Το Εορτολόγιο της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Η Οσία Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της. Ο Άγιος Βαβύλας ο Ιερομάρτυρας ο εν Σικελία και οι μαθητές αυτού. Ο Όσιος Φίλων ο Θαυματουργός και Επίσκοπος Καρπασίας της Κύπρου. Ο Όσιος Νεόφυτος ο έγκλειστος ο εν Κύπρω. Ο Όσιος Μακεδόνιος. Η Οσία Ξένη η Διά Χριστόν Σαλή. Ο Όσιος Ζωσιμάς.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Φύλον βροτών προσήξε τω Χριστώ Φύλων, Άτε προς αυτού προσλαβών θείαν χάριν.

Ο Άγιος Φίλων φαίνεται πως καταγόταν από την Καρπασία της Κύπρου, αν και θεωρήθηκε πως καταγόταν από την Κάρπαθο, αλλά αυτό ήταν μάλλον εσφαλμένη εντύπωση λόγω της παρήχησης των ονομάτων των δύο νησιών. Ασκούσε το επάγγελμα του ρήτορα. Ο Επιφάνιος Σαλαμίνος Κύπρου τον χειροτόνησε επίσκοπο Καρπασίας το 382 μ.Χ. και τον τον όρισε τοποτηρητή της δικής του επισκοπικής έδρας όταν απουσίασε σε ταξίδι στη Ρώμη.

Τον Όσιο Φίλωνα, απλό ακόμα διάκονο, εκτίμησε πολύ ο Άγιος Επιφάνιος (γιορτή 12 Μαΐου). Κατά δε τον Σουίδα, ο επίσκοπος αυτός έγραψε υπομνήματα στην Πεντάτευχο και στο Άσμα Ασμάτων.

Ο ναός του Αγίου Φίλωνος είναι μια παλαιοχριστιανική βασιλική του 4ου-5ου αι. μ.Χ. που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κύπρου στη χερσόνησο της Καρπασίας και σε απόσταση οκτώ χλμ. από την κωμόπολη του Ριζοκαρπάσου.

Στο μισοερειπωμένο ναό, που δεσπόζει σε αρχαίο ρωμαϊκό λιμένα, πραγματοποίησε ανασκαφές για πρώτη φορά το 1934 η αγγλίδα αρχαιολόγος Joan du Plat Taylor (1906-1983). Ο ναός αναστηλώθηκε κι συντηρήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την τουρκική εισβολή του 1974.

Μάθετε τα μυστικά της ευχής «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με».

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ζωσιμάς, Ζωσιμίνα.
  • Νεόφυτος.
  • Ξένη, Ξένια, Ξένος, Ξένιος.
  • Φίλωνας, Φίλων.

24 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ξένης και του Οσίου Φίλωνος.

Προσευχή Αγίου Φίλωνος

Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ὁ Θεός μου, ὅπου διὰ τὴν σωτηρίαν τῶν ἀνθρώπων ἐκατέβης εἰς τὴν γῆν, καὶ ἐφόρησας τὴν σάρκα τοῦ δούλου σου, καὶ ἔπαθες τόσους πειρασμοὺς ἀπὸ τὸν κόσμον, ὅπου ἐσταυρώθης, ἐτάφης καὶ ἀνέστης, ἔσωσας τὸν ἄνθρωπον, ἔτσι οἰκονόμησον καὶ τώρα, διὰ νὰ σωθοῦν καὶ ἐτοῦτοι οἱ πεπλανημένοι ἄνθρωποι, ὅπου τοὺς ἐπλάνεσεν ὁ διάβολος

Aπολυτίκιο Οσίου Φίλωνος

Ήχος α’.

Tὸν βυθόν της σοφίας ἐρευνησάμενος, καὶ τοῦ κόσμου τὴν δόξαν ἀπαρνησάμενος, τῷ Χριστῷ δὲ προσδραμῶν, Πάτερ ἠκολούθησας, θαυματουργῶν διδάσκων ὡς κήρυξ τῆς χάριτος καὶ τοῖς νοσοῦσι πᾶσι τὴν ρῶσιν δωρούμενος. Διὸ πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Φίλων θεόσοφε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2023, κατά την γιορτή της Αγίας Ξένης και των δύο υπηρετριών της.

Ἔργοις ἔλαμψας ὀρθοδοξίας πλάνην ἔσβεσας πολυθεΐας τῶν γὰρ εἰδώλων τὴν ἀπάτην κατέβαλες, καὶ τὴν σὴν ποίμνην μεγάλως ἐκόσμησας. Διὰ τοῦτο βοωμὲν σοῖ, πρέσβευε Χριστῷ τῷ.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμεραα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.