Τα σημαντικότερα γεγονότα Σαν σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και η Άννα η Προφήτιδα. Οι Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη, Ασημάκης, Ασημίνα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γεγονότα Σαν Σήμερα 3 Φεβρουαρίου

 • 1830: Υπογράφονται τα Πρωτόκολλα του Λονδίνου από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), με τα οποία προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους με οροθετική γραμμή προς Δυσμάς τον Αχελώο ποταμό και προς Βορράν το όρος Οίτη. Ορίζεται επίσης ότι καθεστώς τού νέου κράτους θα είναι η κληρονομική μοναρχία, ενώ το Στέμμα τού κράτους προσφέρθηκε στον πρίγκιπα Λεοπόλδο τού γερμανικού κρατιδίου τού Σαξ-Κόμπουργκ, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε να ανέλθει στον ελληνικό θρόνο. Με άλλη διάταξη, γίνεται λόγος για την ελευθερία άσκησης της λατρείας της Καθολικής θρησκείας και τη νομική και πραγματική εξασφάλιση της αρχιερατικής εξουσίας των Καθολικών ιεραρχών στις υφιστάμενες Αρχιεπισκοπές και Επισκοπές τους. Είναι η πρώτη μειονοτική δέσμευση, που αναλαμβάνει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
 • 1908: Γιώργος Καλαφάτης. Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), μετέπειτα Παναθηναϊκό.
 • 1959: Μπάντι Χόλι – Ρίτσι Βάλενς – Μπιγκ Μπόπερ. Τρεις από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι, ο Ρίτσι Βάλενς και ο Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Το συμβάν θα μείνει στην ιστορία ως «Η μέρα που πέθανε η μουσική».
 • 1966: Προσεληνώνεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9». Είναι η πρώτη ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, που άνοιξε τον δρόμο για τις επανδρωμένες πτήσεις στο φεγγάρι.
 • 1991: Το ιστορικό και επιδραστικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας (PCI), που ιδρύθηκε το 1921 από τον Αντόνιο Γκράμσι, διασπάται σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.
 • 2006: Κώστας Τσαλικίδης. Αποκαλύπτεται ο μυστηριώδης θάνατος ενός στελέχους της Vodafone και δίνει διαστάσεις θρίλερ στην πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Πρόκειται για την αυτοκτονία, σύμφωνα με τις αρχές, του Κώστα Τσαλικίδη, στελέχους στην ασφάλεια του λογισμικού της εταιρείας, η οποία διαπράχθηκε δύο ημέρες μετά την εσωτερική ανακάλυψη της υποκλοπής και την περίεργη διαγραφή του λογισμικού με εντολή του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Γιώργου Κορωνιά.

Γεννήσεις Σαν Σήμερα 3 Φεβρουαρίου

 • 1791: Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αγωνιστής του ’21 και πολιτικός. (Θάνατος 6/8/1865)
 • 1877: Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Έλληνας δημοσιογράφος, ποιητής και διηγηματογράφος, από τους σημαντικούς εκπροσώπους των νεοελληνικών γραμμάτων. Τον χαρακτήρισαν «πρίγκιπα του νεοελληνικού λόγου». (Θάνατος 1/2/1940)
 • 1933: Πολ Σαρμπάνης. Πολ Σαρμπάνης, ελληνικής καταγωγής Αμερικανός πρώην γερουσιαστής. (Θάνατος 6/12/2020)

Θάνατοι Σαν Σήμερα 3 Φεβρουαρίου

 • 1468: Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ. Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, γνωστός στην Ελλάδα ως Ιωάννης Γουτεμβέργιος, Γερμανός εφευρέτης της τυπογραφίας. (Γέννηση 1398)
 • 1989: Τζον Κασσαβέτης. Τζον Κασσαβέτης, Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός. (Γέννηση 9/12/1929)
 • 2004: Ζήσιμος Λορεντζάτος. Ζήσιμος Λορεντζάτος, Έλληνας ποιητής και δοκιμιογράφος. (Γέννηση 25/6/1915)

Διαβάστε επίσης για ολόκληρη την πορεία έως το Άγιο Πάσχα.

Ποιοι Γιορτάζουν Σήμερα 3 Φεβρουαρίου

 • Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα.
 • Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη.
 • Ασημάκης, Ασημίνα.

Εορτολόγιο 3 Φεβρουαρίου

 • Ο Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και η Άννα η Προφήτιδα.
 • Οι Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών.
 • Ο Προφήτης Αζαρίας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο και το μαρτύριο των Αγίων Σταματίου, Ιωάννη και Νικολάου εκ Σπετσών.

Διαβάστε επίσης την γιορτή σήμερα 3 Φεβρουαρίου: Δίκαιος Συμεών και Άννα.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.