Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα, Δαμασκηνός, Δαμασκηνή. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Η Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς. Ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Ο Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας. Ο Όσιος Κασσιανός ο Κύπριος. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακής Ι Λουκά.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα.
  • Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα.
  • Δαμασκηνός, Δαμασκηνή.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν διαπρεπέστατος θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα μ.Χ. και μέγας πατήρ της Εκκλησίας. Γεννήθηκε στη Δαμασκό στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. και έτυχε επιμελημένης αγωγής από τον πατέρα του Σέργιο, που ήταν υπουργός οικονομικών του άραβα χαλίφη Αβδούλ Μελίκ του Α’. Δάσκαλός του ήταν κάποιος πολυμαθής και ευσεβέστατος μοναχός, που ονομαζόταν Κοσμάς και ήταν από τη Σικελία.

Ο Σικελός μοναχός πράγματι, εκπαίδευσε τον Ιωάννη και τον θετό του αδελφό Κοσμά τον Μελωδό, άριστα σ’ όλους τους κλάδους της γνώσης. Όταν πέθανε ο Σέργιος, ο γιός του Ιωάννης διορίστηκε, χωρίς να το θέλει, πρωτοσύμβουλος του χαλίφη Βελιδά.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Οσίου Ιωάννη του Δαμασκηνού.

Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο χωριό Μπεζούλια της επαρχίας Αγράφων και ανατράφηκε κατά Χριστόν από τους θεοσεβείς γονείς του, Σωφρόνιο και Μαρία. Αγάπησε τη μοναχική ζωή και πήγε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την επονομαζόμενη Κορώνα ή Κρύα Βρύση και επιδόθηκε στην άσκηση της αρετής.

Διακρίθηκε για την άσκησή του και έγινε ηγούμενος της Μονής. Αργότερα χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Φαναριού και Νεοχωρίου. Κατηγορήθηκε ότι πήρε μέρος στην επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου, συνελήφθη από τους Τούρκους, που μάταια προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν.

Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι μπροστά στη σταθερότητα της πίστης του ιερομάρτυρα, υπέβαλαν σ’ αυτόν φρικτά βασανιστήρια, τα οποία μεγάλωναν, εφ’ όσον ο Σεραφείμ διαρκώς αρνιόταν να προδώσει την ελληνοχριστιανική πίστη του.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Σεραφείμ του Νέου Ιερομάρτυρα.

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διοσκόρου ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως.

Ο πατέρας της λόγω της σωματικής ωραιότητας της Αγίας, την φύλαγε κλεισμένη εντός πύργου. Δεν γνωρίζουμε που διδάχθηκε τις χριστιανικές αλήθειες, καθώς ο πατέρας της ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, λόγος για τον οποίο άλλωστε προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την πίστη της στον Τριαδικό Θεό. Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε.

Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος.

Κυριακή Ι Λουκά

Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή Κυριακής Ι Λουκά ήταν ημέρα Σάββατο, όταν ο Χριστός πήγε σε μια συναγωγή. Το Σάββατο οι Εβραίοι το έχουν σαν ημέρα λατρείας του Θεού. Την ημέρα αυτή απαγορεύεται η εργασία.

Αυστηρά τηρούσαν την εντολή αυτή οι Ιουδαίοι. Όποιος παρέβαινε την εντολή και δούλευε την ημέρα του Σαββάτου, τιμωρούνταν με αυστηρή τιμωρία. Ένας Εβραίος, αναφέρει η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης, που το Σάββατο τόλμησε να βγει έξω από την πόλι και να πάει στο βουνό να κόψη ξύλα, δικάστηκε για την παράβαση της εντολής και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Μαζεύτηκαν οι Εβραίοι, πήραν πέτρες, τις έριξαν πάνω του και τον θανάτωσαν(βλ. Αριθμ. 15, 32-36). Οι πέτρες που έριξαν ήταν τόσο πολλές, που σχημάτισαν ένα μικρό λόφο. Όσοι ύστερα περνούσαν από ’κει, θυμόντουσαν την τιμωρία του ανθρώπου που περιφρόνησε την εντολή τού Θεού και εργάστηκε το Σάββατο.

Και όχι μόνο στα παλιά τα χρόνια, αλλά και σήμερα ακόμη οι Εβραίοι τηρούν αυστηρά την αργία του Σαββάτου. Αν πάτε σήμερα στο Ισραήλ, θα δείτε ότι το Σάββατο οι δρόμοι δεν παρουσιάζουν κίνηση. Όποιος τολμήσει χωρίς απόλυτη ανάγκη να πάρει αυτοκίνητο και να ταξιδέψει στους δημοσίους δρόμους, αυτός θεωρείται παραβάτης και προκαλεί τη γενική αποδοκιμασία.

Δεν τους σταματάει η αστυνομία, τους σταματούν οι πολίτες! Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, που η αγανάκτηση των Εβραίων για τους παραβάτες της εντολής είναι τόσο μεγάλη, ώστε όχι μόνο σταματούν το αυτοκίνητο, αλλά βάζουν και φωτιά και το καίνε. Μόνο αυτοκίνητα της αστυνομίας και αυτοκίνητα που μεταφέρουν γιατρούς και ασθενείς στα νοσοκομεία επιτρέπεται να κινούνται την ημέρα του Σαββάτου.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τι εορτάζουμε την Κυριακή Ι Λουκά.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος της Κυριακής Ι Λουκά με τη θεραπεία την καμπουριασμένης γυναικός, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 07.30 το πρωί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.