Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς. Ο Απόστολος Ζακχαίος. Ο Όσιος Αθανάσιος Μετεώρου. Ο Άγιος Αναστάσιος ο Επίσκοπος Αντιοχείας. H Παναγία η Θεοσκέπαστη στην Άνδρο (Πολιούχος νήσου Άνδρου, εορτάζει Σάββατο Ε Νηστειών). Ποια ονόματα γιορτάζουν: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος. Ε Εβδομάδα Νηστειών. Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Σάββατο Ακαθίστου Ύμνου

ο Σάββατο της πέμπτης εβδομάδας των νηστειών, ψάλλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του.

Όταν ήταν αυτοκράτορας ο Ηράκλειος, ο βασιλιάς των Περσών Χοσρόης, βλέποντας ότι η δύναμη των Ρωμιών ήταν πολύ μειωμένη από τη διακυβέρνηση του τύραννου βασιλιά Φωκά, έστειλε έναν από τους σατράπες του, που λεγόταν Σάρβαρος, με πολλές χιλιάδες στρατιωτών, για να υποτάξει στην εξουσία του όλη την Ανατολή.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για το Σάββατο της Ε εβδομάδας νηστειών του Ακάθιστου Ύμνου.

Άγιος Αθανάσιος Μετεώρων

Ο Όσιος Αθανάσιος, κατά κόσμον Ανδρόνικος, γεννήθηκε στη Νέα Πάτρα, τη σημερινή Υπάτη, κοντά στο όρος Μολύβιον, το 1305 μ.Χ. από γονείς επιφανείς και πλούσιους. Μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα και παραδόθηκε στην επιμέλεια του θείου του. Αλλά όταν κατέλαβαν την πατρίδα του οι Φράγκοι το 1319 μ.Χ., αναχώρησε στη Θεσσαλονίκη και από ‘κει στο Άγιο Όρος.

Στην μεγάλη μοναχική μητρόπολη όμως, τηρούσαν μια ευλαβή συνήθεια, και δεν δέχονταν αγένειους νέους, προς αποφυγήν του σκανδαλισμού των πατέρων και βέβαια για την πλήρη ωρίμανσή των. Με απογοήτευση τότε αναχώρησε ο Αθανάσιος και περιπλανήθηκε σε πολλά μέρη.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Οσίου Αθανασίου του κτήτορος της Ιεράς Μονής Μετεώρων.

Όσιος Θεόδωρος o Τριχινάς

Ο Όσιος Θεόδωρος o Τριχινάς καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε από πλούσιους και ευσεβείς γονείς. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε το μοναχικό βίο γενόμενος μοναχός στη μονή που γι’ αυτόν καλείτο μονή του Τριχινά. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη διακονία των φτωχών και των άρρωστων. Ονομάστηκε Τριχινάς, διότι είχε τρίχινα φορέματα.

Η ζωή του ήταν λιτή και με πολλή εγκράτεια, προκειμένου να δίνει όσο γινόταν περισσότερα αγαθά στους πάσχοντες. Τη νύχτα ο Θεόδωρος πάντα έβρισκε χρόνο για προσευχή και μελέτη. Ζούσε μέσα σε μια κοινωνία στερημένων ανθρώπων, που οι ανάγκες τους ήταν μεγάλες. Γι’ αυτό παρακινούσε πολλούς πλουσίους να διαθέτουν όσα αγαθά μπορούσαν.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά.

Άγιος Ζακχαίος

Η Ιστορία του Ζακχαίου βρίσκεται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο κεφάλαιο ΙΘ 1-10. Είναι ο γνωστός αρχιτελώνης της Ιεριχούς, που ανέβηκε στη συκομουριά, επειδή δεν τον ευνοούσε το ύψος του για να δει τον διερχόμενο Ιησού. Ο Άγιος Ζακχαίος πήδησε σαν μικρό παιδί πάνω σε ένα δένδρο, που το έλεγαν συκομουριά, χωρίς να λογαριάσει τις κρίσεις και τις επικρίσεις και τα σχόλια του κόσμου.

Εκεί περίμενε να περάσει από τον δρόμο εκείνον ο Ιησούς. Πράγματι, σε λίγο φθάνει ό αναμενόμενος. Ο Ζακχαίος εκπληρώνει τον πόθο του. Τον βλέπει από κοντά, Τον γνωρίζει, Τον κοιτάζει αχόρταγα. Ξαφνικά, ο Χριστός σταματάει κάτω από την συκομουριά.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αποστόλου Ζακχαίου.

Σαν Σήμερα

1914: Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο Ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας. Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα, τον Απρίλιο του 1914, αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικανικού εργατικού κινήματος.

1989: Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Περιστέρι, αναφωνεί το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 20 Απριλίου.

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία Ζωντανά από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Κέρκυρας του Σαββάτου του Ακάθιστου Ύμνου 20 Απριλίου 2024 07.50 το πρωί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.