Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη, Ασημάκης, Ασημίνα. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και η Άννα η Προφήτιδα. Οι Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών. Ο Προφήτης Αζαρίας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα.
  • Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη.
  • Ασημάκης, Ασημίνα.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Άγιοι Σταμάτιος Ιωάννης και Νικόλαος εκ Σπετσών

Οι Άγιοι Σταμάτιος, Ιωάννης και Νικόλαος οι Νεομάρτυρες κατάγονταν από τις Σπέτσες και μαρτήρησαν υπέρ του Ονόματος του Χριστού στη Χίο, το έτος 1822 μ.Χ. Από αυτούς οι δύο πρώτοι, ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης, ήταν αδελφοί. Ο πατέρας τους ονομαζόταν Θεόδωρος Γκίνης και η μητέρα τους Ανέζω.

Κατά το έτος 1822 μ.Χ. οι Άγιοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλους πέντε ναυτικούς, που ασχολούνταν με το εμπόριο, μεταξύ των οποίων ήταν και ο συναθλητής αυτών Νικόλαος. Η σφοδρή θαλασσοταραχή τους ανάγκασε να προσαράξουν απέναντι από τη Χίο, σε παραλία της Μικρασιατικής γης που ονομαζόταν Τσεσμέ.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή των Αγίων Μαρτύρων Σταματίου, Ιωάννη και Νικολάου.

Προφήτης Αζαρίας

Ο Προφήτης Αζαρίας ήταν γιος του Ωδήδ ή Aδδώ και έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Ασά γιού και διαδόχου του Αβιά στο βασίλειο του Ιούδα. Καταγόταν από την γη Σεμβαθά και κήρυττε στον λαό την ευσέβεια. Ο Ασά υποστήριξε τη λατρεία του αληθινού θεού, οχύρωσε καλά την Ιουδαία και εξόπλισε και εκγύμνασε καλά 500.000 πολεμιστές.

Σύμφωνα λοιπόν με τη διήγηση του βιβλίου Β’ Παραλειπομένων Κεφ. ιδ’- ιε’, εξήλθε κατά της Ιουδαίας Ζερά ο Αιθίοψ. Λέγεται ότι πρόκειται για τον Φαραώ Οσορκόν Α’ της 223 Αιγυπτιακής δυναστείας, διάδοχο του Σησάκ, που νίκησε τον βασιλιά του Ιούδα Ροβοάμ. Ο Φαραώ διέθετε εκατομμύρια στρατού και 300 πολεμικά άρματα. Ο Ασά, προ της μάχης, έκανε θερμότατη προσευχή προς τον Θεό.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Προφήτη Αζαρία.

Δίκαιος Συμεών και Άννα

Ο Άγιος Συμεών κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν δίκαιος, ευλαβής και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, που του είχε φανερώσει ότι δε θα πέθαινε πριν δει το Χριστό. Η χαρμόσυνη αυτή πληροφορία τον εμψύχωνε ως τα βαθειά γεράματα του. Τέλος, ακριβώς σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό.

Ετοιμάστηκε, λοιπόν, με νεανική ζωηρότητα, πήγε εκεί και στάθηκε στην πόρτα, γεμάτος ευχαρίστηση και αγαλλίαση. Μέσα στην προσδοκία αυτή, φάνηκαν να έρχονται ο Ιωσήφ με την Παρθένο, που κρατούσε τον Ιησού. Ο Συμεών, πληροφορημένος από το Πνεύμα ότι το βρέφος αυτό είναι ο Χριστός, τρέχει και παίρνει τον Ιησού στην αγκαλιά του.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Συμεών και της Αγίας Άννας.

Σαν Σήμερα

1966: Προσεληνώνεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9». Η ανθρωπότητα πανηγύρισε την υλοποίηση ενός ακόμη από τα αρχαιότερα όνειρά της, καθώς το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Λουνά 9 έγινε το πρώτο διαστημικό όχημα που προσεδαφίστηκε, και μάλιστα ομαλά, στη Σελήνη. Η προσελήνωση του Λούνα 9 αποτέλεσε άθλο για την εποχή του.

Εξοπλισμένο με αυτόματα συστήματα που του επέτρεπαν να μετακινείται, με τηλεοπτική κάμερα και δορυφορική κεραία, το διαστημόπλοιο μετέδωσε στη Γη εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες του σεληνιακού εδάφους, τόσο καλές ώστε να διακρίνονται πετραδάκια διαμέτρου δύο εκατοστών. Το όνειρο για την αποστολή επανδρωμένης πτήσης στη Σελήνη φάνταζε πιο κοντινό από κάθε άλλη φορά, καθώς είχε λυθεί το θεμελιώδες ερώτημα ασφάλειας των μελλοντικών αστροναυτών.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.