Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022. Προεόρτια της Συλλήψεως της Αγίας Άννης μητρός της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Πατάπιος, Παταπία, Καίσαρ, Καισαριανή, Σωσθένης. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Όσιος Πατάπιος ο Αιγύπτιος ο εν Λουτρακίω. Οι Άγιοι Σωσθένης, Κηφάς, Απολλώς, Τυχικός, Καίσαρ και Επαφρόδιτος οι Απόστολοι εκ των Εβδομήκοντα. Ο Όσιος Παρθένιος ο εν Χίω.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Πατάπιος, Παταπία.
  • Καίσαρ, Καισαριανή.
  • Σωσθένης.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Προεόρτια της Συλλήψεως της Αγίας Άννης

Η εορτή αναφέρεται, για την ακρίβεια, στην Σύλληψη της Παναγίας από την Άννα και τον Ιωακείμ. Σύμφωνα με το προαιώνιο σχέδιο του Θεού, ο οποίος επιθυμούσε να ετοιμάσει ένα πάναγνο κατοικητήριο για να κατασκηνώσει μαζί με τους ανθρώπους, δεν επετράπη στον Ιωακείμ και την Άννα να αποκτήσουν απογόνους.

Και οι δύο είχαν φθάσει σε προχωρημένη ηλικία και είχαν μείνει στείροι, δεν έπαυσαν ωστόσο να παρακαλούν τον Θεό να τους λυτρώσει από το βάρος της αμαρτίας και από το όνειδος της ατεκνίας.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για την εορτή των Προεόρτιων της Συλλήψεως της Αγίας Άννης.

Όσιος Παρθένιος ο εν Χίω

Ο Όσιος Παρθένιος καταγόταν από το χωριό Δαφνώνας. Σε νεαρή ηλικία αρραβωνιάσθηκε και ασχολήθηκε με το εμπόριο μεταξύ Χίου, Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης. Ενώ ετοιμαζόταν για γάμο ειδοποιήθηκε ότι η μνηστή του αρρώστησε βαριά και μέχρις ότου επιστρέψει από το ταξίδι, είχε πεθάνει.

Θέλοντας να δει την μνηστή του «ίδίοις ὄμμασι» νεκρή, πήγε στο τάφο νύκτα, την ξέθαψε και την πήρε στην αγκαλιά του. Φιλοσοφίσας το, εκ των Μακαρισμών της Νεκρωσίμου Ακολουθίας, τροπάριο «ἐξέλθωμεν καί ἴδωμεν ἐν τοῖς τάφοις ὅτι γυμνά ὀστέα ὁ ἄνθρωπος σκωλήκων βρῶμα καί δυσωδία», χωρίς να πει τίποτε σέ κανένα, εγκατέλειψε τις φροντίδες του μάταιου κόσμου, έγινε μοναχός στη Νέα Μονή της Χίου και επιδόθηκε σε ασκητικούς αγώνες.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Παρθενίου του εν Χίω.

Άγιος Πατάπιος

Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεῦμα ἀγάπης καὶ σωφρονισμοῦ». Δηλαδή, πνεύμα αγάπης και πνεύμα που σωφρονίζει, ώστε φρόνιμα και συνετά να κυβερνά τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε ηθική παρεκτροπή, διατηρώντας την αγνότητα, αλλά συγχρόνως παραδειγμάτιζε και τους συνανθρώπους του.

Και αυτό το απέδειξε ακόμα περισσότερο, όταν μεγάλωσε. Αφού διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, αποσύρθηκε στην έρημο. Εκεί γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Παταπίου του εν Λουτρακίω του Θαυματουργού.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την Παράκληση του Αγίου Νικολάου του Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 17.00 το απόγευμα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.