Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 15 Αυγούστου 2023. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Πάνη, Τότα, Τούλα, Πέγκυ, Πένυ, Νάγια, Δέσποινα, Δέσπω, Δεσποίνου, Δεσποινιώ, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Πιπίνα, Ντένη, Ντένα, Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μαρούσα, Μάρσια, Μιρέιγ, Μιρέϊγ, Μάριος, Μαριανός, Μαριανή, Γεσθημανή, Ιεσθημανή, Γεθσημανή, Θεοτόκης, Θεοτοκία, Μαριάντζελα, Μαρινέλα, Ελεούσα, Λούση, Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα, Ηλιοστάλακτη, Καθολική, Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια, Κρίστι, Κρύστα, Πρέσβεια, Πρεσβεία, Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά, Ταρσίζιος. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Ο Άγιος Ταρσίζιος ο Μάρτυρας. Η Σύναξη της Παναγίας της Θαλασσινής στην Άνδρο. Δεκαπενταύγουστος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

 • Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Πάνη, Τότα, Τούλα, Πέγκυ, Πένυ, Νάγια.
 • Δέσποινα, Δέσπω, Δεσποίνου, Δεσποινιώ, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Πιπίνα, Ντένη, Ντένα.
 • Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μαρούσα, Μάρσια, Μιρέιγ, Μιρέϊγ, Μάριος, Μαριανός, Μαριανή.
 • Γεσθημανή, Ιεσθημανή, Γεθσημανή.
 • Θεοτόκης, Θεοτοκία.
 • Μαριάντζελα.
 • Μαρινέλα.
 • Ελεούσα, Λούση.
 • Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα.
 • Ηλιοστάλακτη.
 • Καθολική.
 • Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια, Κρίστι, Κρύστα.
 • Πρέσβεια, Πρεσβεία.
 • Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά.
 • Ταρσίζιος.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Παναγία Θαλασσινή

Η Σύναξη της Παναγίας της Θαλασσινής εορτάζεται 15 Αυγούστου κάθε έτος. Στην Άνδρο, πάνω στον βράχο στην είσοδο της χώρας υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγιάς της θαλασσινής. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία Θαλασσινή προστατεύει αυτούς που ταξιδεύουν στην θάλασσα, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο.

Στους κανόνες τις αγιογραφίας αναφέρεται ότι, η μητέρα του Χριστού φοράει πάντα κόκκινο χιτώνα εξωτερικά, που δηλώνει την ανθρώπινη φύση της και μπλε ή σκούρο πράσινο από μέσα, που μαρτυρεί την άμεση συσχέτισή της με την γέννηση του Θεανθρώπου.

Διαβάστε αναλυτικά για την εορτή της Παναγίας Θαλασσινής στην Άνδρο.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου η Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο και στις 28 Αυγούστου με το Παλαιό. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γι’ αυτήν μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, όπως των Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Άγιος Ταρσίζιος

Ο Άγιος Ταρσίζιος, μαρτύρησε στη Ρώμη, σε πολύ νεαρή ηλικία, τον καιρό που ήταν αυτοκράτορες, ο Ουαλεριανός και Γαλιηνός (257 μ.Χ.). Ήταν μαθητής του Αγίου Ιερομάρτυρος Στεφάνου, επισκόπου Ρώμης, που η Εκκλησία μας τίμα την μνήμη του στις 3 Αυγούστου.

Από μικρή ηλικία ο Ταρσίζιος, βοηθούσε τους Ιερείς στις λειτουργικές συνάξεις και γι΄ αυτό το λόγο, τα μαρτυρολόγια τον αναφέρουν ως «Ακόλουθο», που σημαίνει ακόλουθος-βοηθός των Ιερέων στο έργο τους.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Ταρσιζίου.

Σαν Σήμερα

1096: Ξεκινά η πρώτη Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων, που τότε κατείχαν οι Οθωμανοί.

1940: Ο τορπιλισμός της Έλλης. Το καταδρομικό «Έλλη» τορπιλίζεται απ’ τους Ιταλούς στην Τήνο.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 15 Αυγούστου.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Τρίτης 15 Αυγούστου 2023 07.00 το πρωί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.