Το Ευαγγέλιο της Δευτέρας 23 Μαρτίου έως Παρασκευής 27 Μαρτίου 2020. Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα. Εξαίρεση κατά την Δ Εβδομάδα νηστειών, εφέτος η Τετάρτη, που αναγιγνώσκεται Ευαγγέλιο λόγω της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Την περασμένη Δευτέρα (9 Μαρτίου 2020) λόγω της μεγάλης εορτής της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στη λίμνη της Σεβαστείας αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Την Τρίτη της Γ’ Εβδομάδας Νηστειών (17 Μαρτίου 2020) λόγω της μεγάλης εορτής της μνήμης του Οσίου Αλεξίου αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Την ερχόμενη Τετάρτη λόγω εθνικής εορτής (25η Μαρτίου) με τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Το τυπικό κατά τη Δ’ Εβδομάδα νηστειών

Σήμερα Δευτέρα και την Παρασκευή (εξαιρείται η Τετάρτη λόγω της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου), στην α ώρα αντί των στίχων «Τα διαβήματά μου κατεύθυνον…», ψάλλουμε «Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν» τρις.

Σε πολλούς ναούς είθισται, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες του Τριωδίου, η προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού τη Δευτέρα και την Τετάρτη να γίνεται την α’ ώρα, ενώ την Παρασκευή να γίνεται όχι την α’ αλλά τη θ’ ώρα μεθ’ ην αίρεται ο Τίμιος Σταυρός στο Ιερό Βήμα.

Ενώ την Τρίτη, μετά τις συνηθισμένες ακολουθίες στον εσπερινό δεν ψάλλεται η Ακολουθία του Μηναίου αλλά μόνη του Τριωδίου.
Το καθ’ ημέραν Μεσονυκτικόν ως είθισται, μετά το β΄ Τρισάγιον, το Προεόρτιο Απολυτίκιο· «Σήμερον τῆς παγκοσμίου χαρᾶς…» και μετά το γ΄, το Κοντάκιο· «Ἐπελεύσει Πνεύματος…»

Το πρωί, οι ακολουθίες πάσαι ως προδεδήλωται.

Οι εσπερινοί Παρασκευή μετά προηγιασμένης. Ενώ Δευτέρα εσπέρας αναγιγνώσκεται το Μέγα Απόδειπνο ως είθισται. Τετάρτη έχομαι ανάγνωση Ευαγγελίου.

Εσπέρια

  1. Τα 3 Στιχηρά Προσόμοια του Τριωδίου· «Μέσον διϊππεύοντες σήμερον… Πάθη ταπεινώσωμεν σώματος… Νῦν τόν Σταυρόν προσκυνοῦντες…»
  2. Τα 3 Προεόρτια Στιχηρά Προσόμοια εκ του Μηναίου (24ῃ Μαρτίου)· «Κεκρυμμένον μυστήριον… Φωτοφόρον Παλάτιον… Γαβριήλ ὁ Ἀρχάγγελος…».

 

Την Παρασκευή οι Δ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, άνευ ευαγγελίου.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.