Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Ευδοκία, Ευδοκούλα, Ευδοκίτσα, Ευδοκή, Εύη, Ευδόκιος, Παρασκευή, Παρασκευούλα, Βούλα, Παρασκευάς, Παράσχος, Πάρης, Πάρις, Χαρίσιος, Χάρισος, Χαρίσης, Χαρίσα, Χαρισία. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Η Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών και Οσιομάρτυς. Η Αγία Αντωνίνα η Μάρτυς. Οι Άγιοι Μάρκελλος και Αντώνιος οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Παρασκευάς ο Τραπεζούντιος ο Νεομάρτυρας. Οι Άγιοι Χαρίσιος, Νικηφόρος και Αγάπιος.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ευδοκία, Ευδοκούλα, Ευδοκίτσα, Ευδοκή, Εύη, Ευδόκιος.
  • Παρασκευή, Παρασκευούλα, Βούλα, Παρασκευάς.
  • Παράσχος, Πάρης, Πάρις.
  • Χαρίσιος, Χάρισος, Χαρίσης, Χαρίσα, Χαρισία.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Αγία Αντωνίνα η Μάρτυς

Η Αγία Μάρτυς Αντωνίνα καταγόταν από την πόλη Νίκαια της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Όντας Χριστιανή, φανερώθηκε στον Μαξιμιανό, όταν αναχώρησε για την Νίκαια και ομολόγησε με τόλμη γνώμης τον Χριστό. Γι’ αυτό βασανίσθηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Αφού την έβγαλαν από τη φυλακή, την πίεσαν με την βία να αρνηθεί τον Χριστό.

Η Αγία δεν δέχθηκε και παρέμενε σταθερή στην πίστη της. Τότε οι δήμιοι την κρέμασαν και της έγδαραν τα πλευρά. Έπειτα την τοποθέτησαν πάνω σε πυρακτωμένη σχάρα, αλλά και μετά από αυτό το μαρτύριο η Αγία παρέμεινε αβλαβής. Στη συνέχεια, αφού την έβαλαν σε σάκο, την έριξαν στη λίμνη της Νίκαιας, στην οποία βρήκε το μαρτυρικό θάνατο και έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή της Αγίας Αντωνίνας της Οσιομάρτυρος.

Άγιος Παρασκευάς ο Τραπεζούντιος

Ο Άγιος Παρασκευάς ο Νεομάρτυρας καταγόταν από την Τραπεζούντα και ήταν ένας από τους προύχοντες της πόλεως. Ήταν επιφανής και μάλιστα άρχοντας της πρωτεύουσας του Εύξεινου Πόντου. Όμως οι Τούρκοι τον ανάγκασαν να ομολογήσει την πίστη του στον Χριστό. Τότε τον βασάνισαν φρικτά. Αφού τον έσειραν στην πόλη μαρτύρησε την 1η Μαρτίου το έτος 1659 μ.Χ. στην Τραπεζούντα δι’ απαγχονισμού.

Το ιερό λείψανο αυτού ενταφιάσθηκε στο ναό του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και από εκεί ανακομίσθηκε στην Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου Τραπεζούντος. Μετά από χρόνια αφού έκαναν την ανακομιδή των αγίων λειψάνων του, τα φύλαξαν σε μεγαλοπρεπή λάρνακα στον Ιερό Ναό Παναγίας της Θεοσκέπαστης Τραπεζούντος.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Παρασκευά του Νεομάρτυρα.

Αγία Ευδοκία η Οσιομάρτυς

Η Αγία Ευδοκία γεννήθηκε στη Ηλιούπολη της επαρχίας Λιβανησίας, της Φοινίκης, την εποχή του Τραϊανού. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην αμαρτία και την ακολασία, παρασύροντας με την εκτυφλωτική της ομορφιά πολλούς άνδρες στη αμαρτωλή ζωή, ενώ συγχρόνως συγκέντρωσε πολλά χρήματα. Η χάρη όμως του Θεού ευδόκησε, ώστε να συμβεί η θαυμαστή αλλοίωση και στην ψυχή της Ευδοκίας.

Μετά από μία σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε την πόλη και την αμαρτία της, για να επιστρέψει εκεί ένα χρόνο αργότερα. Επιθυμώντας όμως να παραμείνει άγνωστη, εγκαταστάθηκε στην άκρη της πόλης. Εκεί γνωρίζει κάποιον μοναχό ονόματι Γερμανό και με τις νουθεσίες του μετανοεί. Στην συνέχεια, αφού είδε οπτασία, προσήλθε στον Επίσκοπο Θεόδοτο και βαπτίσθηκε.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή της Αγίας Ευδοκίας της Μάρτυρος.

Σαν Σήμερα

1923: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου 1923 ονομάζεται 1η Μαρτίου. Αυτή η αλλαγή στο ημερολόγιο ήταν μια σημαντική προσπάθεια μοντερνοποίησης, αντικατοπτρίζοντας την ένταξη της Ελλάδας στις παγκόσμιες προδιαγραφές και διευκολύνοντας τον συντονισμό με άλλες χώρες.

2000: Η συνεχής πτώση του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Οι μικροεπενδυτές χάνουν πολλά δισεκατομμύρια, καθώς οι περισσότεροι δανείζονταν χρήματα για την αγορά των μετοχών όταν ο δείκτης ήταν ακόμη ψηλά.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 1 Μαρτίου.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά της Αγίας Ευδοκίας της Οσιομάρτυρος και της Αγίας Αντωνίνας της Μάρτυρος με τον Αγιασμό Μαρτίου από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Κέρκυρας της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024 07.50 το πρωί.

Καλό μήνα Μάρτιο να έχετε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.