Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Αθηνόδωρος, Αθηνοδώρα, Αμβρόσιος, Αμβρόσης, Αμβροσία. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Άγιος Αμβρόσιος ο Επίσκοπος Μεδιολάνων. Ο Άγιος Αθηνόδωρος ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Γεράσιμος ο εξ Ευρίπου. Ο Όσιος Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης ο Υμνογράφος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αθηνόδωρος, Αθηνοδώρα.
  • Αμβρόσιος, Αμβρόσης, Αμβροσία.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Όσιος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης

Ο Όσιος Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης υπήρξε «μοναχός ταπεινός, βιαστής της βασιλείας των ουρανών, υπερορών σαρκός και των της σαρκός, προσευχητικός, πράος, γλυκύς, προσηνής, φιλόθεος και φιλάνθρωπος, διδακτικός, συγχωρητικός, ευκατάνυκτος, άγρυπνον έχων το όμμα της ψυχής, αυστηρός στον εαυτό του και συγκαταβατικός στους συνανθρώπους του», σύμφωνα με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γρηγορίου αρχιμανδρίτη Γεώργιο.

Γεννήθηκε στη Δρόβιανη της Βορείου Ηπείρου το 1903 μ.Χ. και το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος – Αθανάσιος Γρέκας. Από τον πατέρα του, Ιωάννη, πήρε την αυστηρότητα προς τον εαυτό του και από τη μητέρα του, Αθηνά, τη βαθιά, άδολη και ανυπόκριτη θρησκευτική ευλάβεια. Σύχναζε στην εκκλησία του χωριού του και στα εξωκλήσια των βουνών. Είχε επίδοση στα γράμματα, γιατί ήταν ευφυής και είχε καλή μνήμη.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτη.

Άγιος Αθηνόδωρος

Ο Άγιος Αθηνόδωρος καταγόταν από τη Μεσοποταμία και έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ήταν θαυμαστό το ψυχικό σθένος με το οποίο υπέφερε τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε λόγω της πίστης του στον Ιησού Χριστό.

Έτσι λοιπόν, στην αρχή του έκαψαν τις σάρκες με αναμμένες από ρητίνη λαμπάδες. Έπειτα, του έβαλαν στις μασχάλες σιδερένιες πυρακτωμένες σφαίρες. Και στη συνέχεια τον ξάπλωσαν σε χάλκινο πυρωμένο τάπητα. Η υπομονή και καρτερικότητα που έδειξε, προσέλκυσε στον χριστιανισμό πενήντα ειδωλολάτρες, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα μαρτύρια.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Αθηνοδώρου του Μάρτυρα.

Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων

Ο Άγιος Αμβρόσιος ήταν διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης και γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Στα Μεδιόλανα ασχολήθηκε με το επάγγελμα του δικαστή. Φύλασσε με λόγια και έργα την αλήθεια και απέδιδε αντικειμενικά τη δικαιοσύνη, αν και δεν είχε βαπτισθεί ακόμα χριστιανός.

Ο Αμβρόσιος με τη ζωή του άρεσε στο Θεό. Γι’ αυτό και τον αξίωσε να βαπτισθεί χριστιανός, να γίνει έπειτα αναγνώστης, και αφού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πέρασε όλους τους εκκλησιαστικούς βαθμούς, μετά από απόφαση του βασιλιά Ουαλεντιανού του Α’, χειροτονήθηκε επίσκοπος Μεδιολάνων.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Αμβροσίου του Επισκόπου Μεδιολάνων.

Σαν Σήμερα

1941: Η Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Οι Ιάπωνες με 200 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες.

1965: Πάπας Παύλος ΣΤ – Οικ. Πατριάρχης Αθηναγόρας. Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την Ακολουθία του Σαρανταλείτουργου Χριστουγέννων με τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Οσίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτη του Υμνογράφου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 07.30 το πρωί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.