Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Αρτέμων. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Άγιος Αρτέμων ο Ιερομάρτυρας και πρεσβύτερος Λαοδικείας. Ο Άγιος Παρθένιος ο Γ ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Ο Όσιος Αρτέμων ο Επίσκοπος Σελευκείας της Πισιδίας. Δ Εβδομάδα Νηστειών. Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Yπεραγίας Θεοτόκου. Δ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αρτέμων.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Δ’ Χαιρετισμοί της Παναγίας

Ο στίχος της Δ στάσης των Χαιρετισμών στην Θεοτόκο «Ύμνος άπας ηττάται τω πλήθει των πολλών οικτιρμών σου» θέλει να μας πεί, πως όποιον ύμνο και αν πούμε, όποια δοξολογία και αν της προσφέρουμε, δεν είναι τίποτε, δεν πιάνει τίποτε μπροστά στο μέγεθος της καλοσύνης της, στο πλήθος των πολλών οικτιρμών της και της ευσπλαχνίας της. Ό,τι και να της πούμε, όσο και αν την υμνήσουμε είναι πολύ λίγο και μικρό μπροστά στην μεγαλοσύνη της.

Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να υμνήσουμε επάξια αυτήν, που δόξασε και τίμησε ο Θεός, με το να την κάνει μητέρα του Υιού του. Μπορούμε να μετρήσουμε την άμμο, που βρίσκεται στο χείλος της θαλάσσης; Όχι. Μπορούμε να μετρήσουμε τα αστέρια ψηλά στον ουρανό; Όχι, ίλιγγος μας πιάνει. Μπορούμε να μετρήσουμε τις σταγόνες της βροχής;

Διαβάστε αναλυτικά για την εορτή των τέταρτων Χαιρετισμών της Θεοτόκου.

Προεόρτια Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού.

Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κατεβαίνει από τον ουρανό, με το ένα φτερό χαμηλωμένο και το άλλο ανασηκωμένο, και βαδίζει προς τη Θεοτόκο, με το ένα πόδι προτεταμένο και το άλλο αρκετά πίσω από το κέντρο βάρος του σώματός του. Στο αριστερό του χέρι βαστά το ραβδί και με το δεξί ανασηκωμένο χαιρετά την Παναγία.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για την εορτή της παραμονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Άγιος Παρθένιος ο Γ

Ο Άγιος Παρθένιος ο νέος Ιερομάρτυρας καταγόταν από τη Μυτιλήνη και ήταν γιος θεοσεβών γονέων. Ο Παρθένιος αφοσιώθηκε στις μελέτες και έγινε ένας από τους σοφούς του 17ου αιώνα. Χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα έγινε Αρχιερέας και ποιμένας της Χίου.

Στα τέλη του 1656 έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, σαν διάδοχος του Πατριάρχη Παρθενίου του Β’. Σαν Μητροπολίτης, αλλά και σαν Πατριάρχης αναδείχτηκε άνδρας ευλαβής, χρηστός, λόγιος και ζηλωτής των καλών πραγμάτων και της ευσέβειας. Σαν Πατριάρχης, ανέπτυξε ιδιαίτερα την Ελληνική παιδεία. Κάποια επιστολή του όμως, έπεσε στα χέρια της υψηλής Πύλης, που θεώρησε το περιεχόμενο της επαναστατικό.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Παρθενίου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Όσιος Αρτέμων

Ο Όσιος Αρτέμων έζησε στους αποστολικούς χρόνους, όταν για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο του Χρίστου διαδιδόταν στις ειδωλολατρικές κοινωνίες. Ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, πήγε στη Σελεύκεια της Πισιδίας, κήρυξε το λόγο του Θεού και είλκυσε εκλεκτές ψυχές, που αποτέλεσαν την πρώτη Εκκλησία της πόλης εκείνης. Μεταξύ των νεοφωτισθέντων έλαμπε περισσότερο ο Αρτέμων, που ο Παύλος τον ανέδειξε και επίσκοπο.

Στο διάστημα της επισκοπής του, δικαίωσε την προτίμηση και τις ελπίδες που στήριξε σ’ αυτόν ο Παύλος. Καλλιέργησε τη διδασκαλία, φρόντισε για τους φτωχούς και της χήρες, ήταν παράδειγμα στους πιστούς με λόγια και έργα, πατέρας αυτών και βοηθός, καύχημα και παρηγοριά. Πέθανε ειρηνικά και τον θρήνησε όλο το ποίμνιο του, σαν μια οικογένεια.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Οσίου Αρτέμονος του Eπισκόπου Σελευκείας της Πισιδίας.

Άγιος Αρτέμων ο Ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Αρτέμων άκμασε κατά την περίοδο της βασιλείας του Διοκλητιανού και ήταν πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Λαοδίκειας στη Συρία. Βρισκόταν σε προχωρημένη ήδη ηλικία όταν επίσκοπος της πόλης ήταν ο γηραιός άγιος Σισσίνιος. Πριν το μαρτύριο του ο Αρτέμων είχε εισέλθει με τον Σισσίνιο στον ειδωλολατρικό ναό τής Λαοδίκειας και κατέστρεψαν τα εκεί ευρισκόμενα είδωλα.

Όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ήλθε στη Λαοδίκεια κάποιος Κόμης, που λεγόταν Πατρίκιος, και πληροφορήθηκε το τόλμημα των αγίων, όρμησε στο ναό που λειτουργούσαν, για να τους τιμωρήσει. Πατάχθηκε όμως αμέσως από θεϊκή οργή και ασθένησε. Παρόλο δε που ζήτησε και έλαβε από τον Σισσίνιο τη θεραπεία του, παρέμεινε αμετανόητος και αφού συνέλαβε τον Αρτέμονα, τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Αρτέμονος Λαοδικείας.

Σαν Σήμερα

1999: Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Η Γιουγκοσλαβία αρνήθηκε την ύπαρξη 30.000 στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, ένα ελεύθερο δικαίωμα διέλευσης για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, το δικαίωμα χρήσης τοπικών δρόμων, λιμανιών, σιδηροδρόμων και αεροδρομίων χωρίς πληρωμή και επίταγμα δημόσιων εγκαταστάσεων για δωρεάν χρήση.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που εξέφρασε την αντίθεση της με τη νατοϊκή επίθεση στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εποχής, η ελληνική κοινή γνώμη ήταν ομόφωνα κατά της επέμβασης. Μάλιστα η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον τον Νοέμβριο του 1999 στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 24 Μαρτίου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την Δ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 19.00 το απόγευμα.

Πως να στείλετε τα ονόματα

Πρώτα εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Γράψτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.