Το Εορτολόγιο της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2022. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης οι Μάρτυρες. Η Αγία Λουκία η Παρθενομάρτυς. Ο Όσιος Άρης ο Ασκητής. Οι Άγιοι Ιουβενάλιος και Πέτρος και πάντες Άγιοι οι εν Αλάσκα. Ο Άγιος Γαβριήλ ο Ιερομάρτυρας και Αρχιεπίσκοπος Πεκίου Σερβίας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Yψού κρεμασθείς τον κρεμασθέντα ξύλω, Mιμή Γαβριήλ, και στέφη διπλώ στέφει.

Ο Γαβριήλ ήταν Αρχιεπίσκοπος Σερβίας. Με άδεια των Τούρκων, είχε πάει στη Βλαχία και Ρωσία για να μαζέψει χρήματα, για τις ανάγκες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τότε κατηγορήθηκε από τον επίτροπο του στην Αρχιεπισκοπή, Βούλγαρο Μάξιμο, ότι επιβουλεύεται την Τουρκική εξουσία.

Έτσι, όταν ο Γαβριήλ επέστρεψε απ’ τη Ρωσία, βρήκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο τον Μάξιμο. Αμέσως τότε ο Γαβριήλ, προέβηκε σε ενέργειες για την έξωσή του. Ο Μάξιμος όμως πήγε στην Προύσα, όπου βρισκόταν ο Σουλτάνος και ο Βεζίρης και επανέλαβε τις συκοφαντίες εναντίον του Γαβριήλ.

Τότε ο Βεζίρης κάλεσε τον Γαβριήλ από τη Σερβία στην Προύσα. Εκεί, αφού τον ανέκρινε, πείστηκε μεν ότι πρόκειται για συκοφαντία, αλλά αξίωσε από τον μάρτυρα ν’ αρνηθεί τον Χριστό για να έχει τιμές και αξιώματα. Ο Ιεράρχης απέκρουσε τις προτάσεις και παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική πίστη.

Έτσι, αφού σκληρά τον βασάνισαν, δέχτηκε το στεφάνι του μαρτυρίου με απαγχονισμό στις 13 Δεκεμβρίου 1659 μ.Χ. Ο Otto Meinardus, τοποθετεί το μαρτύριο του νέου Ιερομάρτυρα αυτού, στις 13 Οκτωβρίου 1681 μ.Χ.

Διαβάστε επίσης ποιοι είναι οι τρεις τρόποι προσευχής.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Άρης.
  • Ευστράτιος, Ευστράτης, Στρατής, Στράτος, Ευστρατάς, Στρατάς, Ευστρατία, Στρατούλα, Στράτα, Ευστρατούλα.
  • Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα.
  • Ευγένιος, Ευγένης.
  • Μαρδάριος, Μαρδάρης, Μάρδας, Μαρδαρία.
  • Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα.
  • Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία.
  • Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα.

13 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Λουκίας και των Αγίων Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω γιατί μελετάμε τους Βίους των Αγίων.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2022, κατά την γιορτή της Αγίας Λουκίας, με τη θεραπεία του τυφλού στη Βηθσαϊδά.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.