Το Εωθινό Ευαγγέλιο της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023. Γ' Κυριακή των Νηστειών. Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως. Εορτή της Ορθοδοξίας: Οι Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία η Αθηναία οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Κλαύδιος ο Τριβούνος και οι συν αυτώ Μάρτυρες. Ο Άγιος Δημήτριος ο Τορναράς ο Νεομάρτυρας. Ο Όσιος Ιννοκέντιος ο Θαυματουργός. Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής, Ήχος βαρύς - Εωθινόν Ζ'. Κατά Ιωάννη: Η ανάσταση του Ιησού. Εωθινό Ευαγγελικό απόσπασμα της Γ' Κυριακής των Νηστειών από πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση.
Μελετήστε το Ευαγγέλιο Κυριακής και κάθε ημέρας από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.
Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής, Κατά Ιωάννη Κ'(20) 1-10
Ήχος βαρύς – Εωθινόν Ζ’
Τῇ δὲ μιᾷ τῶν σαββάτων Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ ἔρχεται πρωῒ σκοτίας ἔτι οὔσης εἰς τὸ μνημεῖον, καὶ βλέπει τὸν λίθον ἠρμένον ἐκ τοῦ μνημείου.
τρέχει οὖν καὶ ἔρχεται πρὸς Σίμωνα Πέτρον καὶ πρὸς τὸν ἄλλον μαθητὴν ὃν ἐφίλει ὁ ᾿Ιησοῦς, καὶ λέγει αὐτοῖς· ἦραν τὸν Κύριον ἐκ τοῦ μνημείου, καὶ οὐκ οἴδαμεν ποῦ ἔθηκαν αὐτόν.
ἐξῆλθεν οὖν ὁ Πέτρος καὶ ὁ ἄλλος μαθητὴς καὶ ἤρχοντο εἰς τὸ μνημεῖον.
ἔτρεχον δὲ οἱ δύο ὁμοῦ· καὶ ὁ ἄλλος μαθητὴς προέδραμε τάχιον τοῦ Πέτρου καὶ ἦλθε πρῶτος εἰς τὸ μνημεῖον,
καὶ παρακύψας βλέπει κείμενα τὰ ὀθόνια, οὐ μέντοι εἰσῆλθεν.
ἔρχεται οὖν Σίμων Πέτρος ἀκολουθῶν αὐτῷ, καὶ εἰσῆλθεν εἰς τὸ μνημεῖον καὶ θεωρεῖ τὰ ὀθόνια κείμενα,
καὶ τὸ σουδάριον, ὃ ἦν ἐπὶ τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ, οὐ μετὰ τῶν ὀθονίων κείμενον, ἀλλὰ χωρὶς ἐντετυλιγμένον εἰς ἕνα τόπον.
τότε οὖν εἰσῆλθε καὶ ὁ ἄλλος μαθητὴς ὁ ἐλθὼν πρῶτος εἰς τὸ μνημεῖον, καὶ εἶδε καὶ ἐπίστευσεν·
οὐδέπω γὰρ ᾔδεισαν τὴν γραφὴν ὅτι δεῖ αὐτὸν ἐκ νεκρῶν ἀναστῆναι.
᾿Απῆλθον οὖν πάλιν πρὸς ἑαυτοὺς οἱ μαθηταί.
Γνωρίζετε τι είναι το Εωθινό Ευαγγέλιο;
Νεοελληνική Απόδοση
Η ανάσταση του Ιησού
Και την πρώτη ημέρα μετά το Σάββατο η Μαρία η Μαγδαληνή έρχεται πρωί στο μνήμα, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι, και βλέπει το λίθο σηκωμένο από το μνήμα.
Τρέχει, λοιπόν, και έρχεται προς το Σίμωνα Πέτρο και προς τον άλλο μαθητή που αγαπούσε ο Ιησούς, και τους λέει: «Πήραν τον Κύριο από το μνήμα και δεν ξέρουμε πού τον έθεσαν».
Εξήλθε τότε ο Πέτρος και ο άλλος μαθητής και έρχονταν στο μνήμα.
Έτρεχαν, λοιπόν, και οι δυο μαζί. Αλλά ο άλλος μαθητής έτρεξε μπροστά ταχύτερα από τον Πέτρο και ήρθε πρώτος στο μνήμα
και, αφού έσκυψε, βλέπει να βρίσκονται κάτω οι επίδεσμοι, δεν εισήλθε όμως.
Έρχεται τότε και ο Σίμωνας Πέτρος, που τον ακολουθούσε, και εισήλθε στο μνήμα. Και βλέπει τους επιδέσμους να βρίσκονται κάτω,
και το μαντίλι, που ήταν πάνω στο κεφάλι του, να μη βρίσκεται κάτω μαζί με τους επιδέσμους, αλλά χωριστά τυλιγμένο σ’ ένα μέρος.
Τότε, λοιπόν, εισήλθε και ο άλλος μαθητής που ήρθε πρώτος στο μνήμα, και είδε και πίστεψε.
Γιατί δεν είχαν ακόμη καταλάβει τη Γραφή, ότι αυτός πρέπει από τους νεκρούς να αναστηθεί.
Έφυγαν τότε πάλι για την οικία τους οι μαθητές.
Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 19 Μαρτίου 2023, κατά την εορτή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως την Γ’ Κυριακή των Νηστειών. Ευαγγέλιο κατά Μάρκο με τον Ιησού να προλέγει το θάνατο και την ανάστασή του και τον Λόγο του Ιησού.
Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Γ Νηστειών της Σταυροπροσκυνήσεως, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 07.30 το πρωί.
Διαβάστε όλες τις σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.
Προσθήκη σχολίου