Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Παντελεήμων, Παντελεήμωνας, Παντελής, Παντελεήμονας, Παντελάκης, Παντέλος, Παντελεημονία, Παντελίτσα, Παντελίνα, Παντελεούσα, Ανθούσα. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυρας και Ιαματικός (Πολιούχος της πόλεως της Φλώρινας και της νήσου της Τήλου). Η Οσία Ανθούσα η Ομολογήτρια.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Παντελεήμων, Παντελεήμωνας, Παντελής, Παντελεήμονας, Παντελάκης, Παντέλος, Παντελεημονία, Παντελίτσα, Παντελίνα, Παντελεούσα.
  • Ανθούσα.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Οσία Ανθούσα

Η Οσία Ανθούσα η Ομολογήτρια έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου. Οι γονείς της, Στρατήγιος και Φεβρωνία, διακρίνονταν για την ευσέβεια τους και με όμοιο τρόπο ανέθρεψαν και τη θυγατέρα τους. Η Ανθούσα παρ’ όλες τις προτάσεις για γάμο που είχε, έμεινε παρθένος.

Όταν πέθαναν οι γονείς της, δεν μετέβαλλε την απόφαση της και αφιέρωσε την πατρική περιουσία της σε φιλανθρωπικούς και ιερούς σκοπούς. Στην Ανθούσα, οφείλεται η ανέγερση δύο μονών. Αυτή του Μαντινέου με ναό αφιερωμένο στην Αγία Άννα, και αυτή των αγίων Αποστόλων, που χρησιμοποιήθηκε σα γυναικεία Μονή.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή της Οσίας Ανθούσας.

Άγιος Παντελεήμονας ο Ιαματικός

Ο Άγιος Παντελεήμων καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού. Το το πρότερον όνομά του ήταν Παντελέων. Πατέρας του Παντελεήμονα ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός.

Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια. Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα.

Σαν Σήμερα

1302: Ο στρατηγός Νικόλαος Μουζάλωνας ηττάται από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.

1885: Εµµανουήλ Ροΐδης. O Εµµανουήλ Ροΐδης πέφτει θύμα τροχαίου ατυχήματος. Ο συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας» παρασύρεται από δύο άµαξες στην οδό Φιλελλήνων, µε αποτέλεσµα, περνώντας ο τροχός της µίας άµαξας επάνω από το κεφάλι του, να του προκαλέσει κάταγµα της άνω γνάθου.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 27 Ιουλίου.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Πέμπτης 27 Ιουλίου 2023 07.00 το πρωί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.