Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Θεοκλής, Θεοκλέας, Θεόκλεια, Σταύρος, Σταυριανός, Σταύρακας, Σταυράκιος, Σταυρής, Σταυράκης, Σταυρούλα, Σταυριανή, Σταυρίνα, Σταυρία. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Η Μνήμη της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου. Ο Άγιος Θεοκλής ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Γεράσιμος ο Νέος ο Θαυματουργός και κτήτορας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σουρβίας.
Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.
Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα
- Θεοκλής, Θεοκλέας, Θεόκλεια.
- Σταύρος, Σταυριανός, Σταύρακας, Σταυράκιος, Σταυρής, Σταυράκης, Σταυρούλα, Σταυριανή, Σταυρίνα, Σταυρία.
Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα
Άγιος Γεράσιμος ο Νέος
Ο Όσιος Γεράσιμος ο Νέος ο Θαυματουργός, ο εκ Λεονταρίου της Πελοποννήσου κατέχει λαμπρή θέση στη στρατιά των Οσίων. Ο Άγιος Γεράσιμος ασκήτευσε στην Ιερά Μονή Aγίας Τριάδος Σουρβιάς, την οποία έκτισε εκ βάθρων ο Όσιος Διονύσιος του Ολύμπου πριν 150 περίπου χρόνια, βρίσκεται δε κοντά στο χωριό Μακρινίτσα. Ο Όσιος Γεράσιμος θεωρείται ο δεύτερος κτήτωρ της Ιεράς Μονής Σουρβιάς και εκεί βρίσκεται και ο τάφος του.
Ο Όσιος Γεράσιμος ο Νέος γεννήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα μ.Χ. στο χωριό Λεοντάριο Μεγαλοπόλεως Πελοποννήσου, από το Θεόδωρο και την Ευαγγελία. Όταν ο Γεώργιος έγινε 8 ετών τον παρέδωσαν σε δάσκαλο να μαθαίνει τα ιερά γράμματα. Ιδιαίτερα αγαπούσε τους βίους των Αγίων. Έτσι όταν μεγάλωσε πήγε στη μονή Φιλοσόφου, που ήταν κοντά και ήταν σπουδαίο πνευματικό κέντρο ελληνικής παιδείας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κι έγινε μοναχός με το όνομα Γεράσιμος κι όπως ήταν φυσικό απέκτησε καλή παιδεία.
Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Οσίου Γερασίμου του Νέου του Θαυματουργού.
Ύψωση Τιμίου Σταυρού
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού αποτελεί για όλους τους χριστιανούς αφορμή για μια διαφορετική καύχηση. Την ημέρα θυμόμαστε τα γεγονότα της αρπαγής από τους Πέρσες του Τιμίου Σταυρού από το Ναό της Αναστάσεως στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ, την οποία λεηλάτησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηρακλείου. Ο αυτοκράτορας οργανώνει εκστρατεία, συντρίβει τους εχθρούς και φέρνει πίσω τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος υψώνεται από τον Άγιο Μακάριο, Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων, ως σημείο δόξης, καυχήσεως και ελπίδος στην ζωή των χριστιανών.
Από τότε η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει αυτή την ημέρα ως ημέρα νηστείας, προσευχής, προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και πνευματικής περισυλλογής. Τότε, μέρα μεσημέρι, φάνηκε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και γύρω έγραφε: «Ἐν τούτῳ νίκα», δηλαδή «Μ΄ αυτό θα νικήσεις», με τη δύναμη του Σταυρού, τη θεϊκή, όχι τη δική σου. Μετά από αυτό το θαύμα ο Κωνσταντίνος πήρε θάρρος. Διέταξε μάλιστα να κατασκευασθεί ένας όμοιος χρυσός σταυρός, ώστε να προπορεύεται πάντοτε του στρατεύματος.
Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για την γιορτή της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού.
Σαν Σήμερα
1814: Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας (μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Π. Βρέλλη). Ανήμερα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ιδρύουν στην Οδησσό τη «Φιλική Εταιρεία», σύμφωνα με μία εκδοχή.
1867: Ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το «Κεφάλαιο», που αποτελεί την κορωνίδα του έργου του. Είναι η βασική σχέση παραγωγής στον καπιταλισμό. Το κεφάλαιο δεν είναι καθόλου ένα αιώνιο φαινόμενο. Αντίθετα, αποτελεί μια ιστορική κατηγορία που γεννήθηκε νομοτελειακά σε μια ορισμένη ιστορική φάση ανάπτυξης της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον ορισμό του Κ. Μαρξ, το κεφάλαιο είναι: α) «Αυτοαξιοποιούμενη αξία, αυτοαυξανόμενη αξία», β) «Αξία που δημιουργεί αξία», γ) «Το κεφάλαιο είναι πεθαμένη εργασία που ζωντανεύει μονάχα, σαν το βρικόλακα, ρουφώντας ζωντανή εργασία και ζει τόσο περισσότερο, όσο περισσότερη ζωντανή εργασία ρουφά».
Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου.
Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 07.00 το πρωί.