Το Εορτολόγιο της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος. Ο Άγιος Διογένης ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Νεκτάριος ο Αθωνίτης. Ο Όσιος Φιλόθεος ο Καρεώτης.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

O Nεκτάριος πικρίαν πιών βίου, Nέκταρ πίνει νυν αμβροσίας της άνω.

Ο Όσιος Νεκτάριος καταγόταν από το Μοναστήρι της Μακεδονίας και γεννήθηκε το 1406 μ.Χ.. Σε κάποια επιδρομή των Αγαρηνών, για να αποφύγουν οι γονείς του τη σύλληψη, κατέφυγαν σε κάποιο βουνό. Κατόπιν ο πατέρας του Νεκταρίου, με τη συγκατάθεση της γυναίκας του, πήρε τα δύο αγόρια του και έγινε μοναχός με το όνομα Παχώμιος, στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, που βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού που είχαν κρυφτεί.

Κατόπιν όμως, κάποιος μοναχός Διονύσιος Ιάγαρις, που ανήκε στο κελί των Αρχαγγέλων, κοντά στις Καρυές του Άγιου Όρους, πήρε τον Νικόλαο – αυτό ήταν το βαπτιστικό του όνομα – και τον πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί έγινε μοναχός με τον όνομα Νεκτάριος και προσκολλήθηκε στον Πνευματικό Γέροντα Φιλόθεο (Όσιος Φιλόθεος ο Καρεώτης), που είχε διορατικό χάρισμα.

Από τότε ο Νεκτάριος αρχίζει μια αξιοζήλευτη ασκητική ζωή, που οι σπάνιες αρετές του έγιναν γνωστές σ’ όλο το Άγιον Όρος. Ο σατανάς πολλές φορές θέλησε και μέσω των συνασκητών του, να τον ρίξει στην αμαρτία, αλλά ο Νεκτάριος με τη χάρη του Θεού και την μεγάλη του ταπεινοφροσύνη, κατόρθωνε και αντιμετώπιζε τις δοκιμασίες αυτές. Ο Όσιος Νεκτάριος απεβίωσε ειρηνικά στις 5 Δεκεμβρίου του 1500 μ.Χ.

Ο Όσιος Φιλόθεος ήταν γέροντας του Λαυρεωτικού Κελλίου των Αγίων Αρχαγγέλων, του Ιάγαρη, Καρυών του Αγίου Όρους, που μέχρι σήμερα σώζεται, και του οσίου Νεκταρίου του Καρεώτου. Ήταν «ιδιώτης μεν κατά τον λόγον, κατά δε την αρετήν, άκρως γεγυμνασμένος». Ακόμη «στολισμένος με το διορατικόν και προγνωστικόν χάρισμα».

«Απέθανεν εν γήρει βαθεί ο τωόντι θεοφιλής Φιλόθεος, και απήλθε προς τον ποθούμενον Χριστόν». Ετάφη στο Κελλί του. Ακολουθία εποίησε ο υμνογράφος Γεράσιμος Μικραγιαμμανίτης.

Γνωρίζετε τη σημασία και τα είδη της Προσευχής;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Διογένης, Διογενία.
  • Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη.

5 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά με το Σαρανταλείτουργο Χριστουγέννων εορτής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2023 07.30 το πρωί.

 

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Ευαγγέλιο κατά Ματθαίο με το να έρθετε προς εμένα για να βρείτε ανάπαυση.

Φιλών Θεόν συ Φιλόθεε τρισμάκαρ, Θεού προσώπω νυν παρίστασαι άνω.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.