Το Εορτολόγιο της Τετάρτης 3 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Όσιος Νικήτας ο Ομολογητής. Ο Όσιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος. Ο Άγιος Παύλος ο Ρώσος ο Απελεύθερος. Ο Όσιος Ιλλυριός ο Ασκητής. Γ Εβδομάδα Νηστειών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Προς Παύλον έσχε κοινά κλήσιν και ξίφος, Παύλος νέαθλος ούτος, ος Pώσσος πέλει.

Ο Άγιος Παύλος ο Νεομάρτυρας καταγόταν από τη Ρωσία. Αιχμαλωτίσθηκε σε παιδική ηλικία από τους Τάταρους, από τους οποίους τον αγόρασε κάποιος Χριστιανός της Κωνσταντινουπόλεως και τον άφησε ελεύθερο. Στη Βασιλεύουσα ο Άγιος νυμφεύθηκε Ρωσίδα γυναίκα, που ήταν πρώτα αιχμάλωτη, μετά της οποίας ζούσε βίο ευσεβή και φιλόθεο.

Όμως ο Άγιος, που έπασχε από τη νόσο της επιληψίας, κάποια στιγμή σε ώρα κρίσεως, ενώ οι γείτονές του τον οδηγούσαν στο ναό της Θεομήτορος της επιλεγομένης του Μογλουνίου, όταν συνάντησε στον δρόμο κάποιους Τούρκους, άρχισε να ζητά βοήθεια από αυτούς και να φωνάζει «Είμαι Αγαρηνός».

Οι Τούρκοι ανέφεραν τα συμβάντα στον βεζίρη, ο οποίος διέταξε την σύλληψη του Αγίου Παύλου και τον ιερέων του ναού. Όταν ο Άγιος συνήλθε από την κρίση της ασθένειάς του, οδηγήθηκε ενώπιον του άρχοντος, ο οποίος του ζήτησε να ομολογήσει επίσημα το Μουσουλμανισμό, υποσχόμενος πλούτο και τιμές και απειλώντας με βασανιστήρια και θάνατο.

Ο Παύλος, ενδυναμούμενος και από την σύζυγό του, ομολόγησε με παρρησία το Όνομα του Χριστού. Έτσι τον έριξαν στη φυλακή και τον βασάνισαν. Αφού κήρυξε και πάλι την πίστη του στον Χριστό μπροστά στο βεζίρη, τη Μεγάλη Παρασκευή του έτους 1683 μ.Χ., οδηγήθηκε δέσμιος στον ιππόδρομο Ατμεϊντάν, όπου του απέκοψαν την τίμια κεφαλή του.

Μαρτύριο του Αγίου συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης.

Γνωρίζετε πόσοι είναι οι Άγγελοι και ποια είναι η διάταξη των Αγγελικών Δυνάμεων;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ιλλύριος, Λύρος, Ιλλυρία, Λύρα.

3 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Νικήτα του Ομολογητού και του Αγίου Ιωσήφ του Υμνογράφου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Εσπερινό της Τετάρτης με την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 19.00 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τετάρτης 3 Απριλίου 2024, κατά την γιορτή του Αγίου Νικήτα του Ομολογητή.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.