Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Θεοδόσιος, Θεοδοσία, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης, Τεό. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης. Ο Άγιος Νικηφόρος ο Νεομάρτυρας εκ Κρήτης. Ο Άγιος Μιχαήλ ο διά Χριστόν Σαλός και Θαυματουργός. Ο Όσιος Βιτάλιος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Θεοδόσιος, Θεοδοσία, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης, Τεό.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Άγιος Νικηφόρος εκ Κρήτης

Ο Άγιος Νεομάρτυς Νικηφόρος καταγόταν από την κωμόπολη Κριτσά Μεραμβέλλου Κρήτης και ο πατέρας του ονομαζόταν Τζανής. Νυμφεύθηκε με μια Μωαμεθανή, που την έλεγαν Φετμά και απέκτησε δύο υιούς. Όμως ο Νικηφόρος αλλαξοπίστησε και έγινε Μουσουλμάνος λαβών το όνομα Ιμπραχίμ. Αλλά με την πρόνοια του Θεού ήλθε στον εαυτό του και μετανόησε για το ολίσθημά του.

Από τότε ζούσε την Χριστιανική πίστη και ζωή. Η γυναίκα του, βλέποντας αυτή την μεταστροφή του, τον κατήγγειλε στις αρχές. Τότε ο Νικηφόρος συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του βαλή της Κρήτης, στο Χάνδακα, του Μουσταφά Πασά. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ιεροδικείο, ενώπιον του οποίου ο Μάρτυρας ομολόγησε με γενναιότητα την πίστη του στον Χριστό.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Νεομάρτυρα Νικηφόρου.

Όσιος Βιτάλιος

Ο Όσιος Βιτάλιος αρχικά ησύχαζε στη μονή του μοναχού Σερίδωνος. Εκείνο τον καιρό της πατριαρχίας του αγίου Ιωάννου ήρθε στην Αλεξάνδρεια. Τη ζωή του στην Αλεξάνδρεια, πολύ εύκολα θα μπορούσαν να την κατηγορήσουν οι άνθρωποι, στο Θεό όμως ήταν εξαιρετικά ευάρεστη, όπως τελικά αποδείχθηκε. Όταν πήγε δηλαδή στην πόλη ο γέροντας βάλθηκε να καταγράφει με επιμέλεια όλες τις πόρνες των διαφθορείων!

Συνάμα έπιασε δουλειά και συμφώνησε να παίρνει μεροκάματο δώδεκα οβολούς. Με τον έναν άπ’ αυτούς αγόραζε λούπινα και τα έτρωγε μετά τη δύση του ήλιου. Τους υπόλοιπους πήγαινε κάθε νύχτα και τους έδινε σε κάποια πόρνη, λέγοντας της: «Πάρε τούτα τα χρήματα, και φυλάξου αυτή τη νύχτα αμόλυντη για χάρη μου».

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Οσίου Βιτάλιου.

 Όσιος Μιχαήλ ο Θαυματοτυργός

Ο Όσιος Μιχαήλ έζησε στην Ρωσία και καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Η σαλότητά του ήταν μια αγιαστική πράξη με την ενδυνάμωση και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, που τον λύτρωσε και τον αναγέννησε ως άνθρωπο και απεργάστηκε την αθανασία και θέωσή του. Δεν του έλειπε τίποτε υλικό. Ήταν από πλούσια οικογένεια. Θα μπορούσε να πει κανείς, με τα κοσμικά κριτήρια, ότι ήταν «ευτυχισμένος».

Ο ίδιος, όμως δεν αναζητούσε αυτή την ευτυχία, που και σκιές έχει και πρόσκαιρη είναι. Αναζητούσε κάτι άλλο, ανώτερο, που να τον ξεκολλάει από τα γήινα και φθαρτά. Και το βρήκε στο Χριστό, γι’ αυτό αποφάσισε και μόνασε στο μοναστήρι Κλοπς του Νόβγκοροντ. Έκανε, όμως, κάτι παραπάνω από το να προσεύχεται, να αγρυπνεί και να νηστεύει.

Διαβάστε  αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Μιχαήλ του δια Χριστόν Σαλού.

Άγιος Θεοδόσιος Κοινοβιάρχης

Ο Όσιος Θεοδόσιος γεννήθηκε στο χωριό Μωγαρισσού της Καππαδοκίας από πολύ πιστούς και ενάρετους γονείς, τον Προαιρέσιο και την Ευλογία. Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Μεγάλου και έφτασε έως και τους χρόνους του αυτοκράτορα Αναστασίου του Δικόρου. Αρνήθηκε την έγγαμη ζωή και σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός. Από πολύ νωρίς διακρίθηκε για την εγκράτεια και την ηθική του τελειότητα.

Αφού ασκήτεψε κοντά σε μεγάλους ασκητές όπως ο Συμεών ο Στυλίτης και ο ησυχαστής Λογγίνος αποσύρθηκε σε απομακρυσμένο ησυχαστήριο όπου δίδασκε το λόγο του Θεού στους περαστικούς διαβάτες. Η φήμη του για την αγία ζωή του έγινε γρήγορα γνωστή στα πέρατα της αυτοκρατορίας και έφερε στο ησυχαστήριό του δεκάδες αδελφούς αναγκάζοντας τον Θεοδόσιο να ιδρύσει ένα ευρύχωρο μοναστήρι όπου εφάρμοσε πιστά τα πρότυπα του ασκητικού βίου.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.