξιον Εστί ψάλλεται ο εν τω Τριωδίω κανών του Αγίου Λαζάρου μετά στίχου:

Δόξα σοι, ο Θεός ημών, δόξα σοι.

Εις το τέλος του Κανόνος επαναλαμβάνεται ο Ειρμός της Θ’ Ωδής· «Ἐποίησε κράτος, ἐν βραχίονι αὐτοῦ…».

Το πρωί, οι ακολουθίες πάσαι ως προδεδήλωται.

Οι εσπερινοί Παρασκευή μετά προηγιασμένης και το Μικρό Απόδειπνο. Ενώ Δευτέρα εσπέρας αναγιγνώσκεται το Μέγα Απόδειπνο ως είθισται.

Η εβδομάδα αυτή ονομάζεται κουφή ή βουβή και είναι η εβδομάδα προ των Βαΐων. Διαβάστε γιατί αυτή η εβδομάδα ονομάζεται κουφή ή βουβή.

6 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευτυχίου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Θαυματουργού.

Δείτε σε βίντεο τον βίο, την εξορία, το χάρισμα της θαυματουργίας που έσωσε τον λαό από θανατηφόρα επιδημία, την κοίμηση και το Απολυτίκιο του Αγίου Ευτυχίου του Πατριάρχου Κωνσταντινούπολης, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.