Τα σημαντικότερα γεγονότα Σαν σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Πολύκαρπος. Η Αγία Γοργονία. Οι Όσιοι Ζεβινάς, Πολυχρόνιος, Δαμιανός και Μωυσής. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα, Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γεγονότα Σαν Σήμερα 23 Φεβρουαρίου

 • 1455: Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Ο εφευρέτης της τυπογραφίας Ιωάννης Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1400, ο Γουτεμβέργιος δημιούργησε το τυπογραφείο προκειμένου να εξαπλωθεί η Αγία Γραφή με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο, λέγοντας ότι «μέσα από αυτή, ο Θεός θα διαδώσει το λόγο Του.» Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου ήταν από τα πρώτα μεγάλα βιβλία μαζικής παραγωγής που τυπώθηκε με χρήση κινητών μεταλλικών στοιχείων-γραμμάτων στην Ευρώπη. Σηματοδότησε την έναρξη της «Επανάστασης του Γουτεμβέργιου» και της εποχής των τυπωμένων βιβλίων στη Δύση. Ευρέως εγκωμιασμένο για την υψηλή του αισθητική και καλλιτεχνική ποιότητα, το βιβλίο κατέχει εμβληματική θέση. Περιλαμβάνει τη λατινική εκδοχή της εβραϊκής Παλαιάς Διαθήκης και της Ελληνικής Καινής Διαθήκης. Πρόκειται κυρίως για έργο του Ιερώνυμου που άρχισε τις εργασίες μετάφρασης το 380 μ.Χ., με διορθώσεις κειμένου από την παραδοσιακή Βίβλο του Παρισιού, και με περαιτέρω χτενίσματα. Σαράντα εννέα αντίτυπα έχουν διασωθεί. Θεωρείται ως ένα από τα πιο πολύτιμα βιβλία του κόσμου, μολονότι δεν έχει πωληθεί πλήρες αντίγραφο του από το 1978. Δεν είναι γνωστό το πόσα αντίτυπα τυπώθηκαν, αλλά μία επιστολή του 1455 αναφέρει πηγές για εξίσου 158 και 180 αντίτυπα.
 • 1917: Διαδηλωτές στο Πέτρογκραντ τον Φεβρουάριο του 1917. Ξεσπά στην Αγία Πετρούπολη η Φεβρουαριανή Επανάσταση, που θα οδηγήσει στις 2 Μαρτίου του 1917 στην πτώση του Τσάρου και τον τερματισμό της χιλιόχρονης βασιλείας στη Ρωσία.
 • 1943: Οι Γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.
 • 1945: Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ιβοζίμα μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, μία ομάδα αμερικανών πεζοναυτών φτάνει στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνει την αμερικανική σημαία. Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ θα μείνει κλασική στο είδος της και θα βραβευτεί με Πούλιτζερ.
 • 1966: Ελένη Κυπραίου. 1.500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ. Πρώτη εκφωνήτρια, η Ελένη Κυπραίου.
 • 1983: Το οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή». Το οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή» βυθίζεται στα ανοιχτά της Καρύστου, με αποτέλεσμα 26 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους.
 • 2012: Άγνωστοι ανατινάζουν το αρτοποιείο του διεθνή διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα. Το κατάστημα του διαιτητή και τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γλιτώνει στην κυριολεξία από θαύμα, καταστρέφεται ολοσχερώς, ενώ ζημιές προκαλούνται και στα διπλανά καταστήματα και σε αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα κοντά.

Γεννήσεις Σαν Σήμερα 23 Φεβρουαρίου

 • 1685: Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, Γερμανός συνθέτης του όψιμου μπαρόκ. (Θάνατος 14 Απριλίου 1759)
 • 1883: Καρλ Γιάσπερς. Καρλ Γιάσπερς, Γερμανός υπαρξιστής φιλόσοφος και ψυχίατρος. Υποστήριξε ότι ο άνθρωπος συναισθάνεται την ύπαρξή του μέσα από οριακές καταστάσεις (αγώνας, πόνος, θάνατος, ενοχή, ευθύνη). (Θάνατος 26 Φεβρουαρίου 1969)
 • 1924: Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ. Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ, Νοτιοαφρικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 1979 για την ανάπτυξη του αξονικού τομογράφου με χρήση υπολογιστή. (Θάνατος 7 Μαΐου 1998)

Θάνατοι Σαν Σήμερα 23 Φεβρουαρίου

 • 1957: Μαρίκα Νίνου. Μαρίκα Νίνου, Ελληνίδα ρεμπέτισσα. (Γέννηση 1 Ιανουαρίου 1918)
 • 1965: Σταν Λόρελ. Σταν Λόρελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον, Άγγλος κωμικός. («Χοντρός και Λιγνός») (Γέννηση 16 Ιουνίου 1890)
 • 1974: Κοσμάς Πολίτης. Κοσμάς Πολίτης, Έλληνας λογοτέχνης, από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30. («Λεμονοδάσος», «Eroica») (Γέννηση 16 Μαρτίου 1888)

Γνωρίζετε τι είναι τα Ευαγγέλια των Παννυχίδων;

Ποιοι Γιορτάζουν Σήμερα 23 Φεβρουαρίου

 • Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα.
 • Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα.

Εορτολόγιο 23 Φεβρουαρίου

 • Ο Άγιος Πολύκαρπος ο Επίσκοπος Σμύρνης και Ιερομάρτυρας.
 • Η Αγία Γοργονία.
 • Οι Όσιοι Ζεβινάς, Πολυχρόνιος, Δαμιανός και Μωυσής.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο της Αγίας Γοργονίας της αδελφή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Διαβάστε επίσης την γιορτή σήμερα 23 Φεβρουαρίου: Άγιος Πολύκαρπος ο Ιερομάρτυρας.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.