Τα σημαντικότερα γεγονότα Σαν σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Τιμόθεος. Ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας. Ο Άγιος Ζαχαρίας. Ο Άγιος Ιωάννης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Γεώργιος Αμάστριδος. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Ευστάθιος, Στάθης, Σταθάς, Σταθάκος, Ευσταθία, Σταθία, Ευσταθούλα, Σταθούλα.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γεγονότα Σαν Σήμερα 21 Φεβρουαρίου

 • 1821: Σημειώνεται η πρώτη ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων υπό τον Βασίλειο Καραβιά και Τούρκων στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες πριν από την έναρξη της Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
 • 1848: Καρλ Μαρξ – Φρίντριχ Ένγκελς. Οι Μαρξ και Ένγκελς δημοσιεύουν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, τη Βίβλο του Κομουνισμού. Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος ή Κομμουνιστικό Μανιφέστο είναι το θεμελιακό κείμενο της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Γράφτηκε από τον Καρλ Μαρξ και τον Φρίντριχ Ένγκελς μετά από πρόσκληση της «Κομμουνιστικής Λίγκας» για να αποτελέσει το πρόγραμμά της. Δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν τη Φεβρουαριανή Επανάσταση στο Παρίσι 24 Φεβρουαρίου 1848. Το κείμενο, παρότι μόνο 23 σελίδων, αποτελεί μακράν το πολιτικό κείμενο με τη μεγαλύτερη επιρροή μετά τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της Γαλλικής Επανάστασης. Το μανιφέστο εκδόθηκε αρχικά στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα φλαμανδικά και τα δανικά, ωστόσο αντίκτυπο είχε κατεξοχήν στη Γερμανία. Μετά την αποτυχία των επαναστάσεων του 1848, το κείμενο των Μαρξ και Ένγκελς παραγκωνίστηκε για μερικά χρόνια. Ωστόσο η προεξάρχουσα θέση του Μαρξ στη Διεθνή Ένωση Εργατών και η ανάδυση στη Γερμανία δυο μεγάλων κομμουνιστικών κινημάτων, έδωσε νέα ώθηση στο κομμουνιστικό μανιφέστο και σε άλλα κείμενα του Μαρξ. Ανάμεσα στο 1871 και 1883 μεταφράστηκε σε άλλες επτά γλώσσες και μέσα στα επόμενα 40 χρόνια κατέκτησε τον κόσμο. Μέχρι το 1917 είχε εκατοντάδες εκδόσεις σε περίπου 30 γλώσσες. Ο πρώτος μεταφραστής στα ελληνικά του Κομμουνιστικού Μανιφέστου ήταν ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Έλληνας διανοούμενος πρωτοπόρος δημοτικιστής που είχε ασπαστεί τον Μαρξισμό κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία. Η μετάφρασή του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου το 1908 υπό τον τίτλο «Προκήρυξη του Κοινωνιστικού Κόμματος» και με το ψευδώνυμο Βασιλικός. Αργότερα το 1913 η ίδια μετάφραση εκδόθηκε σε μπροσούρα από το Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθηνών με τον τίτλο «Το Κοινωνιστικό Μανιφέστο» με ένα μικρό πρόλογο του μεταφραστή με το πραγματικό του όνομα αυτή τη φορά.
 • 1913: Η είσοδος του Ελληνικού Στρατού στα Ιωάννινα. Έπειτα από διαπραγματεύσεις αντιπροσώπων του Εσάτ Πασά και του Ελληνικού Στρατηγείου Ηπείρου, υπογράφεται συμφωνία, με την οποία παραδίδονται άνευ όρων στον Ελληνικό Στρατό 1.000 τούρκοι αξιωματικοί, 32.000 άνδρες και 108 πυροβόλα. Έτσι, ο Ελληνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων.
 • 1915: Κωνσταντίνος – Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του εθνικού διχασμού.
 • 1958: To σήμα της ειρήνης. Ο Άγγλος εικαστικός Τζέραλντ Χόρτομ σχεδιάζει το γνωστό σήμα της ειρήνης με το διχαλωτό σχήμα.
 • 1973: Ισραηλινά μαχητικά καταρρίπτουν ένα πολιτικό αεροπλάνο των Λιβυκών αερογραμμών πάνω από το Σινά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 108 από τους 113 επιβαίνοντες.

Γεννήσεις Σαν Σήμερα 21 Φεβρουαρίου

 • 1893: Αντρές Σεγκόβια. Αντρές Σεγκόβια, Ισπανός κλασσικός κιθαρίστας. (Θάνατος 3 Ιουνίου 1987)
 • 1921: Τζον Ρολς. Τζον Ρολς, Αμερικανός καθηγητής, από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. («Η Θεωρία της Δικαιοσύνης») (Θάνατος 24 Νοεμβρίου 2002)

Θάνατοι Σαν Σήμερα 21 Φεβρουαρίου

 • 1835: Στάικος Σταϊκόπουλος. Στάικος Σταϊκόπουλος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. (Γέννηση 1799)
 • 1884: Ιάκωβος Παξιμάδης. Ιάκωβος Παξιμάδης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός. (Γέννηση 1788)
 • 1941: Φρέντερικ Μπάντινγκ. Φρέντερικ Μπάντινγκ, Καναδός φυσιολόγος, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής (1923), μαζί με τον Τζον Μακλίοντ για την ανακάλυψη της ινσουλίνης (1921). Επειδή για την επίτευξη της ανακάλυψης είχαν συνεργαστεί και με τον Τσαρλς Μπεστ, ο οποίος όμως δεν τιμήθηκε με το Νόμπελ, ο Μπάντινγκ μοιράστηκε μαζί του το μερίδιο του χρηματικού του βραβείου. (Γέννηση 14 Νοεμβρίου 1891)

Διαβάστε επίσης τη διδαχή του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης για τον δρόμο της ευτυχίας.

Ποιοι Γιορτάζουν Σήμερα 21 Φεβρουαρίου

 • Ευστάθιος, Στάθης, Σταθάς, Σταθάκος, Ευσταθία, Σταθία, Ευσταθούλα, Σταθούλα.

Εορτολόγιο 21 Φεβρουαρίου

 • Ο Όσιος Τιμόθεος ο εν Συμβόλοις.
 • Ο Άγιος Ευστάθιος ο Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας της Μεγάλης.
 • Ο Άγιος Ζαχαρίας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
 • Ο Άγιος Ιωάννης ο Γ’ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης ο από Σχολαστικών.
 • Ο Άγιος Γεώργιος ο Επίσκοπος Αμάστριδος.

Δείτε σε βίντεο για τον βίο, τη διακονία και το χάρισμα της θαυματουργίας του Αγίου Γεωργίου Επισκόπου Αμάστριδος.

Διαβάστε επίσης την γιορτή σήμερα 21 Φεβρουαρίου: Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Λάμπρος Λουκάκης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.