Τα σημαντικότερα γεγονότα Σαν σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης. Ο Όσιος Στέφανος. Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης. Ο Άγιος Λέανδρος. Ο Άγιος Νήσιος. Οι Όσιοι Ασκληπιός και Ιάκωβος. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπία, Ασκληπιάδα, Λέανδρος, Λεάνδρα, Νήσιος, Νήσης, Νήσα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γεγονότα Σαν Σήμερα 27 Φεβρουαρίου

 • 1869: Μηχανή ατμήλατου σιδηροδρόμου στον Πειραιά. Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.
 • 1900: 18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο «Γκιζέλα» του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.
 • 1933: Η φωτιά στο Ράιχσταγκ. Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή αποδίδεται στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα.
 • 1968: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία της οργάνωσης ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) με στόχο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Την επομένη τα σουηδικά κόμματα καλούν με ομόφωνη απόφασή τους τον Έλληνα πολιτικό να μιλήσει στη σουηδική Βουλή (κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας). Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τάκε Ερλάντερ ανακοινώνει την πρόθεση του κόμματός του να προσφέρει βοήθεια στο ΠΑΚ.
 • 1991: Αλέκα Παπαρήγα. Η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ τοποθετεί μία γυναίκα στην ηγεσία. Η νέα Γ.Γ. υποστηρίχθηκε από τη λεγόμενη «συντηρητική» πτέρυγα της Κεντρικής Επιτροπής με 57 ψήφους, έναντι 53 που συγκέντρωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, τον οποίο υποστήριξε η «ανανεωτική» πτέρυγα. Η Αλέκα Παπαρήγα επανεξελέγη και από το επόμενο συνέδριο του κόμματος στις 26 Μαΐου 1996. Στο συνέδριο του 2009, που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου της χρονιάς εκείνης, εξελέγη για άλλη μια φορά γραμματέας του κόμματος. Ήταν η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του ΚΚΕ και η δεύτερη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα, μετά τη Μαρία Δαμανάκη που είχε αναδειχθεί πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στις 9 Μαρτίου 1990. Εκλεγόταν βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΚΚΕ από τις εκλογές του 1993 μέχρι το 2014. Από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έως σήμερα εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΚΕ. Ανάλαβε την ηγεσία σε μια μεταβατική περίοδο για το ΚΚΕ. Το 1989 συγκροτήθηκε ο ενιαίος Συνασπισμός, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου Είναι μια εκ των υπευθύνων για τη δημιουργία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), το οποίο ιδρύθηκε το 1999. Γεννήθηκε ως Αλεξάνδρα Δρόσου. Γονείς της ήταν ο Νίκος και η Κική Δρόσου, οι οποίοι ήταν αντιστασιακοί και μέλη του KKE, με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και ως εκπαιδευτικός. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 1991 μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Είναι η δεύτερη γυναίκα αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα και η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και υπήρξε η μακροβιότερη μετά τη μεταπολίτευση καθώς συμπλήρωσε 22 συνεχή χρόνια στη θέση αυτή (1991-2013).
 • 2016: Κώστας Σημίτης. Στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος μεταξύ της Δεξιάς και της «παράλογης χωρίς έρμα Αριστεράς» αναφέρεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην παρέμβαση που κάνει στο συνέδριο του «Ποταμιού».

Γεννήσεις Σαν Σήμερα 27 Φεβρουαρίου

 • 1902: Τζον Στάινμπεκ. Τζον Στάινμπεκ, Αμερικανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. («Τα Σταφύλια της Οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ») (Θάνατος 20 Δεκεμβρίου 1968)
 • 1932: Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Αγγλίδα ηθοποιός. (Θάνατος 23 Μαρτίου 2011)
 • 1938: Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του Κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. (Θάνατος 14 Μαρτίου 1957)

Θάνατοι Σαν Σήμερα 27 Φεβρουαρίου

 • 1892: Λουί Βιτόν. Λουί Βιτόν, Γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ταξιδιού και γυναικείων αξεσουάρ (Louis Vuitton). (Γέννηση 4 Αυγούστου 1821)
 • 1943: Κωστής Παλαμάς. Κωστής Παλαμάς, Έλληνας ποιητής. (Γέννηση 13 Ιανουαρίου 1859)
 • 2015: Λέοναρτ Νιμόι. Λέοναρτ Νιμόι, Αμερικανός ηθοποιός, που έγινε διάσημος από το ρόλο του «Σποκ» στην τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Ταξίδι στ’ Αστέρια» («Star Trek»). (Γέννηση 26 Μαρτίου 1931)

Διαβάστε επίσης για την Θεία Κοινωνία. Κάθε πότε πρέπει να Κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα Του; Πώς θα φέρουμε τον Χριστό μέσα μας;

Ποιοι Γιορτάζουν Σήμερα 27 Φεβρουαρίου

 • Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπία, Ασκληπιάδα.
 • Λέανδρος, Λεάνδρα.
 • Νήσιος, Νήσης, Νήσα.

Εορτολόγιο 27 Φεβρουαρίου

 • Ο Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης ο Ομολογητής. Ο Όσιος Στέφανος ο γηροκόμος.
 • Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης.
 • Ο Άγιος Λέανδρος ο Επίσκοπος Σεβίλλης.
 • Ο Άγιος Νήσιος ο Μάρτυρας.
 • Οι Όσιοι Ασκληπιός και Ιάκωβος οι Ασκητές.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, την διακονία, την εξορία και την κοίμηση του Αγίου Λεάνδρου του Επισκόπου Σεβίλλης.

Διαβάστε επίσης την γιορτή σήμερα 27 Φεβρουαρίου: Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.