Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023. Ποια ονόματα γιορτάζουν: . Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Άγιος Σώζων ο Μάρτυρας (Πολιούχος Λήμνου). H Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος. Ο Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης. Οι Άγιοι Εύοδος και Ονησιφόρος οι Απόστολοι. Τα Προεόρτια της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Κασσιανή, Κάσσυ, Κασιανή, Κασσία, Κασία, Κασσιανός, Κασιανός, Κάσσιος, Κάσιος, Κάσσος, Κάσος, Κάσσης, Κάσης.
  • Σώζων, Σώζος, Σώζης, Σώζη, Σωζούσα, Σώζα.
  • Ονησιφόρος, Ονησιφόρα.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Όσιος Δανιήλ Κατουνακιώτης

Ο Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1844 μ.Χ., μεγάλωσε σε πολύτεκνη οικογένεια ευλαβών γονέων και ήτο ο μικρότερος υιός φέρων το όνομα Δημήτριος. Ήταν αριστούχος απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης. Από τα 19 του έτη είχε τον ευλαβή πόθο να αφιερωθεί στον μοναχισμό.

Μετά από τη συμβουλή του αγιοταφίτου πνευματικού του επεσκέφθη διάφορα μοναστήρια στην Πελοπόννησο και στα νησιά, όπως την Ύδρα, την Τήνο την Πάρο και την Ικαρία, όπου και γνώρισε φημισμένους αγίους γέροντες. Στην Πάρο γνώρισε και συνδέθηκε πνευματικά με τον όσιο Αρσένιο της Πάρου, ο οποίος του συνέστησε να μεταβεί στο Άγιο Όριος και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου εκείνη την εποχή ήκμαζε ως κοινόβιο.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου.

Άγιος Σώζων

Ο Άγιος Σώζων έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Πατρίδα του ήταν η Λυκαονία και σαν εθνικός ονομαζόταν Ταράσιος. Όταν βαπτίσθηκε χριστιανός, ονομάσθηκε Σώζων. Βοσκός στο επάγγελμα, προσπαθούσε να μιμείται την ημερότητα των προβάτων, που θαύμαζε πολύ.

Πολλές φορές τον ενοχλούσαν και τον αδικούσαν οι άλλοι βοσκοί, αλλά αυτός πάντοτε στάθηκε πράος απέναντι τους. «Μου είναι ντροπή», έλεγε, «να γίνω κατώτερος από τα πρόβατα που βόσκουν». Μελετούσε με επιμέλεια την Αγία Γραφή, και όταν στην εξοχή συναντούσε ειδωλολάτρη, προσπαθούσε να τον κατηχήσει στο Χριστό. Κάποτε ο Σώζων πήγε στην Πομπηϊούπολη της Κιλικίας, όπου υπήρχε ένα χρυσό ειδωλολατρικό άγαλμα.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Σώζοντος του Μάρτυρα.

Άγιος Εύοδος και Ονησιφόρος

Ο Άγιος Εύοδος ανήκει στη χορεία των εβδομήκοντα Αποστόλων και έγινε επίσκοπος στη μεγάλη Αντιόχεια, υστέρα από τον Απόστολο Πέτρο. Αυτός λοιπόν, αφού έγινε μεγαλόφωνος κήρυκας του Ευαγγελίου και έλαμψε σ’ όλες τις αρετές, απεβίωσε ειρηνικά.

Ο Άγιος Ονησιφόρος, ήταν χριστιανός οικογενειάρχης στην Εκκλησία της Εφέσου. Τον αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην Β’ προς Τιμόθεο επιστολή του Α’, 16-18. Αυτός λοιπόν, έγινε επίσκοπος Κολοφώνος της Μικράς Ασίας και διακρίθηκε στη διδασκαλία του Ευαγγελίου, το όποιο υπερασπίσθηκε με ανδρεία μέχρι αίματος.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή των Αποστόλων Ευοδού κλαι Ονησιφόρου.

Οσία Κασσιανή

Η Οσία Κασσιανή, ή Κασσία ή Ικασία ή Εικασία, η Υμνογράφος γεννήθηκε μεταξύ του 805 και του 810 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Θεοφίλου. Αρκετοί πιστοί πιστεύουν ότι η Κασσιανή ήταν αμαρτωλή και διεφθαρμένη γυναίκα, και μιλώντας η Κασσιανή για την πόρνη γυναίκα του Ευαγγελίου βρίσκει ευκαιρία να μιλήσει για τον εαυτό της. Όπως όμως διαβάζουμε στον βίο της, από πουθενά δεν φαίνεται αυτό.

Όταν μεγάλωσε η Κασσιανή συνδύαζε τη σωματική ομορφιά με την εξυπνάδα της.  Τρεις βυζαντινοί χρονικογράφοι, ο Συμεών ο μεταφραστής, ο Γεώργιος Αμαρτωλός και ο Λέων ο Γραμματικός, αναφέρουν ότι έλαβε μέρος στην τελετή επιλογής νύφης για τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, την οποία είχε οργανώσει η μητριά του Ευφροσύνη. Σε αυτή ο αυτοκράτορας επέλεγε τη σύζυγο της αρεσκείας του δίνοντας της ένα χρυσό μήλο.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή της Οσίας Κασσιανής της Ποιήτριας.

Σαν Σήμερα

1833: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο κελί του. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Παλαμήδι από τη Βαυαρική Ανιβασιλεία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1964: Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης Θεοδωράκης καταγγέλλει τον αποκλεισμό του από το Φεστιβάλ Αθηνών, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει το λαϊκό του ορατόριο με τίτλο «Άξιον Εστί» (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), χαρακτηρίζοντάς τον «αυθάδη και προσβλητικό για τον λαό εξοστρακισμό της Ελληνικής λαϊκής μουσικής». Παράλληλα, δηλώνει ότι το έργο θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, τα Προεόρτια της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023 07.00 το πρωί.

Λόγω της κακοκαιρίας Ντάνιελ πολλά οικήματα στην Πύλη Τρικάλων έχουν πλημμυρίσει και δεν έχουν ηλεκτρικό, μεταξύ αυτών και ο Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος. Έτσι, δυστυχώς, δε θα γίνει η μετάδοση της Θείας Λειτουργίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Ευχαριστούμε για την κατανόηση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αναμετάδοση της περασμένης χρονιάς στο βίντεο παραπάνω.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.